Svenska Spel

Hayley Dowd och Morön siktar uppåt

Hayley Dowd gjorde 33 mål i Elitettan och vann skytteligan i fjol. Hon trivs bra i Skellefteå och hoppas att årets säsong blir lika framgångsrik värden drar igång. Samtidigt förstår hon hur svårt det blir att kopiera sin bedrift.

33 mål på 26 matcher är oerhört bra vilken nivå man än spelar på. Att göra det i den näst högsta serien gör givetvis bedriften ännu större. Moräns amerikanska anfallare Hayley Dowd gjorde över hälften av lagets mål när man slutade åtta i Elitettan-tabellen 2019. Nu hoppas hon att laget ska närma sig toppen.

– Vårt mål för säsongen är att bli bättre än i fjol. Vi var nykomlingar i fjol och borde kunna sikta högre i år, säger hon.

Har du satt upp några personliga målsättningar?

– Nej, jag gör nästan aldrig det. Sedan är det svårt att göra det efter att jag gjorde 33 mål förra året. Jag tror det blir svårt att göra lika många och fokuserar mer på vad jag som helhet kan göra för att se till att vi blir bättre än i fjol. Jag trodde inte jag skulle göra så många mål i fjol, men allt flöt på som det skulle. Vi kommer inte vara någon överraskning på samma sätt som i fjol. Vi gjorde mycket mål och spelade rolig fotboll så jag tror folk kommer gilla att titta på oss. Och vi är ett bättre lag i år och förhoppningsvis kan vi visa det också.

Var det självklart att fortsätta i Morön efter den supersäsongen du hade i fjol?

– Ja, det var det. Jag trivs så bra här och det känns som jag hittat hem här. Jag gillar att vara här och att fightas för klubben och staden. Dessutom får vi spela derbymatcher i år.

Just det, det blir matcher mot Sunnanå SK. Hur mycket ser du fram emot de matcherna?

– Det ger någonting extra. Vi har ju rest så långt för våra matcher och nu blir det jättekul att spela derbyt. Jag känner en del spelare där, vi spelar på samma plan och förhoppningsvis kan det komma en del folk och titta på de matcherna. Jag hoppas det blir en bra atmosfär.

Sportexpressen och flera stora lokalmedier kommer sända matcherna från Elitettan nästa år. Hur påverkas man av att matcherna kan ses?

– Vi får inte alltid den uppmärksamheten vi förtjänar. Det är perfekt att det här kommer nu och förhoppningsvis så kommer många titta. Folk saknar att titta på fotboll och jag tror att många kommer få upp ögonen för oss. När vi drar igång så kommer vi få mycket uppmärksamhet och det skulle vara kul om vi var först ut så riktigt många tittar.

För egen del då?

– Det är fantastiskt. För mig som kommer från USA är det skönt att veta att min familj kan se matcherna. Det är ju inte så lätt att bara flyga över och kolla på alla matcher och de säger att de saknar att se mig spela. Bara att veta att folk kan se sport är bra för ligan. 

Är det annorlunda för dig som spelare om du vet att matchen sänds?

– Ja, lite iallafall. Det är kul att veta att fler tittar och att folk kommenterar på hur man spelar. Men det påverkar mig inte på något negativt sätt. Det är inte så att jag blir mer nervös än vad jag normalt blir bara för att matchen tv-sänds.

FOTO: https://www.laget.se/MORONDam/Picture/1444464