Matchbladet – inför omgång 25
Publicerad: 2021-11-05
Elitettan
Den näst sista omgången i Elitettan väntar i helgen och kampen kring den sista uppflyttningsplatsen är fortsatt hård. Tre lag ligger inom en poäng och det mesta tyder på en superspännande avslutning av årets serie.

Bollstanäs SK – Umeå IK, lördag 13.00

Tabelljumbon tar emot tabellsegrare i en match som väl bara kan sluta på ett sätt? Bollstanäs har 19 raka matcher utan seger och nio i rad utan poäng, medan Umeå inte förlorat på tolv matcher. Lagen möttes i premiären och då tog BSK ledningen, men Umeå kvitterade precis innan paus, I den andra halvleken gjorde UIK sex mål och slutresultatet skrevs till 7–1. Lisa Björk byttes in för Umeå i den 63:e minuten och hann med att göra tre mål innan slutvisslan ljöd. Björk är trea i Elitettans skytteliga med sina 14 baljor, sju efter lagkamraten Henna-Riika Honkanen som toppar på 21. De två anfallarna har tillsammans gjort fler mål än vad Bollstanäs mäktat med på hela säsongen. Varken Honkanen (sjuk) eller Björk (spelar F19-slutspel) kommer dock vara med i mötet med Bollstanäs. Men det hindrar inte UIK att ha siktet inställt på ett nytt målrekord. Just nu har man gjort 75 mål framåt under säsongen.

– Vi siktar på att göra ytterligare tio mål i de avslutande matcherna och därmed också slå målrekordet för elitettan, säger Samuel Fagerholm, tränare och sportchef i Umeå IK, till klubbens hemsida.

IFK Kalmar – IFK Norrköping, lördag 14.00

Kamratmötet i Kalmar borde locka storpublik när IFK Kalmar redan har säkrat andraplatsen och avancemanget till OBOS Damallsvenskan. Gästande Peking har gjort en fin första säsong i Elitettan och kontraktet är klart. Hemmalagets Tabby Tindells målform är fin och hon har satt sex mål på de fyra senaste omgångarna. Tindell är tvåa i skytteligan, tre mål efter Umeås Honkanen. Hemmalaget får dock se upp med gästernas Lovisa Gustafsson som efter sex mållösa matcher nu gjort fyra mål på de fyra senaste. Kan Norrköping utnyttja att Kalmar firat avancemanget och knipa med sig en pinne hem?

Alingsås FC – Lidköpings FK, lördag 15.00

Lidköping är ett av de tre lagen som kämpar om den tredje platsen till OBOS Damallsvenskan. Formen är god och laget har tre raka segrar. Nu väntar derby mot Alingsås, vars kontrakt sedan länge är säkrat. AFC har vunnit tre av sina fyra senaste matcher och stör nog mer än gärna lokalrivalens jakt på uppflyttning. Lagen har redan mötts två gånger under tävlingssäsongen. Det tidigare mötet i Elitettan slutade med LFK-seger efter 2–1 på hemmagräs. Det andra mötet var för en dryg månad sedan när man möttes i en avgörande match kring att ta sig till Svenska Cupens gruppspel. Den gången vann Alingsås med 2–1 så allt tyder på en jämn och spännande tillställning på Gerdskensvallen på lördag.

Mallbackens IF – IK Uppsala, lördag 15.00

Uppsala är laget som just nu innehar den hett eftertraktade tredjeplatsen, på bättre målskillnad än fyran BP och med poängen mer än femman Lidköping. Uppsala utmanade länge Umeå om förstaplatsen, men tappade formen helt och har fyra förluster på de sju senaste Elitettan-matcherna. I de två senaste har man dock plockat fyra poäng, bland annat genom att besegra just BP. En seger i Värmland ger Uppsala ett fint utgångsläge inför nästa veckas sista omgång. Sofia Form, mittback i Uppsala vet att det är en tuff match som väntar.

– Det blir en tuff och viktig match som väntar mot Mallbacken. Vi behöver göra vårt jobb och ta med oss tre poäng därifrån. Vi vet att Mallbacken är ett bra lag som kommer att kriga stenhårt matchen igenom, säger From till klubbens hemsida.

Mallbacken är i fint slag och har tre raka matcher utan förlust i bagaget. Senast blev det oavgjort på bortaplan mot BP. Irvina Bajramovic har gjort tre mål på tre matcher och henne får Uppsala se upp med.

Jitex BK – BP, lördag 15.00

Det sista laget med chans på uppflyttning är BP. Just nu är man fyra på sämre målskillnad än trean Uppsala och en seger i Mölndal är viktig för att hoppet ska leva inför den sista omgången. Efter en stark septembermånad med sju poäng på tre matcher har oktober varit tuffare för BP. Den inleddes visserligen med seger mot Sundsvall, men efter det har man bara tagit en poäng på tre matcher. Jitex har plockat sex poäng på fyra matcher i oktober och ligger mitt i tabellen. Man har chansen att nå upp till sjätteplatsen och en fin avslutning skulle ge gott självförtroende inför nästa säsong.

Älvsjö AIK – Sundsvalls DFF, lördag 16.00

Sundsvall säkrade kontraktet i den senaste omgången och kan nu spela helt avslappnat i de två sista omgångarna. Det kan vara skönt för laget efter fyra raka förluster i seriespelet. Nu reser man till Älvsjö där ett annat formsvagt lag väntar. Hemmalaget har en seger på de fem senaste, men har fortsatt chans att nå den övre halvan i tabellen med två avslutande segrar. Kommer den första här?

Borgeby FK – Morön BK, söndag 13.00

Det blir respass direkt för Borgeby FK. Efter det oavgjorda nykomlingsmötet med IFK Norrköping i den senaste omgången stor det klart att skåningarna gör Bollstanäs SK sällskap ner i division 1 till nästa säsong. Man kommer ändå vilja avsluta snyggt och möjligheten finns att vi får se flera av spelarna i andra klubbar nästa säsong. Motståndarna Morön hade länge känn på en topplacering, men fem förluster på de sex senaste gör att hoppet om en tredjeplats nu är ute.

Missa inte: Det börjar kanske bli tjatigt, men kampen om tredjeplatsen är det som smäller allra högst just nu. Varje poäng är superviktig för de tre lagen och de spelar samtidigt på lördagseftermiddagen. Läge för trippelskärm där hemma?

Helgens tips: Om du inte får nog av fotboll i helgen spelas Svenska Spels F19-slutspel på Hammarby IP i Stockholm. Både Umeå IK och BP har kvalificerat sig för semifinalerna. Matcherna sänds på obosdamallsvenskan.se och det är gratis inträde på Hammarby IP.

Missa inte2: Umeå IK jagar målrekordet i Elitettan och saknar tio baljor för att nå det. Nu ställs man mot jumbon Bollstanäs. Flera viktiga målskyttar saknas, men mål kan vi nog få se ändå.

TV: Matcherna ser ni som vanligt hos Sportexpressen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER