Matchbladet – Inför omgång 23
Publicerad: 2023-10-11
Redan på torsdagen drar den 23:e omgången av Elitettan igång med mötet mellan Jitex och Lidköping. Resterande sex matcher spelas till helgen. Med bara 4 omgångar kvar att spela är poängen viktigare än någonsin för lagen som befinner sig i topp- och bottenstriderna.

Torsdag 19.00 Jitex BK – Lidköpings FK

Redan på torsdagskvällen drar omgång 23 igång med en match mellan tabell sjuan Jitex och tabellsexan Lidköping. På samma poäng (31) är det endast målskillnaden som skiljer de båda lagen åt. Och trots att Lidköping gjort sex mål färre än Mölndals-gänget är det framförallt det faktum att de varit något starkare bakåt som leder till att de ligger sex mål före torsdagens motståndare i tabellen. Senast lyckades Lidköping sno åt sig en påäng efter en oavgjord match mot tabelltvåan Trelleborg och utan en enda förlust på fem raka matcher har man vinden i ryggen.

Jitex hade också ett bar facit utan förluster under fyra raka matcher fram till förra omgången då man fick se sig besegrade av serieledande AIK med 1-6. Nu är frågan om man kan skaka av sig den storförlusten och utmana gästerna på torsdagskvällen. Kanske kan Ema Paljevic, Jitex målspruta och nominerad till månadens spelare i september hota LFK:s försvar. Förra årets möte slutade med många mål och vinst med 4-3 till Lidköping. Topp tre är visserligen utom räckhåll för båda lagen men det ska spelas om varenda poäng.

Lördag 13.00 Trelleborgs FF – Umeå IK

Efter att ha tappat poäng mot Lidköping i förra omgången efter missad straff och bortdömt ledningsmål har tabelltvån Trelleborg nu Alingsås flåsandes i nacken, båda lagen på jakt efter den sista direktuppflyttningsplatsen efter AIK. Med två poängs marginal behöver Trelleborg nu gasa på i seriens avslutande fyra omgångar. På lördag är det dock ingen enkel match som väntar. Det är tabellfyran Umeå som står för motståndet, som i våras besegrade TFF med hela 4-0.

För Umeås del är det 14 poäng upp till kvalplatsen, vilket innebär att den är utom räckhåll. Man har dessutom bara vunnit en match på de senaste fem matcherna. Men kanske kan det vara en sporre för Västerbotten-laget att försöka ta poäng mot tabelltvåan och sikta på att ta ett grepp om fjärdeplatsen.

Lördag 14.00 Gamla Upsala SK – AIK

Från förra omgången fick GUSK gå tomhänt efter att ha besgerats av ett formstarkt SDFF. Just nu befinner man sig på en femteplats och har innan förlusten spelat fyra raka oavgjorda matcher. Men enligt tränaren Fredrik Benhardsson är det fullt fokus framåt som gäller när man nu tar emot serieledande AIK på lördag:

– Vi pratar varje träning och varje vecka om utveckling. Så det är bara uppåt igen på måndag och sikta mot AIK på lördag. Så det finns inga problem med att motivera sig för en sådan match. Det är fortsatt hårt jobb de sista veckorna och försöka avsluta så snyggt som möjligt, sa Bernhardsson till Upsala Nya Tidning efter matchen mot SDFF

För AIK, obesegrade och serieledare med god marginal, just nu finns det till och med en chans att säkra direktuppflyttning i lördagens möte. Man har elva poäng ner till trean Alingsås och tolv poäng kvar att spela om i seriens fyra sista matcher. Vinner man mot GUSK har man alltså säkrat spel i OBOS Damallsvenskan 2024. Vårens möte mellan de två lagen slutade 6-0 till AIK

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – IK Rössö Uddevalla

På lördag spelas det även om viktiga poäng i den nedre änden av tabellen. Bromölla ligger för närvarande på tiondeplats i tabellen efter 23 ihopspelade poäng, med fyra poängs marginal ner till det negativa strecket. Lördagens moståndare Rössö Uddevalla ligger på andra sidan sträcket, med 16 poäng och på nästjumbo plats. Efter en negativ trend vände Bromölla på kurvan i förra omgången efter en bortavinst mot Bollstanäs.

Rössö Uddevalla har däremot fem omgångar i bagaget utan vinst och är i stort behov av poäng för att behålla kontakt med lagen framför sig. Efter matchen kommenterade Rössös Vendela Stenberg matchen till Bohulsäningen:

– Det är en enorm besvikelse och frustration. Det känns jättetufft. Vi försöker och försöker men det är någonting som inte stämmer. Jag kan inte svara på vad det är heller. Men vi har fortfarande matcher kvar att spela och det gäller nu att bara göra det ännu bättre, sa Stenberg.

Lördag 15.00 Alingsås IF – Bollstanäs SK

Efter förra omgångens vinst mot Eskilstuna har Alingsås säkrat en plats i topp tre och kommer minstfå kvala upp till nästa års Damallavenskan. Men man har bara två poäng upp till Trelleborg på andraplatsen och striden om direkuppflyttningsplatserna lever i allra högsta grad. Men det är fullt fokus på en match i taget menar Alingsåsspelaren Parva Zarassi:

– För oss handlar det bara om att ta våra poäng, sen får vi se hur långt det räcker, sa Zarassi till Alingsås tidining efter matchen.

På lördagen tar man emot tabellnian Bollstanäs, ett möte som slutade 4-1 till Alingsås i våras. Bollstanäs kommer senast från en förlust mot Bromölla och ligger just nu på samma poäng som de svartvita skåningarna (23). Det innebär att det bara är fyra poäng ner till det negativa strecket och lördagens poäng är viktiga för det gulgröna laget från Upplands Väsby.

Lördag 16.00 Eskilstuna United – Sundsvalls DFF

Eskilstuna har ett bekvämt avstånd ner till bottenkampen och är nära på att säkra ett nytt kontrakt till Elitettan 2024. Senaste omgången bjöd dock på tufft motstånd i form av Alingsås och därmed en förlust. Nu tar de emot Sundsvalla DFF på lördag, ett möte som slutade med en vinst till Eskilstuna med 1-0 under vårsäsongen.

Sundsvalls vår var kantad av bekymmer och få poäng, men nu, med ny tränare och vind i ryggen har man lyckats spela ihop hela 15 poäng efter sommarupphållet. Det innebär att man lämnar jumboplatsen bakom sig och bara har en poäng upp till säker mark. Senast lyckades man rubba GUSK och vann med 2-1. Hannah Tillet, målskytt mot GUSK, ser fram emot säsongsavslutning och tror på sitt lag:

– Vi har haft en tuff säsong, men de senaste matcherna har vi börjat skapa oss ett momentum. Vi kämpar till slutet och tror på det. Jag tror att vi är ett spännande lag att se på just nu, sa hon efter matchen till Sundsvalls tidning.

Söndag 15.00 BK Häcken – Mallbackens IF

I omgångens sista match spelas det om viktiga poäng i bottenstriden. Tabelljumbon Häcken vann sin senaste match mot bottenkollegan Rössö men har alltjämnt åtta poäng upp till säker mark. Med -40 i målskillnad behövs ett lyft i försvarspelet till helgens match då man tar emot Mallbacken på Hisingen.

Gästande Mallbacken lyckades bryta den negativa trenden av sex raka förluster med en välbehövlig och något överraskande vinst i senaste omgången mot tabellfyran Umeå. Tack vare den vinsten ligger man för närvarande på rätt sida strecken, men endast tack vare målskillnad då man har samma poäng som SDFF på andra sidan strecket. Mallbackens Susanne Skålberg menar att förra veckans vinst var en produkt av en bra inställning. Till Frykdalsbladet kommenterar hon vinsten och den känslan den ger:

– Det är så skönt! Det här betyder väldigt, väldigt mycket. Både mentalt och vad gäller tabelläget. Nu gäller det att vi tar med oss den här känslan och självförtroendet in i nästa match. Att vi bara tutar och kör, sa Skålberg.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER