Matchbladet – Inför omgång 17
Publicerad: 2022-08-19
Elitettan
Sju matcher på två dagar. Elitettans 17 omgång inleds på lördagen och här får du allt du behöver inför helgens bataljer.

Lördag 14.00 IK Uppsala – Lidköpings FK

Serieledarna från Uppsala ser ostoppbara ut och har sju raka segrar i Elitettan. 10-1 på tre matcher efter omstarten har också bevisat att laget är riktigt sugna på den där uppflyttningen som man missade med minsta möjliga marginal i fjol. Efter 6-1–segern mot RIK Karlskoga var det en nöjd Jonas Valfridsson, tränare i Uppsala, som pratade med Nya Upsala Tidningen. Men givetvis hade han saker att förbättra.

– Vi spelar en fotboll där vi är bollägande och det är vi i stora delar i dag. Sen får vi med oss två straffar och gör sex mål vilket är bra. Vi har även bud på ett par tre mål till under matchen. I andra halvlek, efter att vi gör 4-1 blir det lite avslaget och tempot går ner. Båda lagen gör många byten och så är det väldigt varmt. Men vi är nöjda med att vi får ut det taktiska vi vill på ett bra sätt, säger han.

Lidköping har två raka segrar och tre poäng här skulle verkligen spetsa till toppstriden. Just nu är man femma, fyra poäng från kvalplatsen uppåt.

Nyförvärvet Moa Öhman gjorde matchens enda mål i segern mot Bergdalen.

– Skönt med en vinst framförallt, men det var kul att se att vi vågade spela bollen och tog steg från förra matchen. Det känns som om vi hade kunnat vinna med mer än 1-0, men en vinst är en vinst, säger hon till Nya Lidköpings-Tidningen.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Mallbackens IF

Tabellfyran IFK Norrköping har tre raka segrar och är bara tre poäng bakom Alingsås på kvalplats. Mot Älvsjö debuterade Häcken-lånet Dilja Zomers. Om hon inledde bra? Jodå. Det tog inte ens två minuter innan hon satte sitt första mål för Peking. De vitblå sprang sedan ifrån tabelljumbon och vann med 4-1.

– Dilja gör en väldigt fin prestation. Skönt för henne och laget att få ett tidigt ledningsmål. Hon har varit med hela veckan så vi har kunnat lära känna henne. Hon är väldigt klok i sina beslut och ligger bakom många anfall som det sedan blir mål i. Hon kontrollerade mittfältet, det är viktigt i sådana här matcher, säger Tor-Arne Fredheim, tränare i Norrköping till Norrköpings Tdiningar efter segern.

För helgens motstånd står tabellfemman Mallbacken som är fyra poäng bakom Norrköping. Efter ffem raka segrar blev det, den senaste omgången, förlust mot Gamla Upsala. Nu jagar man revansch och är taggade på att snabbt plocka igen luckan upp till Peking.

Lördag 15.00 Team TG – Sundsvalls DFF

I årets första möte lagen emellan vann Sundsvall med 3-0 efter mål av Orji, Flores Rojas och Thimstrand. Nu jagar nykomlingen Team TG revansch. Man har dock bara tre poäng på de sex senaste matcherna och måste få fart på poängplockandet för att inte lagen bakom ska komma ikapp.

Sundsvall har vunnit två av sina fem senaste och är nia i tabellen. Ebere Orji har gjort mål i två av de tre senaste matcherna och kan bli tungan på vågen för gästerna i det här mötet.

Lördag 16.00 Gamla Upsala SK – Alingsås FC

GUSK tog en efterlängtad seger efter två raka förluster när Mallbacken besegrades förra helgen. Izabell Rydell stod för två av målen.

– Det var väldigt skönt att göra två mål. Det är första gången jag gör två mål i elitettan, och det är min tredje start i elitettan. Jag har jobbat hårt för det här, att få starta. Så nu ska jag bara fortsätta att få startplats, säger Rydell till Upsala Nya Tidning efter segern.

Om hon kommer till start mot Alingsås så får tabelltrean från Västergötland se upp. Målen var hennes fjärde och femte på de fem senaste matcherna.

Alingsås har seriens starkaste försvar och har bara släppt in sju mål. Två av dem, och en av lagets två förluster än så länge, kom dock i vårmötet med just GUSK. Kan GUSK överraska på nytt eller tar AFC tre viktiga poäng i jakten på OBOS Damallsvenskan?

Lördag 16.00 Jitex BK – Älvsjö AIK

Efter åtta raka matcher utan förlust har det nu blivit två raka förluster för Jitex. Laget var med i toppstriden inför sommaruppehållet, men har tappat lite på lagen ovanför sedan omstarten. De lila är just nu sjua i tabellen.

Älvsjö är fortsatt tabelljumbo och det är inte mycket som ser positivt ut just nu. 13 raka förluster och bara nio mål framåt på hela säsongen. Samtidigt har man släppt in 47 stycken. Mellan förra helgens omgång och helgens har man kvalat till Svenska Cupen. Där blev det 0-7 mot division 1-laget Sollentuna.

Söndag 13.00 Bergdalens IK – RIK Karlskoga

Ett nykomlingsmöte med ångest skrivet rakt över sig. Båda lagen ligger under nedflyttningsstrecket och är i stort behov av de tre poängen. När lagen möttes i våras vann Bergdalen med 5-1. Det var den 22 maj och också den senaste gången boråsarna tog poäng i Elitettan. Åtta raka förluster senare möts lagen igen. Och det ser inte bättre ut för värmlänningarna. Senast RIK Karlskoga tog poäng var den 15 maj när Älvsjö besegrades med 2-1. Nu ska poäng spelas om och det är trots allt två lag som kommer med segrar i ryggen till helgens möte. I kvalet till Svenska Cupen slog Bergdalen Ulricehamns IFK samtidigt som RIK Karlskoga besegrade Örebro SK.

– Jag tycker vi fick bättre spel än vad vi har haft tidigare. Vi kunde ha mer boll och sätta vårt passningsspel. I första halvlek var det väl lite blandat. I andra tog vi över. Dom hade inte mycket mer än kontringar då, säger RIK Karlskogas Sara Öjebo efter den efterlängtade segern.

Söndag 15.00 Växjö DFF – Ifö Bromölla

Åtta segrar på de nio senaste och 39 mål framåt på de matcherna. Växjö har verkligen flugit fram efter sin lite långsammare inledning. Laget sprider ut målskyttet på ett bra sätt och har fyra spelare som gjort åtta mål eller fler (tio olika målskyttar sammanlagt).

IFÖ Bromölla har två segrar och två förluster sedan omstarten. Senast slog man Jitex med 2-1 och laget har plockat 16 poäng sammanlagt. Det gör att man i nuläget är nio poäng från nedflyttningsplats och kan andas lite lugnare. Klara Nyberg har förstärkt laget och Vittsjöförvärvet fick debutera i Svenska Cup-kvalet mot FC Rosengård där hon målade redan efter åtta minuter. Rosengård vann dock matchen till slut. Pierre Persson, tränare i Bromölla, tyckte att truppen behövde breddas och var nöjd med Nybergs debut.

– En bra start för henne. Hon visade det hon visar på träning, alltså en jäkla bra inställning. Det känns otroligt positivt, säger han till Kristianstadsbladet och fortsätter:

– Klara vill otroligt mycket och hon är mycket bra på det tekniska. Sen har hon inte fått spela så mycket och därför vill hon visa upp sig och ta ytterligare kliv i sin utveckling. Men hon slåss på samma grunder som övriga spelare.

Missa inte: Nästan varenda match är en godbit i sig den här helgen. Toppmöten där poängen kan bli superviktiga senare på säsongen. Ångestmöte i Borås. Målmaskinen Växjö. Rekommendationen blir att besöka minst en av arenorna och se så många andra du hinner på Sportexpressen Play.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER