• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Söndag Sön 10 Oktober Okt
Fredag Fre 15 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Fredag Fre 29 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Lördag Lör 6 November Nov
Söndag Sön 7 November Nov

Umeåtalangen framröstad till Månadens Spelare i Elitettan

8 september 2021 13:00
Nyheter

Med fem mål under augusti har Umeå IK:s Monica Jusu Bah gjort ordentligt avtryck i Elitettan. Nu har hon av Elitfotboll Dams jury blivit framröstad till Månadens Spelare och tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor av huvudsponsorn Svenska Spel. Pengarna bidrar till att fler tjejer i kommunen kan spela fotboll också på vintern.


Varje månad under säsongen utser Elitfotboll Dam i samarbete med Svenska spel månadens spelare i de båda ligorna. Juryn består av samtliga lagkaptener, journalister och representanter från partners.

Umeå IK går som tåget i Elitettan och är på god väg att uppnå det uttalade målet om en direkt återkomst till OBOS Damallsvenskan. Klubbens spelare har stuckit ut och när Monica Jusu Bah nu blivit framröstad till Månadens Spelare i augusti är det tredje gången den här säsongen som en UIK-spelare får utmärkelsen.

Monica Jusu Bah menar att en av anledningarna till hennes egen och lagets framgång är att alla spelar för varandra och är som en stor familj.

– Det är jättebra stämning, alla kan prata med alla. Det tror jag gör att vi är ett starkt lag och vinner matcher. Vi gör det tillsammans och det känns jättebra, säger Monica som nästa vecka drar på sig den gula landslagströjan när F18-landslaget EM-kvalar i Serbien. – Det ska bli jättekul! Det är alltid en ära att dra på sig Sveriges landslagströja. Jag är taggad, säger Monica.

10 000 kronor till Vinterakademin

Månaden Spelare tilldelas Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel, 10 000 kronor till klubbens CSR-arbete. Umeå IK har valt att låta pengarna gå till Vinterakademin där fotbollsspelande tjejer i kommunen får extra fotbollsträning under hela vintersäsongen.

– Vi erbjuder tjejer mellan 10 och 15 år extra träning under höst- och vintertid. Vi har träning en eller två gånger i gympahallar, och då är det våra spelare eller ledare som coachar de här unga tjejerna som vill träna lite extra, berättar Valle Anundsson, kanslichef i Umeå IK. Då klubben inte har någon egen barn- och ungdomsverksamhet riktar de sig mot breddklubbarnas unga tjejer.

– Det här är yngre tjejer som tränar i breddklubbarna runt om i Umeå, och som kanske håller på med innebandy eller andra sporter under vintern, men som vill spela mer fotboll. Det är dem vi vill coacha lite extra. Vi bygger en relation till de här tjejerna inför framtiden, för det kan vara potentiella UIK-spelare i framtiden.

Stort intresse för klubben

Att klubben nu får Månadens Spelare-utmärkelsen för tredje gången den här säsongen gläder Valle Anundsson mycket. Han menar också att intresset för klubben är stort just nu.

– Det är fantastiskt. Det är bra go i UIK just nu. Vi har fantastiska tjejer som presterar på plan. Det betyder mycket och man märker på stan att det är mer surr om UIK nu, säger Valle Anundsson.

– Jag är glad att vi genom Hejapriset till Månadens Spelare kan vara med och bidra till att ge fler unga tjejer chansen att spela fotboll också under vintern. Spelarna i UIK blir positiva förebilder som förhoppningsvis får de unga tjejerna att drömma om och kämpa för att en gång själva få representera en av landets mest framgångsrika fotbollsklubbar någonsin. Den typen av förebilder behövs i svensk damfotboll, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

Tidigare vinnare säsongen 2021

Elitettan

Augusti: Monica Jusu Bah, Umeå IK - Vinterakademin

Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360

Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt

April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan

Augusti: Mia Jalkerud, Eskilstuna United – JAG2030

Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life

Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen

April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School