Matchbladet – Inför omgång 9
Publicerad: 2022-05-27
Elitettan
Ett spännande toppmöte och Västgötaderby inleder helgens omgång på fredagskvällen när Lidköpings FK tar emot Alingsås FC.

Fredag 19.00 Lidköpings FK – Alingsås FC

Åtta raka matcher utan förlust, fem raka segrar. Lidköping toppar Elitettan, men nu ställs man en av sina svåraste uppgifter hittills. Derbymotståndaren Alingsås FC är också obesegrade och kommer från två raka segrar. De grönklädda är trea i tabellen, två poäng bakom LFK. Lagen har mötts fem gånger tidigare och det är jämnt i statistiken. LFK har en seger, AFC har två och två matcher har slutat oavgjort. I fjol vann Alingsås båda mötena med 2-1.

Tea Olin, målvakt i Alingsås, har hållit nollan i fem av de åtta matcherna än så länge. Efter 3-0–segern mot Mallbacken senast var hon minst sagt nöjd när hon pratade med Alingsås Tidningen:

– Alla kämpar för varandra och gruppen har kommit samman på ett fantastiskt sätt. Dessutom har vi jobbat mycket med det mentala. Det tror jag är de stora anledningarna till att vi går så pass bra som vi gör, säger hon.

Burväktaren är givetvis taggaf på fredagens toppmöte med Lidköping.

– Det blir en rolig match att spela, vår historik mot Lidköping är lite blandad sådär. Det blir säkerligen mycket kamp, säger hon.

Lördag 12.00 Mallbackens IF – Team TG

Två lag med två raka förluster och noll mål framåt drabbar samman i Värmland på lördagen. I tabellen är Mallbacken åtta med sina tio poäng och Team TG är elva med sina sju.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – Jitex BK

Mölndalslaget Jitex har verkligen vaknat till på slutet och har tre segrar på de fyra senaste. I fjol vann man dessutom båda matcherna mot Sundsvall utan att släppa in mål.

Sundsvalls form har gått lite upp och ner på slutet och senast åkte man på en svidande storförlust mot IK Uppsala (1-8). Lagen är sjua och sex i tabellen och mycket talar för att det är kring de platserna man kommer kämpa kring.

Lördag 15.00 Bergdalens IK – IFK Norrköping

Bergdalen fick äntligen fira en seger i den senaste omgången. 5-1 mot RIK Karlskoga innebär att boråslaget kliver upp på tiondeplats med sina tio poäng. 38-åriga Sara Lindén stod för ett äkta hattrick och var givetvis nöjd när hon pratade med Borås Tidning efter segern.

– Det var gött att sätta chanserna. Det har inte riktigt flutit på det senaste, men nu satt dem. Först var det en rensning i deras straffområde. Bollen var länge i luften och jag hann fundera mycket på om jag skulle ta ner den och sedan skjuta, men jag slog den på ett mot bortre och det gick hem, säger hon.

Tuffare motstånd lär vänta när IFK Norrköping gästar Borås Arena. Peking har fyra raka matcher utan förlust och har närmat sig lagen i toppen. Dessutom fick Mimmi Asperot sätta sitt andra mål för säsongen i segern mot Älvsjö AIK senast. Asperot har haft det tufft i säsongsinledningen, men nu kanske det har vänt.

– Det har varit lite upp och ner. Det är klart att jag inte är nöjd. Men det är bara att fortsätta kämpa på, säger hon till Folkbladet Östergötland och fortsätter: Sen har jag flyttat runt lite mellan kant och forward. Jag har väl inte fått någon kontinuitet riktigt. Men nu börjar det väl bli lite så att jag håller mig i mitten. Det är där jag trivs bäst.

Kan Bergdalen överraska eller närmar sig IFK Norrköping täten ytterligare?

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – IK Uppsala

Nykomlingen Bromölla har det tungt och har inte vunnit sedan premiären. På de efterföljande sju matcherna har man bara samlat ihop två poäng. Mot Jitex i den senaste omgången förlorade man med 2-1. Nu blir det ännu tuffare motstånd. Obesegrade IK Uppsala kommer med god form och tre raka segrar i ryggen. 14-2 i målskillnad på de tre senaste och en Nicole Robertson i makalös form. Fem mål på de tre senaste, ett hattrick senast och åtta mål totalt.

Den fina offensiven gladde anfallaren efter 8-1–segern mot Sundsvall senast.

– Det betyder mycket och det är ett resultat av allt vårt jobb inför säsongen och det visar hur väl vi i laget lärt känna varandra. Varje mål stärkte vårt självförtroende i dag, säger Robertson till Uppsala Nya Tidning.

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – Växjö DFF

Tabelljumbon Älvsjö dalar rejält i botten av tabellen och har fem raka förluster i Elitettan. Växjö är obesegrade på sin fjärdeplats och studsade tillbaka senast. Efter tre raka kryss blev det hela 7-1 mot Gamla Upsala. Evelyn Ijeh gjorde mål i premiären, men har varit mållös sedan dess. Mot GUSK satte hon två bollar i nät och var lättad efter segern och målen.

  • Det har varit mycket mer frustrerande för mig att vi spelat så många oavgjorda matcher än att jag inte gjort mål på ett tag. Senaste veckan har vi haft fantastiskt bra träningar. Därför var det extra skönt att vi fick utdelning idag. Vi var verkligen revanschsugna efter tre raka kryss, säger hon till Smålandsposten.

Söndag 15.00 Gamla Upsala SK – RIK Karlskoga

GUSK låg med i toppen ett tag, men har svajat rejält på slutet. 1-7–förlusten mot Växjö senast var lagets tredje raka match utan poäng. Nu ställs man mot en annan nykomling som haft problem under säsongen. RIK Karlskoga slog visserligen Älvsjö i den sjunde omgången, men åkte på en svidande 1-5–torsk mot Bergdalen senast.Tre otroligt viktiga poäng står på spel och en seger skulle betyda otroligt mycket för båda lagen.

Missa inte: Fredagens toppmöte i Lidköping. Två obesegrade lag innebär oavgjort?

TV: Alla matcher sänds på Sportexpressen

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER