Matchbladet – Inför omgång 12
Publicerad: 2022-06-17
Elitettan
Två omgångar återstår innan lagen går på sommaruppehåll. I helgen väntar bland annat ett riktigt spännande möte mellan formstarka Jitex och minst lika formstarka IFK Norrköping.

Lördag 14.00 IFÖ Bromölla – Sundsvalls DFF

Hemmalaget har hittat formen igen och har plockat fem poäng på de tre senaste matcherna. Man är nu tia i tabellen, bara poängen bakom helgens motståndare. Sundsvall plockade en stor del av sina elva poäng tidigt och har förlorat fem av de sex senaste matcherna. Norrlänningarna har gått mållösa i två raka matcher och jagar nu både mål och poäng.

Bromöllas poäng i senaste omgången kom mot topplaget Växjö. En poäng man verkligen behövde slita sig till.

– Det var, rent ut sagt, en jävla kämpainsats från vår sida, säger Elin Vaughan till Kristianstadsbladet efter skrällpoängen mot Växjö DFF och fortsätter:

– Kul att få jobba lite i målet… Men ärligt så gör vi en klockren försvarsinsats. Vi följer matchplanen och det är alltid kul att sno poäng av ett topplag.

Mikael Melin Bhy, tränare i Sundsvall ser framemot mötet med Bromölla, men är medveten om att det blir en tuff batalj.

– Det gäller att vinna rätt matcher för oss, mot bottenlagen, säger han till Sundsvalls Tidning.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Team TG

Rosa Uppsala har klättrat hela vägen upp i tabelltopp efter en rad fina resultat. Man är fortsatt obesegrade efter elva omgångar och den senaste segern var i ett sprakande derby mot Gamla Upsala. Uppsala vann med 5-4 efter bland annat två mål från Nicole Robertson.

– Vi gjorde en bra insats offensivt och har många målskyttar vilket är viktigt för oss. Alla i laget visade hjärta och ville verkligen vinna den här matchen. Det var en väldigt rolig och intensiv match att spela. Domaren blåste inte för mycket utan lät oss spela och det märktes att det var mycket känslor på planen, säger Robertson till Upsala Nya Tidning efter segern.

Nu ställs man mot ett Team TG som kommer till mötet med en riktig stjärnsmäll i ryggen. 0-5 hemma mot IFK Norrköping och det har bara blivit tre poäng och två mål framåt för nykomlingen på de senaste fem matcherna.

– Vi har haft många matcher där vi har släppt in mål tidigt. Så vi har pratat om att vi ska ha bättre koll. Det är alltid surt att få det så tidigt… Sen ska inte ett mål göra någonting, men vi skärper oss inte tillräckligt snabbt, säger Amanda Westman till Folkbladet Västerbotten efter förlusten.

Team TG får nu en ny chans att försöka hålla tätt och kämpa efter viktiga poäng.

Lördag 15.00 Jitex BK – IFK Norrköping

Ett otroligt spännande möte spelas i Mölndal när två av seriens absolut formstarkaste lag drabbar samman på lördagen. JItex har fem raka segrar och har tagit sig upp på sjätteplats. Man är två poäng bakom Peking, som är trea, och det är tre viktiga poäng för toppstriden på spel.

IFK Norrköping har fyra raka segrar, men ståtar med sju raka matcher utan förlust. Målvakten Sofia Hjern har spikat igen i fyra raka och framåt har Mimmi Asperot hittat god gammal målform. Ett mål mot Älvsjö, blev två mot Sundsvall och tre mot Team TG. Sex mål på de fyra och Asperot närmar sig snabbt förra årets målskörd på elva (just nu är hon uppe på sju). Peking har 30-6 i målskillnad än så länge och är bara två poäng bakom serieledande IK Uppsala.

– I den bästa av världar hade vi tänkt att vi skulle vara med där uppe, men inte hur många poäng vi skulle ha. Det är mer topp fem som har varit målet men 30-6 i målskillnad, det är bra. Det hade vi kanske inte heller tänkt. Men det är tätt mellan de första sex lagen, säger Tor-Arne Fredheim till Folkbladet Östergötland efter segern mot Team TG senast.

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Lidköpings FK

Mallbackens Ritah Kivumbi har gjort sex mål den här säsongen. På de tre senaste omgångarna har hon gjort två hat tricks. Laget har vunnit två av de tre matcherna och dessutom gjort tolv mål framåt. Stora framsteg efter en tuff period med fyra förluster på fem matcher. Lika glädjande som den uppåtgående formen är att Emma Eriksson är tillbaka för värmlänningarna efter en knäskada. Hon spelade tio minuter i den första träningsmatchen, men har missat resten av säsongen. i 7-2–segern mot Bergdalen hoppade hon in.

– Det kändes bra. Men jag hade knäskyddet på och kände mig väl lite mer klumpig än vanligt. Sedan handlar det även om att komma in i matchtempo som jag är ovan med. Men jag kommer in i det mer och mer. Nu ska det inte vara några hinder utan det är bara att köra på. Det är jävligt skönt att vara tillbaka, säger hon till Värmlands Folkblad.

LFK har precis som trean och fyran 23 poäng på sin femteplats. Efter två raka förluster blev det äntligen seger för västgötarna mot RIK Karlskoga senast. En pangstart gav 3-0 innan paus, men i den andra halvleken kunde RIK Karlskoga reducera två gånger. Lidköping höll dock undan och tog hand om de tre pinnarna.

– Vi får träna på att stänga matcherna. Vi började bra i den andra halvleken, men halvvägs in slappnade vi av. Det går inte att sluta jobba hårt. Men trots att det blev 3-2 kändes det jättetryggt. Det fanns aldrig någon oro. Vi kände att vi skulle vinna matchen, säger Ida Pettersson, en av målskyttarna, till Nya Lidköpings-Tidningen.

Lördag 15.00 Växjö DFF – Bergdalens IK

Växjö är fortfarande obesegrade, men raden av oavgjorda matcher (fem) behöver omvandlas till segrar om laget ska vara med i toppen i slutet på säsongen. I bortamötet med IFÖ Bromölla senast blev det 1-1 efter att laget inte kunnat ta vara på sina chanser.

– Vi börjar okej och tar ledningen, men släpper in ett onödigt kvitteringsmål. Det är många spelare som var en bra bit från sin ordinarie kapacitet. Vi kan inte skylla på tätt matchande, men vi har lite skavanker och sjukdomar. Vi har ett bättre lag och ska vinna ändå, sa Olof Unogård, tränare i Växjö, till Smålandsposten efter matchen.

Bergdalen åkte på en ny smäll i den senaste omgången. 2-7 hemma mot Mallbacken och boråsarna har nu tre raka förluster. Linnea Liljegärd, tränare i Bergdalen, var givetvis inte nöjd efter förlusten. Hon berättade för Borås Tidning att laget skulle lägga mycket tid på att titta på videomaterial inför mötet med Växjö. Men hon trycker också på att det är viktigt att inte börja tänka på den kommande sommarledigheten.

– Jag skall inte säga att det kändes bra i omklädningsrummet efter 2-7, men jag tyckte att det kändes värre förra veckan. Att vi har rättat till delar som att kämpa, slita och våga. Det var bättre i dag. Men vi kan inte gå och vänta på ett sommaruppehåll. Vi har en DM-match på måndag [seger 7-0 mot Främmestad/Elmer-Fåglum] och två viktiga matcher kvar i serien. Vi behöver ta tag i det nu, och inte vänta på att få nya krafter efter sommaren, sa hon till Borås Tidning.

Söndag 15.00 Gamla Upsala – Älvsjö AIK

GUSK gjorde en stark insats i derbyt mot IK Uppsala, men det blev en hedersam 4-5–förlust. Nu tar laget ny kraft för att komma upp i vinnarsadeln igen. Två raka segrar, mot Alingsås FC och RIK Karlskoga, och en fin insats i derbytorsken gör att det fortfarande finns gott om självförtroende i truppen. Älvsjö AIK väntar på söndag. Tabelljumbon har åtta raka förluster och har inte gjort mål på fyra raka matcher. Poängbehovet är stort för Älvsjö som inte vill halka för långt efter i botten.

Söndag 15.00 Alingsås FC – RIK Karlskoga

Alingsås är tvåa i en oerhört spännande toppstrid. Sex lag ligger inom fyra poäng och slåss om två direktplatser till OBOS Damallsvenskan. En kvalplats ligger i potten för trean. AFC åkte på årets första förlust i omgång tio, men studsade tillbaka direkt och vann borta mot Sundsvall efter att Alexandra Roholt gjort matchens enda mål. Det som sticker ut hos Alingsås är lagets förmåga att vinna, trots att man gör så få mål. 15 mål på elva matcher är 22 färre än serieledande Uppsala och 15 färre än trean IFK Norrköping. Till och med Bromölla, som är tia i tabellen, har gjort ett mål mer än AFC. Men bara fem insläppta är ett otroligt facit. Med det är man bäst i serien. Mot Sundsvall blev det alltså en ny nolla. Något som glädjer lagets tränare.

– Det blev en väldigt viktig seger, inte minst då vi hade flera viktiga spelare borta. Det är också viktigt att vi kan städa av de lag som vi tycker vi ska städa av. Det har vi lyckats med i många matcher hittills, sa tränare Lars-Petter Björk till Alingsås Tidning efter segern.

RIK Karlskoga är nästjumbo med sina fyra poäng. Fyra raka förluster och 15 insläppta mål är inga roliga siffror. Men den andra halvleken mot Lidköping senast (förlust 2-3 efter 0-3 i paus) gladde Marcus Puranen, tränare i laget.

– Vi gjorde en otrolig jäkla andra halvlek. Vi hade det mesta av bollinnehavet och spelade väldigt bra fotboll. Vi drog nytta av det som vi såg som deras svagheter, säger han till Karlskoga Tidning -Kuriren.

Nu hoppas Puranen att laget ska kunna visa samma takter i en hel match och utmana Alingsås om poängen.

Missa inte: Jitex – IFK Norrköping är en match som alla borde se den här helgen.

Rafflande i toppen: Sex lag inom fyra poäng och lag som vinner på helt olika sätt. Våren har bjudit på en helt otroligt spännande inledning av Elitettan

Tufft i botten: Älvsjö AIK, RIK Karlskoga och Bergdalens IK har trista formkurvor. Kan någon av dem överraska och plocka viktiga poäng i helgen?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER