• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 6 November Nov
Söndag Sön 7 November Nov
Lördag Lör 13 November Nov

Matchbladet – inför omgång 20

23 september 2021 16:42
Elitettan

Det är dags för en ny omgång av Elitettan och här får du förutsättningarna inför helgens matcher. Dessutom bjuder vi på ett par godbitar att hålla lite extra koll på.


Lidköpings FK – Bollstanäs SK, lördag 14.00

Med sju matcher kvar att spela behöver Lidköping vinna för att ta sista halmstrået kring kampen om topp tre-placeringar. Just nu är det sju poäng upp till tredjeplatsen och 21 kvar att spela om.

Samtidigt måste Bollstanäs SK verkligen börja vinna för att ha chansen att spela Elitettanfotboll nästa säsong. Båda lagen har haft en svag form på slutet och hemmalaget har bara tagit fyra poäng på de fem senaste. Ännu värre är det för BSK – en inspelad pinne på fem matcher och laget är jumbo, elva poäng från säker mark. På nio bortamatcher har gästerna dessutom noll inspelade poäng så läget ser, minst sagt, tufft ut.

Jitex BK – Älvsjö AIK, lördag 14.00

Jitex ligger på tiondeplats, men har 17 poäng till godo till nedflyttningsplats. Det innebär att det bara behövs ytterligare fyra för att säkra nytt kontrakt. Mötet med Älvsjö blir ett första steg i att säkra kontraktet och sikta så högt man kan i tabellen för att bygga självförtroende till nästa säsong. Älvsjö är sjua och det sista laget som just nu är med i striden om de tre topplaceringarna. Det är visserligen åtta poäng upp, men ett par segrar i rad och andra resultat som går rätt så är man plötsligt med i striden på allvar.

Älvsjös Alice Bergström har gjort mål i tre raka matcher och sex sammanlagt under säsongen. Den nyfunna formen är precis vad laget behöver. Löser Bergström nya baljor i Mölndal?

IK Uppsala – Sundsvalls DFF, lördag 14.00

Tvåan Uppsala fortsätter jaga Umeå i toppen, men kanske ännu mer försöker laget skapa avstånd till de jagande lagen bakom. Tre lag tar direktplatser till OBOS Damallsvenskan i år och just nu har IK Uppsala tre poäng ner till fyran BP. Ska det inte bli onödigt spännande krävs seger mot nykomlingen Sundsvall. SDFF har gjort en fin återkomstsäsong även om formen dalat något på slutet. Avståndet till nedflyttningsplatserna är tolv poäng och det krävs antagligen inte mycket mer än ett par poäng till innan kontraktet kan säkras.

När lagen möttes i augusti (mötet från omgång 9 sköts upp) vann Uppsala med hela 5-0 på bortaplan. Frågan är om det blir något liknande nu.

Morön BK – IFK Kalmar, lördag 14.00

Ett otroligt spännande möte mellan femman och trean i tabellen. Det skiljer fyra poäng lagen emellan och därmed bara en om det blir hemmaseger i Skellefteå. Gästernas form är något bättre, men landslagsledigheten har gett ett extra fönster för förberedelse och träning inför den här viktiga matchen. När lagen möttes i våras var det superjämnt och IFK Kalmar vann till slut med 1-0.

Ska ni bara se en match i helgen så är det nog den här ni ska välja.

BP – Alingsås FC, lördag 16.00

Ett lag som kan dra fördel av hur det går i mötet mellan Morön och Kalmar är BP. Laget är fyra i tabellen, poängen efter IFK Kalmar. Formen är fin och man har tagit tio poäng på de fem senaste matcherna. Senast spelade man 0-0 borta mot Lidköping.

AFC:s säsong har hamnat lite i ett vakuum just nu. Något som ett par segrar i rad skulle kunna ändra på, men just nu ser det ut som man får nöja sig med en mittenplacering. Alingsås är åtta i Elitettan med elva poäng upp till Kalmar på tredjeplatsen och det ska mycket till för att man ska nå dit. Men med tanke på att kontraktet kan säkras vid seger lär man gå hårt för det.

Mallbackens IF – Borgeby FK, söndag 12.00

Efter att ha tagit sin första trepoängare för säsongen har hoppet om nytt kontrakt återvänt till Borgeby. Det är dock nio poäng upp till säker mark och mycket ska stämma för att laget ska plocka de poängen. Men det blir oerhört intressant att se hur skåningarna tar sig an slutet på säsongen efter segern mot Jitex.

Mallbacken befinner sig i samma mellanläge som Alingsås och Jitex. Kontraktet är nästan säkrat, men avståndet upp till tredjeplatsen är nog lite för långt för att drömma om.

Umeå IK – IFK Norrköping, söndag 16.30

Serieledande Umeå har nio poäng till fjärdeplacerade BP och går just nu för att skaka av de andra lagen. 16 poäng på de sex senaste matcherna och sammanlagt 60 mål framåt än så länge. UIK snittar över tre mål per match och både ettan och tvåan i skytteligan spelar i svart.

Mycket tyder väl på att UIK går mot en ny seger här när nykomlingen IFK Norrköping gästar. Formen är svag hos Peking som, just nu, är på säker mark. Men Borgeby tog tre poäng senast och det är inte kul för östgötarna om något av de två lagen under närmar sig ytterligare. Det är väl dock inte i mötet med Umeå på bortaplan som vi ska förvänta oss stordåd från IFK.

Håll koll på: Alice Bergström är i riktigt fin form och Älvsjöspelaren fick dessutom 9 minuter i F19-landslagets EM-kvalseger mot Serbien.

Håll koll på2: Borgeby. Hur mycket betydde segern mot Jitex och hur gör man för att spinna vidare på de tre poängen?

**Veckans hetaste:**Mötet mellan Morön och IFK Kalmar blir gastkramande. Kan Morön resa sig och ge det en ny chans om det blir förlust här, eller är det sista chansen?

**Elitettan på TV: **Du ser alla matcher hos Sportexpressen Play