Matchbladet – Inför omgång 13
Publicerad: 2023-06-30
Omgång 13 innebär vårsäsongens sista omgång och att vi därmed spelat oss igenom halva säsongen efter helgen matcher. Sex av sju matcher går av stapeln på lördagen medan den sista matchen spelas på söndagen.

Lördag 13.00 Umeå IK – Gamla Upsala SK

Efter fem raka matcher utan förlust tar nu tabellfyran Umeå IK emot tabellfemman GUSK. Senast. Efter en oavgjord match hemma mot Eskilstuna i omgång 11 tog man senast en viktig trepoängare mot Mallbackens IF efter en uddamålsvinst. Efter matchen kommenterade UIK:s tränare målskytten Villemo Dahlqvist som gjorde sitt nionde mål för säsongen.

– Villemo är en bra spelare, hon är väldigt lojal och gör ett jättejobb defensivt också. Ju längre matchen går, desto snabbare blir hon, sa tränare Edvin Erfanian till Västerbottenskuriren.

För gästande Gamla Upsala gäller det att ta med sig vinnarkänslan från förra veckans möte. Efter fem raka vinster föll GUSK lite oväntat mot IK Rössö för två omgångar sedan. Men efter den förlusten studsade man dock tillbaka till vinnarspåret och vann senast mot tabelljumbon Sundsvalls DFF med 4-1

Lördag 13.00 AIK – Jitex BK

AIK fortsätter genom Elitettan helt obesegrade. Efter en oavgjord match mot Bollstanäs i omgång 10 har man hunnit plocka tre poäng mot såväl Lidköping som IFÖ Bromölla. En målskillnad på +34 är tillräckligt för att konstatera att målskyttet från de gulsvarta fortsätter gå bra, inte minst för Adelisa Grabus som befinner sig i topp i skytteligan.

På lördag tar de emot tabellsjuan Jitex som senast kommer från en förlust mot ett formstarkt IK Rössö i ett västkustmöte. Trots att Jitex lyckades kvittera föll de med 2-1. De ligger därmed i ett tätt mittenskikt i tabellen där fem lag befinner sig mellan 14 och 16 poäng.

Lördag 14.00 Trelleborgs FF – Bollstanäs SK

Formstarka Trelleborg flåsar tabelltoppen i nacken, bara två poäng bakom serieledande AIK och en poäng bakom tvåan Alingsås går de in i helgens möte med fem raka segrar i ryggen. Mittbacken i det framgångsrika försvaret, Edina Filekovic kommenterade matchen i efterhand:

– Vi spelar med kontroll, stundtals stressar vi bort den sista passningen på den sista tredjedelen. Men överlag har vi bra kontroll på matchen. De kommer inte till så många farliga målchanser, samtidigt som vi behöver bli bättre på att omsätta våra målchanser i farligare målchanser, sa Filekovic till Trelleborgs Allehanda.

Bollstanäs SK har fortfarande inte hittat tillbaka till den form man inledde säsongen med, och kommer till Skåne med två förluster i ryggen. Först var det tabelljumbon SDFF som snuvade dem på tre poäng och senast föll de mot Eskilstuna på hemmaplan med 2-1. Det innebär att Bollstanäs just nu befinner sig på en åttondeplats i tabellen när man nu ska ta sig an ett av topplagen.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – BK Häcken

På lördagen väntar ett bottenmöte i Elitettan. Tabelljumbon SDFF lyckades, något överraskande, att kamma hem säsongen andra tre poängare i omgång 11 mot Bollstanäs. Men segersviten blev inte lång då man senast besegrades av GUSK med 4-1, trots att man gjorde första målet och kunde hålla 1-1 till halvtidsvilan. En besviken Sofia Westerlund kommenterade förlusten och hur de ska ta sig an kommande match i Sundsvalls tidning:

– Vi börjar ju bra så det är ju tråkigt att det går som det går i andra. Först nu ska vi ta några dagar ledigt och inte tänka på fotboll. Sen det är bara köra på i nästa match. Det är inget fel på inställningen utan det är bara att slicka såren och komma igen.

Med nio matcher utan vinst för Häckens andralag ligger de nu på en trettonde plats i tabellen, bara ett poäng före tabelljumbon SDFF. Senast var det Trelleborg som stod för motståndet och vann med 2-0.

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Alingsås IF

Mallbacken befinner sig just nu precis under nedflyttningsstrecket och är i stort behov av poäng för att kunna ta sig upp på säker mark. De går in i helgens match mot tabelltvåan Alingsås med två raka förluster i ryggen, varav den senaste var en uddamålsförlust mot Umeå. Direkt efter förlusten kommenterade Mallbackens tränare Ulf Buskqvist hur de ska ladda om till lördagens match.

– Alingsås är vana att spela på gräs också, precis som vi. Men vi kan kan hota om vi får flyt. Försvarsmässigt gör vi det jättebra i dag. Vi behöver vara mer aggressiva i box, och det får vi jobba med under träningsveckan, sa Ulf Buskqvist till Frykdalsbladet.

Med bara en enda förlust, mot tabelltrean Trelleborg i omgång 11, ligger Alingsås på en andraplats i tabellen – bara en poäng efter ledande AIK. Senast studsade man tillbaka från förlusten och vann tydligt mot Lidköping.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – IFÖ Bromölla

För två veckor sedan hade Rössö bara vunnit en match och låg fast i botten av Elitettan. Men det svänger fort i fotboll och inom loppet av fem dagar fick IK Rössö fira två segrar. De efterlängtade poängen innebär att Rössö nu har kontakt med den mittenklungan som huserar över det negativa strecket. Senatse vinsten kom mot västkustkollegan Jitex.

– Det här var en tuff match. Vi hade scoutat dem bra men de spelade bättre än vad jag hade väntat. I andra halvlek hade vi bra koll på dem men lite spännande blev det såklart i slutet, sa tränaren Jonas Björk till Mölndalsposten efter matchen.

Fyra förluster och en vinst är vad Bromöllas senaste fem omgångar har resulterat i. Senast föll de stort mot serieledande AIK. Den tunga förlusten innebär att man nu bara har två poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Söndag 15.00 Eskilstuna United – Lidköpings FK

Efter fyra raka matcher utan vinst bröt Eskiltuna United trenden i förra omgånen då man vann mot Bollstanäs efter en sen vändning. Det var tre viktiga poäng för att Eskilstuna ska kunna hålla det negativa strecket på avstånd.

– Det är oerhört skönt och väldigt viktigt att vi lyckades göra den här vändningen. Vi har varit nära i flera matcher och det känns som att vi hade den här matchen. Speciellt i andra halvlek när vi hade mycket etablerat spel på deras planhalva, sa Eskilstunas Astrid Larsson till Eskilstunakuriren efter matchen.

På 16 poäng leder Lidköping andraklungan som huserar bakom toppklungan i tabellen. Men efter att ha ställts mot seriens två topplag i två raka matcher har förlusterna gjort att man tappat kontakt uppåt. Nu här man i stort behov av tre poäng för att inte falla efter ytterligare.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER