Matchbladet – Inför omgång 10
Publicerad: 2023-06-09
Med AIK och Alingsås på delad poäng högst upp i tabellen drar omgång 10 igång med en match på fredagskvällen i Eskilstuna. Under lördagen spelas ytterligare fyra matcher och på söndag är det Trelleborg och Lidköping som står värdar för helgens sista matcher.

Fredag 19.00 Eskilstuna United – Gamla Upsala SK

Efter en tuff förlust mot AIK mötte Eskilstuna United ännu ett topplag i förra omgången. Trots en stark laginsats blev det en uddamålsförslut mot Alingsås och man står kvar på den nedre halvan av tabellen. Glädjande var dock att skadedrabbade anfallaren och finska landslagsspelaren Kaisa Collin gjorde sin comeback och är med i truppen även inför fredagens möte mot GUSK. Inför förra omgångens comeback kommenterade tränaren, Vaila Barsley, Collins comeback till Eskilstuna Kuriren:

– Det är jätteroligt och bra för hela laget. Jag tror alla har sett i träning vilken kvalitet Kaisa tar med sig in i laget och att alla är taggade på att få chansen att spela med henne. Jag tror hon kommer bidra med något annat på planen som vi behöver.

Gamla Upsala leder nu tabellens andraklunga som flåsar topplagen i nacken. Efter tre raka vinster blev det en poäng i senaste matchen mot Mallbacken.

Lördag 13.00 BK Häcken – Umeå IK

För nykomlingarna BK Häcken har det spelats fem omgångar sedan senatse vinsten. Med en derbyförslust med 2-5 mot JItex i ryggen tar man nu emot Umeå på Valhalla IP. Tabellfemman Umeå har med sig två raka vinster i ryggen, senast mot Lidköping där man vände missad straff och underläge till vinst. Matchvinnaren Oliva Wänglund gjorde sitt första mål för säsongen när hon nickade in 2-1-målet. Efter matchen var Wänglund nöjd med lagets insats:

– Vi skapade mycket chanser i andra och även om vi inte gör mål på dem så är det ändå ett steg framåt att vi skapar så många 100-procentiga lägen. Nu mår vi bra och jag tycker att de här två matcherna har varit två riktiga slitmatcher. Vi har visat mycket jävlar anamma och vi har verkligen kämpat för de poängen och som lag blir vi starkare. Nu har vi medvind i ryggen, sa matchvinnaren till Västerbottens-kuriren.

Lördag 14.00 Mallbackens IF – Sundsvalls DFF

Mallbackens IF ligger på en elfteplats i tabellen efter nio spelade omgångar. Efter poängtapp trots en godkänd laginsats i förra veckans oavgjorda match mot GUSK är lagkapten Susanne Skålberg revanschsugen.

– Det var kul att vi steppade upp jämfört med tidigare matcher. Prestationsmässigt tycker jag att vi gjorde en riktigt bra match på alla positioner. Men fotboll går ut på att göra mål och det är det som är surt. Vi släppte in två mål och gjorde två. Vi hade fler lägen och det hade även Upsala. Men det känns mer som att vi förlorade två pinnar än att vi vann en, säger Mallbackens lagkapten Susanne Skålberg.

Tabelljumbon SDFF kömpar för att bryta sin svit av sju raka förluster. Men de gav serieledande AIK en god kamp senast när de tog ledningen och sedan kunde fokusera på defensiven. 17-åriga Lisen Hafstad vaktade målet och kommenterade matchen i Sundsvalls Tidning:

– Vi var nära. Det är det som svider mest. Laget gjorde en jäkligt bra match. Vi kämpade och slet verkligen. Vi visste på förhand att det skulle bli mycket försvar, men jag tycker att vi gjorde det bra utifrån våra odds.

Lördag 14.00 Bollstanäs SK – AIK

Hemmalaget Bollstanäs har tappat upp till toppen och befinner sig inför helgen på en sjätteplats, 7 poäng bakom serieladande AIK. Förra omgången lyckades de dock bryta den negativa trenden med tre raka förluster och tog en viktig trepoängare borta mot IK Rössö Uddevalla.

AIK fortsätter dundra på i toppen och lyckades i förra omgången vända ett underläge till vinst genom mål av bland annat Adelisa Grabus som nyligen blev utsedd till maj månads bästa spelare. Grabus är dock inte den enda AIK:aren i målform som kommer sätta Bollstanäs på prov på lördag.

Lördag 15.00 Alingsås IF – IK Rössö Uddevalla

Alingsås är fortsatt obesegrade och delar tabelltoppen med AIK som båda har samlat ihop 21 poäng över de inledande nio omgångarna i Elitettan. AIF kommer senast från en 1-0-vinst mot Eskilstuna där Tove Lorén blev matchvinnare med matchens enda mål. Tränaren Joakim Carlsson kommenterade matchen efteråt i Alingsås tidning:

– Det är en skön känsla när vi äntligen fick utdelning. Det var lite nervöst under slutdelen av matchen, men vi löste det på ett bra sätt. Vi har ett otroligt lag som kämpar för varandra. Dessutom har vi ett stabilt försvarsspel där alla vet hur de ska jobba.

För Rössö Uddevalla har det dock varit tuffare veckor då de har tre raka förluster i bagaget inför helgens möte. Senast mot Bollstanäs.

– Stundtals spelar vi fin fotboll, men när vi gör det måste vi få utdelning. Det har vi inte fått de senaste matcherna. Då är det jävligt tungt. Där måste vi steppa upp det. Vi säger hela tiden att det snart släpper. Jag tycker det är jävligt jobbigt att säga det hela tiden, men det är bara att köra på, säger Rössös anfallare Julia Jonasson till Bohusläningen efter matchen.

Söndag 15.00 Trelleborgs FF – Jitex BK

Trelleborgs FF har hakat på toppen av tabellen och ligger just nu på en tredjeplats. Efter förra veckans vinst på bortaplan mot har man två raka vinster i bagaget och tar nu emot tabellåttan Jitex hemma i Skåne. TFF

Jitex, som tog en övertygande seger i senaste omgången i derbyt mot BK Häcken har också medvind efter två raka segrar. Målformen har inte saknats för Mölndalslaget som gjort näst flest mål i serien, däremot har defensiven inte varit lika stabil.

Söndag 15.00 Lidköpings FK – IFÖ Bromölla

Omgång 10 avslutas på söndag när Lidköpings FK tar emot IFÖ Bromölla. De båda kommer från försluster i senaste omgången och det återstår att se vilket lag som bäst kan studsa tillbaka. Bromöllas tränare Pierre Persson kommenterade förlusten mot Trelleborg där två misstag inom loppet av åtta minuter kostade dem dyrt i Kristianstadbladet:

– Det håller inte att bjuda på sådana misstag på den här nivån. Återigen inleder vi en match dåligt och släpper in tidigt mål. Vi hade behövt ett mål under de första 15 minuterna av andra halvlek för att på riktigt börja tro på det. Men vi lyckas inte riktigt få dit den. Vi hade inte tillräcklig energi eller ork idag.

Lidköping, som huserar i mitten av tabellen, tog ledningen i bortamötet mot Umeå i förra omgången men kunde inte hålle emot matchen ut då slutresultatet skrevs till 2-1.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER