• Huvudsponsor
    Presenting partner
Torsdag Tor 2 November Nov
Lördag Lör 4 November Nov
Söndag Sön 12 November Nov
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 15

4 augusti 2022 20:13
Elitettan

Ny Elitettanomgång stundar och det bjuds bland annat på dubbla derbyn och en spännande toppmatch.


Fredag 19.00 Bergdalens IK – Alingsås FC

Västsvenskt derby stundar när Alingsås tar den korta resan till Borås för möte med Bergdalen. Hemmalaget går tungt och är på nedflyttningsplats medan AFC är trea i tabellen. När lagen möttes i Alingsås i april vann de gröna med 1-0.

Gästernas lagkapten Moa Jarl är optimistisk inför derbyt och den fina formen som laget visat upp på slutet.

– Det känns som att vi är i en väldigt bra position just nu, som vi inte har varit i tidigare år, där vi har det i våra händer. Vinner vi och ser till att göra vårt jobb så är vi inte beroende av andras resultat. Utan vinner vi våra matcher kan vi styra säsongen dit vi vill. Men med det sagt är det lättare sagt än gjort, man behöver ta jobbet och vara fokuserad när det gäller. Det krävs mycket av alla på planen, ledare och alla runtomkring också. Men jag tycker att det ändå är ett lugn i laget så sett, det är inte så att det känns som att vi är stressade bara för att vi ligger så pass bra till, säger hon till Allingsås Tidning.

Fredag 19.00 IK Uppsala – Gamla Upsala SK

Fredagens andra derby spelas i Uppsala där det väntas storpublik. Över 1600 personer har skaffat biljett till årets andra derby lagen emellan. När de möttes under vårsäsongen vann IK Uppsala en målrik tillställning med 5-4. Publikfesten blir givetvis en av helgens höjdpunkter.

–Vi hade egenligen inget mål innan, men vi är jättepositiva redan nu. Vi hoppas att fler blir lockade av att många redan har bokat och tar chansen och går på match, säger Linn Andersson, evenemangsansvarig på Uppsala fotboll, till UNT.

Fotbollsmässigt är det det rosa hemmalaget som går bäst just nu. Obesegrade genom säsongen toppar man tabellen och självförtroendet är på topp. För GUSK blev det storförlust i omstarten när Växjö vann med hela 6-1. Annars avslutade man vårsäsongen med fyra segrar på de fem avslutande matcherna. Nu hoppas man kunna ge serieledarna en match och ta viktiga poäng.

Lördag 13.00 RIK Karlskoga – Lidköpings FK

Två lag med svag formkurva ställs mot varandra när Lidköping reser till Värmland och Karlskoga. Hemmalaget har sju raka förluster och måste få fart på spelet och poängplockandet för att ha en chans att hålla sig kvar i Elitettan. Senast blev det derbyförlust mot Mallbacken, men Henrik Blenmark, tränare i RIK, såg ändå positiva tendenser.

  • Resultatet är inte så mycket att snacka om men jag tycker att vi stundtals spelade det spelet som vi ville, säger han till Nya Wermlands-tidningen.

Gästerna låg länge med i den absoluta toppen, men fyra förluster på de sex senaste gör att man tappat mark och nu är sexa i tabellen, åtta poäng efter IK Uppsala.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – Älvsjö AIK

På tal om svaga formkurvor. SDFF har förlorat sju av de åtta senaste matcherna. Älvsjö har elva raka utan poäng. Det är två lag som behöver poängen som drabbar samman i Sundsvall på lördagen.

Lördag 15.00 Växjö DFF – Jitex BK

Spännande toppmöte mellan två lag i fin form. Växjö är obesegrade genom hela säsongen och har tre raka segrar (och sex på de sju senaste). Jitex har å sin sida sju segrar och en oavgjord på de åtta senaste. Nu ska lagen slåss om tre viktiga poäng i toppen av tabellen. Gästerna har ett mål på att vara i OBOS Damallsvenskan 2024, men med den fina formen man visar upp finns det chans att nå dit redan i år.

– Vi i laget har en dröm och en vision om att nå allsvenskan redan i år. Tar vi någon av topp-tre-platserna i slutet av säsongen vore det fantastiskt. Jitex står inte och faller med den drömmen, men vi kommer att jobba för det. Vi har det i egna händer, säger Kajsa Tornfalk, tränare i Jitex, till Mälndals-Posten.

Växjö ramlade ur högsta serien i fjol och siktar på att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Man är tvåa i tabellen, fyra poäng före fyran Jitex, och har fått fart på målskyttet på slutet. I den senaste omgången gjorde Dessislava Dupay fyra mål när GUSK besegrades med 6-1. Kan hon och laget bibehålla sin fina målform när Jitex står för motståndet?

Lördag 17.30 IFK Norrköping – IFÖ Bromölla

Peking är femma och jagar topplagen. Nu väntar nykomlingen IFÖ Bromölla som skaffat sig sex poängs marginal till nedflyttningsstrecket efter förra veckans seger mot Bergdalen.

– Det var oerhört viktiga poäng. Det är de här matcherna vi måste vinna för att hålla oss på säker mark. Det är alltid skönt att få vinna framför sin hemmapublik och äntligen var det vår tur. Det betyder mycket för det här ska vara vår hemmaborg, säger Milla Larsson till Kristianstadsbladet.

Nu är det dock bortaplan och topplaget IFK Norrköping som väntar. Peking slog Alingsås med 1-0 senast och ligger strax bakom den yttersta toppen.

Söndag 12.00 Team TG – Mallbackens IF

Team TG har vunnit två av sina tre senaste matcher och ligger på säker mark, sex poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Motståndaren Mallbacken har fyra raka segrar och har verkligen hittat målformen. 16 mål på de fyra och man är sjua i tabellen, med känning på lagen framför. Senast blev det 3-0 i derbyt mot RIK Karlskoga och det var givetvis nöjd i MIF-lägret efter matchen.

– Vi hade chanser för att göra fler mål. Vi hade bra några ribbskott och bra lägen, det var vi som ägde matchen och RIK tog aldrig riktigt greppet utan vi hade det hela tiden. Men vi måste såklart slipa på smådetaljer som vi kan göra bättre till nästa match. Men överlag var det en jättebra insats av oss. Det är starkt att vinna en sådan här match där alla förväntar sig att vi ska ta tre poäng och pressen är bara på oss. Jag är riktigt stolt över laget, vi gjorde det väldigt bra, sa Emma Eriksson till Fryksdalsbygden.

Missa inte: Derbyfredag! Två derbyn, dubbla skärmar och en spännande start på helgen.

Toppmöte: Växjö möter Jitex i en match som mycket väl kan bli helgens häftigaste.

TV: Sportexpressen har kastat om i abonnemangen och det är nu billigare att se Elitettan än tidgare. Läs mer här.