Matchbladet – Inför omgång 14
Publicerad: 2022-07-29
Elitettan
Det är dags för en ny omgång av Elitettan och här hittar du allt du behöver inför helgens matcher.

Fredag 19.00 Lidköpings FK – Team TG

LFK inledde höstsäsongen på bästa sätt när man slog IFÖ Bromölla med 4-1 och är fyra i tabellen. Ett av seriens vassaste lag offensivt (32 mål på 13 matcher) har dessutom spetsat truppen ytterligare. Moa Öhman har anslutit från spanska DUX Logroño. 23-åringen har tidigare spelat i Assi, IK Uppsala och Kvarnsveden. Dessutom har hon hunnit med spel på collegenivå i USA. Nu ska hon hjälpa sitt nya lag att försöka ta klivet upp i OBOS Damallsvenskan.

– Jag har utvecklats ordentligt som spelare i Spanien och det ska bli kul att ta med allt jag lärt mig hem till Sverige. Det spelas en väldigt individuell fotboll där borta, det går lite snabbare och spelarna är väldigt tekniskt skickliga, säger Moa Öhman till Nya Lidköpings-Tidningen.

Det är dock oklart om Öhman hinner bli spelklar till mötet med Team TG. Offensiva krafter saknas dock inte hos västgötarna. Ida Pettersson har gjort tio mål och Ronja Karlsson Törnborg har gjort sex.

Team TG är elva i tabellen och hos Umeålaget är det just offensiven som saknats. Tio mål har det blivit framåt för nykomlingen än så länge. I den senaste omgången gjorde man dock två och var på väg mot poäng mot Jitex. Men långt in på tilläggstiden satte de lila segermålet och tog alla tre poäng. Läge för revansch för Team TG på fredagskvällen?

Lördag 13.00 Gamla Upsala SK – Växjö DFF

GUSK spelade sin match i den 13:e omgången innan sommaruppehållet och gör således höstpremiär när Växjö DFF gästar Uppsala. Efter en stark vårsäsong är nykomlingen åtta i tabellen med sina 22 poäng. Nu ställs man mot topplaget Växjö som har visat fin form och vann stort i återstarten.

Smålänningarna är trea i tabellen, bara två poäng från serieledning. I omstarten vände man underläge och vann mot RIK Karlskoga med 5-1 på bortaplan. Något som givetvis gladde Olof Unogård, tränare i Växjö.

– Visst borde vi gjort några ytterligare mål, men fem på bortaplan är alltid okej - även om ett av målen var ett självmål. Man ska också komma ihåg att Rävåsens målvakt spelade riktigt bra, säger han till Smålandsposten.

Evelyn Ijeh har varit stekhet de senaste matcherna och har gjort åtta mål på de sex senaste matcherna. Får hon måljubla på nytt i helgen?

Lördag 15.00 Alingsås FC – IFK Norrköping

Toppmöte väntar i Alingsås när tabellsexan IFK Norrköping som gästar tvåan Alingsås. Peking är sex poäng bakom AFC och en seger är viktig i jakten på de absoluta topplaceringar. Efter åtta raka matcher utan förlust blev det noll poäng för de vitblå i den sista matchen inför sommaruppehållet. När nu Elitettan rullar igång igen laget är det jakt på toppen som gäller. Klubben hade som mål att ta sig upp till OBOS Damallsvenskan inom tre år efter avancemanget till Elitettan. Tvillingarna Selma och Irma Cajlakovic pratade med Norrköpings Tidningar och var tydliga med vad de vill.

  • Klart man vill upp. Jag håller på att bli gammal. Jag tycker tre år är lite för länge. Klubben är så pass stor att det inte ska behöva ta oss tre år för att ta sig till allsvenskan, säger Selma Cajlakovic till tidningen.

Ett annat lag som ligger bra till i jakten på OBOS Damallsvenskan är Alingsås. Efter halva säsongen är AFC tvåa i tabellen, poängen bakom IK Uppsala. Laget har bara förlorat en match än så länge och efter att ha inlett med att vinna en del och kryssa en del har det på slutet bara blivit förändringar i segerkolumnen. Sex trepoängare på de sju senaste och senast en vändning och en ny seger mot jumbon Älvsjö AIK. Lagets tränare Lars-Petter Björk ser framemot helgens toppmöte.

– Det blir jättekul att möta Norrköping. Det känns som att det är ett lag som är på ungefär samma nivå som oss. Vi möter dem hemma och vi har rätt många segrar i bagaget här nu så vi hoppas att vi kan ta dem, säger han till Alingsås Tidning.

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – Bergdalens IK I nykomlingsmötet i Bromölla står tre oerhört viktiga poäng på spel. Tre poäng skiljer lagen och Bromölla ligger på rätt sida nedflyttningsstrecket, medan Bergdalen är under. En seger för hemmalaget gör att man få lite andrum mot övriga bottenlag. I den senaste omgången inledde IFÖ Bromölla starkt och tog ledningen mot Lidköping. Men topplaget vände och det blev en andra raka förlust.

Bergdalen har fem raka förluster när man nu omstartar för hösten. Laget har fått tillbaka anfallaren Linnéa Prambrant som vänder hemåt efter ett halvår i italienska Lecce. Hon har målbilden för hösten tydlig framför sig.

– Vi ska hålla oss kvar det är de viktigaste. Jag hoppas kunna bidra med positiv energi. Har man kul blir det lättare att vinna matcher, säger hon till Borås Tidning.

Kan Bergdalen vända sin negativa trend och inleda hösten på bästa sätt?

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – IK Uppsala

Tabelljumbon mot serieledaren. Älvsjö inledde hösten bra och hade 1-0 mot Alingsås efter förra helgens första halvlek. Men i den andra halvleken vände Alingsås och vann till 3-1. Älvsjös tionde raka förlust var därmed ett faktum.

Uppsala har en omvänd trend och är obesegrade efter halva säsongen. Johanna Renmark kom till klubben inför säsongen och har fått ordentlig fart på poängproduktionen i Elitettan. Fyra mål och sju assist har det blivit än så länge för yttern. Men tanken är att det ska bli fler.

– Jag vill göra fler mål och assist, men det är klart jag är nöjd med starten här. Det var svårare i början när allting var nytt men nu är jag inne i det. Jag har tagit stora kliv och utvecklats eftersom jag fått mycket speltid vilket var något jag behövde, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Söndag 13.00 Mallbackens IF – RIK Karlskoga

Mallbacken slog Sundsvall i återstarten och är fortsatt med strax bakom topplagen när serien vänder. Segern var den tredje raka för de grönklädda, men det finns förbättringspotential enligt tränaren Jonas Rehnberg.

– Vi spelar väldigt bra och för spelet, fram till offensivt straffområde där vi inte riktigt får till det. Vi kommer i många bra anfallsvågor, säger Jonas Rehnberg till Fryksdalsbygden.

Just målskyttet har rullat på bra och på de tre senaste matcherna har laget gjort 13 mål. Helgens derbymotståndare, RIK Karlskoga, får göra allt de kan för att hålla koll på Mallbackens offensiv. När lagen möttes i premiären vann MIF med hela 7-0 och just defensiven har varit problematisk för nykomlingen RIK Karlskoga genom säsongen. 57 insläppta mål och bara åtta framåt gör att man är nästjumbo med bara fyra poäng. Ett derby är ett derby är ett derby, men kan RIK Karlskoga verkligen hota Mallbacken?

Söndag 15.00 Jitex BK – Sundsvalls DFF

Sju raka matcher utan förlust och Jitex har blivit ett lag som är med och kämpar i toppen. I återstarten förra helgen avgjorde man sent mot Team TG och nu jagar man nya poäng och en plats i toppen. Julia Hellström gjorde två av målen, bland annat det avgörande, förra helgen. Hennes två första mål den här säsongen.

Sundsvall ligger nia och behöver plocka lite fler poäng för att känna sig helt säkra. Men det har gått tungt på slutet. Fem förluster på de sex senaste och poängen måste börja rulla in om man ska känna sig säkra på spel i Elitettan även nästa år. I omstarten blev det 0-2 mot Mallbacken. Ett resultat och en insats som laget inte var nöjda med.

– Vi lyckas hålla tätt i första halvlek och hänger med. Sedan tycker jag inte att vi kommer till några klara målchanser. Jag tycker kanske inte att vi synkar så bra i dag. Vi slår långt när någon vill ha den på fot och slår den på fot när någon går långt. Det är den synken vi måste hitta tillbaka till, säger Tilde Westman och fortsätter:

– Det är klart att vi har haft ett uppehåll och inte spelat match på ett tag. Det kan vara det. Det kan vara att vi testade spela 4-4-2, en ny grej. Men vi har haft ett uppehåll och bara haft en-två veckors träning. Det gäller att komma in i det igen. Det var lite som en premiärmatch igen.

Missa inte: Värmlandsderby, toppmöte, nykomlingsmöte. Det är bara slå på Sportexpressen Play i helgen, luta dig tillbaka och se så mycket du hinner.

Chanslösa? Älvsjö har en seger och tolv förluster, IK Uppsala är ännu obesegrade. Ingenting tyder på att Älvsjö ska ha en chans, men är det nu man steppar upp och tar de viktiga poängen?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER