Svenska Spel

Botten i fokus inför avslutningen

AIK har säkrat seriesegern och Hammarby har säkrat andraplatsen. Därmed är det klart vilka som tar steget upp till OBOS Damallsvenskan nästa säsong. Istället riktar vi blickarna mot botten av tabellen inför helgens avslutande omgång.

På jumboplatsen i tabellen hittar vi nykomlingen Sunnanå SK. Med sina tio inspelade poäng är det redan klart att man nästa år får ta nya tag i division 1. Men precis ovanför SSK är det fyra klubbar som gör upp om två platser i nästa års Elitettan.

Älvsjö AIK (22 poäng), Lidköpings FK (21), Kvarnsvedens IK (20) och Sandvikens IF (19) har alla chansen att hålla sig kvar. Så här ser spelschemat ut för lördagens (alla matcher startar klockan 15.00) avgörande.

Hammarby – Älvsjö AIK
Hammarby säkrade avancemanget till OBOS Damallsvenskan för ett par helger sedan och har tolv raka segrar i serien. I denna matchen är det dock Älvsjö som är i störst behov av poängen. Lagen har redan mötts tre gånger den här säsongen och Hammarby har vunnit vid samtliga tillfällen. I en träningsmatch innan säsongen vann Bajen med 2-1. När lagen drabbade samman i Svenska Cupen vann de grönvita med 2-0 och den 31 oktober, när man möttes i Elitettan och Hammarby säkrade avancemanget till OBOS Damallsvenskan, skrevs segersiffrorna till 3-0. Älvsjö har bäst utgångsläge och kan klara sig kvar vid poängförlust, men tre pinnar skulle se till att man inte behöver förlita sig på andra resultat.

IFK Kalmar – Kvarnsvedens IK
Kalmars säsong har gått lite upp och ner. Man sågs som en av favoriterna inför säsongen, men ligger just nu fyra, på samma poäng som femteplacerade Mallbacken. Det är också på någon av de platserna man kommer sluta. För Kvarnsveden ser läget värre ut. Just nu ligger man under strecket och poäng är ett måste för att kontraktet ska säkras. Men hur KIK:s egna match än går måste man lita på att något av lagen ovanför tappar poäng.

Mallbackens IF – Jitex BK
En match som inte påverkar bottenstriden. Jitex hade en finfin inledning på säsongen och hakade på i toppen ett bra tag. Nu har det gått lite grus i maskineriet och man har bara vunnit en av de sju senaste matcherna. Mallbacken har däremot superform och har bara tappat poäng (oavgjort mot Alingsås senast) i en av de sex senaste matcherna. Båda lagen är klara för spel i Elitettan nästa säsong och vi får nog räkna Mallbacken som favoriter baserat på den senaste tidens form.

Lidköpings FK – AIK
Lidköping står inför en tuff uppgift. Just nu är man på säker mark, en poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Men både Kvarnsveden och Sandviken jagar västgötarna som ska försöka ta poäng av seriesuveränen AIK i slutomgången. Gnaget har 25 segrar och bara två förluster under säsongen vilket gör tuffast möjliga för Lidköping. Tur i oturen för LFK är ju att man klarar sig kvar om både KIK och SIF förlorar sina matcher. Men större mirakel än att Lidköping besegrar ett redan seriesegrande AIK har definitivt skett. Spännande blir det i vilket fall som helst!

Bollstanäs SK – IF BP
Tabellnian mot tabellsexan. Båda lagen har säkrat kontraktet och lagen ska bara spela av säsongen. Intressant är att se om gästernas lagkapten, Mathilda Johansson Prakt kan komma upp i lika många mål (13) som hemmalagets Ina Burström. Just nu är Johansson Prakt två mål efter. När lagen möttes tidigare på säsongen vann Bollstanäs med 3-2.

Alingsås FC – Sunnanå SK
Nykomlingen Alingsås mot nykomlingen Sunnanå SK avslutar säsongen. SSK är redan klar som tabelljumbo, men Alingsås säsong har sett bättre ut. Just nu är AFC åtta i tabellen, men har häng på sjätteplatsen om resultaten går rätt väg i sista omgången. Men Sunnanå vill avsluta säsongen fint och faktum är att en av lagets tre segrar under säsongen togs mot just Alingsås den 11 oktober.

Sandvikens IF – Moröns BK
Sandviken ligger pyrt till i botten och måste vinna för att ha en chans på ett nytt kontrakt. Samtidigt måste både Kvarnsveden och Lidköping tappa poäng. För Morön är tredjeplatsen säkrad och när säsongen sammanfattas kan man se tillbaka på en fin och stark säsong. Får man behålla truppen till nästa år borde man ses som en av de stora favoriterna till topplaceringarna. Ska Sandviken kunna plocka tre poäng gäller det att få stopp på Hayley Dowd och Katrina Guillou, gästernas målglada amerikanska duo. Tillsammans har man gjort 28 mål under säsongen. Sandvikens hela trupp har hittat nätet 30 gånger.

FOTO: Bildbyrån