Matchbladet – Inför omgång 16
Publicerad: 2022-08-11
Elitettan
Det är dags för en ny runda av Elitettan och här hittar du det du behöver inför helgens omgång.

Fredag 19.00 Lidköpings FK – Bergdalens IK

LFK:s Ida Pettersson visade fortsatt fin form när hon stod för ett hattrick i den senaste omgången när laget besegrade RIK Karlskoga med 6-3. Sammanlagt är anfallaren nu uppe på 13 mål i Elitettan 2022. I en första halvlek som bjöd på åtta mål hände det mesta. Något som, den då avstängde, tränaren Andras Tilly Gustavsson inte gillade.

– Det var en jäkligt knepig start. Det blev lite ryckigt när vi fick "Carro" skadad direkt och vi bjussade på för enkla mål, säger han till Nya Lidköpings-Tidningen.

Nu är TIlly tillbaka på bänken när Bergdalen tar sig de dryga tio milen norrut från Borås för att utmana Lidköping om poängen. Och det är poäng som boråsarna behöver. Man ligger just nu på nedflyttningsplats, har sju raka förluster och har sex poäng upp till Team TG ovanför strecket.

Senast b lev det derbyförlust mot Alingsås FC, men tränaren Linnea Liljegärd var ändå tillfreds med lagets insats efter matchen.

– Vi gör en av våra bättre matcher på länge och jag är stolt över disciplinen och tålamodet vi visar upp i försvarsspelet. Alingsås är ett bra lag men spelar vi så här i fortsättningen kommer det trilla in poäng, säger hon till Borås Tidning.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – Växjö DFF

Sundsvall har hamnat i ett mellanläge i tabellen och har gott om poäng ner till botten, men också långt till toppen. I den senaste omgången besegrades jumbon Älvsjö AIK med 3-1. Nu väntar betydligt tuffare motstånd i tabbeltvåan Växjö DFF. De obesegrade smålänningarna har sju segrar på de åtta senaste matcherna och förra helgen slog man formstarka Jitex med 3-1.

Efter att ha kryssat många matcher i inledningen av säsongen har man fått fart på segermaskineriet och med det har målskyttet kommit. Laget har ett snitt på tre mål per match när man slår ut det över säsongen.

– Jag kan bara jämföra med hur det var i fjol. Då hade vi otroligt svårt att göra mål och vi gav inte upp men varje gång vi fick ett mål mot oss kändes det väldigt tufft. Nu är det en helt annan känsla. Vi har en enorm trygghet, vi har flera offensiva spelare i toppen av skytteligan och därför vet vi att vi både kan kvittera och ta ledningen om det behövs, säger Elin Nilsson till Smålandsposten.

Lördag 14.00 RIK Karlskoga – IK Uppsala

Bottenlaget RIK Karlskoga har haft en tuff debutsäsong i Elitettan än så länge. Fyra poäng inspelade och 66 insläppta mål på 15 matcher. Senast gjorde man tre framåt, men släppte in sex när Lidköpings FK blev för svåra.

  • Vi har inte råd att ge bort fördelar som vi gjorde i början. Det är inte bra nog, vi släpper in mål vi inte ska släppa in för att vi blir passiva. Det är irriterande att vi gör så, säger Henrik Blennmark, lagets tränare, till Karlskoga Tidning-Kuriren efter förra helgens målkalas.

Och nu väntar ett av seriens tuffaste motstånd. IK Uppsala toppar tabellen och har sex segrar på de sju senaste matcherna. Fyra raka hållna nollor och senast derbyseger mot GUSK. IK Uppsala har all anledning att ha gott självförtroende just nu. Men givetvis finns det saker att anmärka på för tränare Jonas Valfridsson.

  • Vår defensiv är jättebra i dag, Gusk hotar oss egentligen aldrig. De har något läge men vi har bra koll hela matchen. Anfallsspelet är inte det bästa och likt matchen mot Älvsjö så har är det vår genombrottsfas som inte är tillräcklig. Speluppbyggnaden tycker jag är bra i dag däremot. Det känns stabilt att vi vinner även fast offensiven inte är bländande, säger han till Upsala Nya Tidning efter derbysegern.

Lördag 15.00 Alingsås FC – Team TG

Förra helgen var det omvända världar för de här båda lagen. Alingsås skapade mängder av chanser, missade en stor del, men kunde till slut vinna derbyt mot Bergdalen. Team TG å sin sida gjorde fyra mål framåt, men kammade noll eftersom motståndarna Mallbacken satte fem.

Lars-Petter Björk, tränare hos AFC, menar att ineffektiviteten inte är ett problem i nuläget.

– Nej men det kan ju bli ett problem. Mot bättre lag där det är jämnare matcher så gäller det att sätta dit bollen när man har chansen, säger han till Alingsås TIdning. Men det är inte första gången Alingsås målproduktion kommer på tal i år. Laget har visserlige gjort 30 mål framåt, men tio av dem kom i 10-0–segern mot RIK Karlskoga. Så länge poängen rullar in för tabelltrean är det nog svårt att gnälla.

Team TG följde upp sin seger mot Lidköping med att förlora mot Mallbacken med 5-4. Något som irriterade lagkaptenen Parva Zarassi efter matchen.

– Jag tycker vi gör en bra match, att göra fyra mål men ända torska är tufft, säger hon till Folkbladet Västerbotten.

Återstår att se om Team TG kan utnyttja sin fina målform och plocka med sig poäng hem från Alingsås.

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – Jitex BK

Jitex har visat upp en otroligt fin form på slutet, men fick - efter åtta raka matcher utan förlust - se sig besegrade av toppkonkurrenten Växjö senast. Nu ställs man mot IFÖ Bromölla som man besegrade med 2-1 i våras. Den gången gjorde Magda Le Therisien båda målen för mölndalslaget. Bromölla har bara vunnit en av sina fem senaste matcher, men ligger sex poäng över nedflyttningsstrecket.

Förra helgen blev det förlust mot IFK Norrköping, men assisterande tränaren Stefan Linder var nöjd efter matchen.

– Vi får en tuff start och kommer inte igång med vårt egna spel. De äger mycket boll och vi får mest jaga boll. Sedan har de väldigt många hörnor och vi har lite tur som har med oss 0-0 i halvtid. Sedan gör vi några förändringar inför andra halvlek och jag tycker att det ger effekt och att vi spelar bättre i andra, säger han till Kristianstadsbladet.

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Gamla Upsala SK

I en riktig målfest fick Mallbacken fira efter 5-4 mot Team TG förra helgen. Det var lagets femte raka seger och man närmar sig toppen sakta men säkert. Just nu är man sexa, nio poäng efter serieledande IK Uppsala.

– Vi är glada över tre poäng men det finns definitivt saker som vi behöver jobba på. Jag tror även att den långa resan hit till Umeå påverkade oss även om vi gick in i matchen och försökte vara väldigt fokuserade och spela med en hög intensitet, sa Kari Johnston till Frykdalsbrygden efter segern mot Team TG.

Johnston är het just nu, har gjort fem mål på de tre senaste matcherna och är en av spelarna som GUSK får se upp med.

Gamla Upsala åkte på en hedersam förlust i derbyt mot IK Uppsala, men har nu tre raka förluster. Laget ligger dock säkert mitt i tabellen och ingenting tyder i nuläget på att det ska bli varken botten- eller toppstrid för nykomlingen.

Söndag 15.00 Älvsjö AIK – IFK Norrköping

IFK Norrköping är fyra i tabellen och har fem poäng upp till tvåan Växjö DFF i jakten på OBOS Damallsvenskan. Laget kommer till mötet med tabelljumbon Älvsjö med två raka 1-0–segrar där Sabina Ravnell gjort målen i båda matcherna. Mot IFÖ Bromölla senast satte hon det avgörande målet rakt upp i krysset och var nöjd efter matchen - trots att det bara böev ett mål framåt för Peking.

– En bra start och vi är svåra att göra mål på. Det spelar ingen roll om man vinner med 7-0 eller 1-0, det är fortfarande tre poäng och jag tycker att vi ser bra ut även om vi kanske inte gör våran bästa match idag, säger hon till Folkbladet Östergötland.

Missa inte: Team TG har visat fin målform och har gjort elva mål på sina fyra senaste. Kan man störa Alingsås?

TV: Alla matcher sänds på Sportexpressen Play.

Skytteligajakten: Fem spelare har gjort tio mål eller fler än så länge och Nicole Robertson toppar skytteligan. Kan någon av spelarna bakom närma sig henne?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER