IK Uppsala tog kvalplatsen i sista omgången
Publicerad: 2022-11-05
Elitettan
Samtliga 26 omgångar i Elitettan 2022 är spelade. Under lördagen säkrade IK Uppsala tredjeplatsen som innebär kval till OBOS Damallsvenskan. I bottenstriden blev det Bergdalens IK, som trots 3-2–förlust mot just IK Uppsala, hänger kvar då Team TG föll med samma siffror hemma mot Växjö DFF.

Bergdalens IK – IK Uppsala 2-3

IK Uppsala hade tredjeplatsen i tabellen inför den sista omgången och släppte den inte på Borås Arena. Bergdalens IK å sin sida hade överlevnad i serien att spela för då man inledde dagen på samma poäng och målskillnad som Team TG, men tack vare fler gjorda mål låg Bergdalen precis ovanför nedflyttningsstrecket medan Umeå-laget parkerade under det. Som målen föll sig under dagen står det klart att det blev två vinnare i Borås idag: Bergdalen säkrade kontratet trots förlust, medan Uppsala får chansen att kvala mot BP om en plats i OBOS Damallsvenskan 2023.

Team TG – Växjö DFF 2-3

Växjö hade inte förlorat på hela säsongen, men när 45 minuer återstod av matchen på Umeå Energi Arena SOL hade Team TG en 2-1–ledning. Vid det laget var Team TG sensationellt kvar i Elitettan då Bergdalen samtidigt gick mot förlust, men Växjö är inte redan klara seriesegrare för inte. Evelyn Ijeh slog till med två mål på kort tid i mitten av den andra halvleken och dömde därmed hemmalaget till nedflyttning, medan Växjös fenomenala säsong fick ett fulländat slut – obesegrade seriesegrare!

Alingsås FC – Älvsjö AIK 6-4

Ibland kan det rinna iväg i den sista omgången. Alingsås FC jagade tredjeplatsen, men behövde förlita sig på att IK Uppsala skulle tappa poäng i Borås, något som inte skedde. Alingsås gjorde dock vad man kunde hemma mot redan degraderade Älvsjö, och de båda lagen bjöd publiken på tio mål på Gerdskensvallen. Hemmalaget riskerar att tappa inte bara en utan två matchbollar då både Pernilla Milton i hemmalaget och Moa Sjöström hos gästerna slog till med ett hattrick.

Lidköpings FK – IFK Norrköping 1-2

Förra helgen säkrade IFK Norrköping uppflyttning till OBOS Damallsvenskan och under lördagen avslutade man serien med stil borta mot Lidköpings FK. Wilma Leidhammar gav Peking ledningen i inledningen av den andra halvleken, och efter att Ronja Karlsson Törnborg kvitterat för LFK kunde Lovisa Gustafsson säkra bortasegern med sitt 2-1–mål.

RIK Karlskoga – Sundsvalls DFF 2-1

Även RIK Karlskogas öde var klart inför sista omgången, nästa år får laget ta nya tag i Division 1. Man avslutade dock fint inför hemmafansen med att ta säsongens första seger på Kilsta IP. Trepoängaren kom efter att Sara Öjebo och Ida Adamsson fört upp Karlskoga i en 2-0–ledning i den första halvleken och Ida Åkerlund reducerat för SDFF i den andra halvleken.

Gamla Upsala SK – IFÖ Bromölla 2-0

Nykomlingen GUSK var aldrig nära nedflyttningsstriden tack vare ett stort antal trepoängare under säsongens gång. Faktum är att när 26 omgångar nu spelats står man på tolv segrar, två kryss och tolv förluster. Den balanserade raden fullbordades med en 2-0–seger mot en annan nykomling soms tått för en stabil säsong, IFÖ Bromölla, på Årsta IP tack vare mål från Sanna öhlund i den första halvleken och Izabell Rydell i slutminuterna.

Mallbackens IF – Jitex BK 1-1

Mallbacken och Jitex var redan garanterade stabila placeringar på övre halvan av tabellen inför säsongens sista omgång. Emma Loving gav hemmalaget ledningen i den 40:e minuten, men Alexandra Hellekants kvitteringsmål i den 54:e minuten gjorde att matchen slutade oavgjort.