Matchbladet – Äntligen dags för premiär
Publicerad: 2022-04-01
Elitettan
Med sex nya lag i Elitettan är det en helt ny serie vi kan förvänta oss i år jämfört med i fjol.

Lördag 13.00 Älvsjö AIK – IFÖ Bromölla IF

Älvsjö slutade tia i tabellen i fjol, men med den stora ruljansen av lag inför årets säsong är det svårt att placera laget. Mittbacken Linn Bogren är en erfaren försvarare med flera säsonger i OBOS Damallsvenskan bakom sig. Dessutom har nyförvärvet Moa Sjöström sprutat in mål i division 1. I fjol blev det 32 stycken för Enskede IK. Men spelartappen är också många och frågan är var vi har dem.

Gästande IFÖ Bromölla gör sin första säsong i Elitettan. Laget gjorde 73 mål i division 1 i fjol och flest av alla gjorde Ebba Järvensivu med 21 stycken. Hon följer med upp i Elitettan och med sin passningsorienterade fotboll ska laget nu försöka etablera sig i eliten. Pato Jerzak från Umeå IK är annars det namnstarkaste nyförvärvet och hon blir viktig för de vitklädda.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Bergdalens IK

IK Uppsala ses tillsammans med Växjö DFF som stora favoriter till att ta de två direktplatserna till OBOS Damallsvenskan. Laget låg på uppflyttningsplats under stora delar av fjolåret, men blev omsprungna i den sista omgången av BP. Nu är det ett revanschsuget rosa lag som drar igång säsongen. Och det är ett lag med många nyförvärv.

– Förut hade jag en trupp som jag kände väl och som hade spelat länge hos mig. Då visste jag tidigt hur vi ville spela, men det vet jag inte på samma sätt nu. Samtidigt känner jag att det finns en otroligt hög topp, men också otroligt stor potential i den här truppen. Det är ingenting vi sticker under stolen med, att målsättningen för oss är att gå upp till OBOS Damallsvenskan i år, säger Jonas Valfridsson, tränare i IK Uppsala till UNT inför den stundande säsongen.

Boråslaget Bergdalens IK gör sin första säsong i näst högsta serien och det ser på förhand ut att bli en tuff säsong. Sara Lindén är det stora namnet i truppen och hon har bland annat gjort 15 landskamper och mängder av mål i OBOS Damallsvenskan. Men utöver Lindén saknas rutin från spel i eliten och frågn är om de unga laget kan anpassa sig tillräckligt snabbt.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Lidköpings FK

Peking slutade 11:a som nykomlingar i fjol, men är en av toppfavoriterna i år. Målet har varit att ta sig upp till OBOS Damallsvenskan inom tre år. Mimmi Asperot har hämtats in från IFK Kalmar och kommer vara en otroligt viktig spelare för IFK Norrköping under de andra året i Elitettan. I en av träningsmatcherna inför säsongen körde man över damallsvenska AIK och vann med 4–0. Utöver Asperot sticker bland andra Taylor Townsend, Jennie Egeriis och My Cato ut.

Lidköping hade en ruskigt stark period under fjolåret där chansen på direktavancemang till OBOS Damallsvenskan fanns inom räckhåll. Hanna Boubezari, den algeriska landslagsspelaren, är det kreativa navet och laget kan definitivt vara en dark horse i jakten på topplaceringar.

Lördag 15.00 Jitex BK – Växjö DFF

Jitex har tappat en stor del av startelvan från i fjol och är oberäkneliga på förhand. 0–8 mot KIF Örebro i Svenska Cupen skvallrar om att det fortfarande är en bit kvar av lagbygget, men samtidigt gjorde man starka insatser mot både BK Häcken och Kristianstdads DFF. Växjö DFF är det enda laget som ansluter från OBOS Damallsvenskan till i år. En tuff säsong i fjol ska bytas mot succé i år och smålänningarna är de flestas favoriter till att vinna serien. Evelyn Ijeh, Sophia Redenstrand, Hanna Stokki och Amanda Altheden är spelare som ska göra att laget är med och kämpar i toppen. Tränare Olof Unogård har inga problem med att laget ses som en av favoriterna.

– Vi hade gärna fått börja [med Elitettan] redan förra veckan för min del. Jag känner att vi är väldigt väl förberedda. Jag har inte sett Uppsala och Norrköping spela än. Men vår målsättning är att gå upp och om det gör oss till favoriter så hanterar vi gärna det, säger han till Smålandsposten.

Söndag 12.00 Team TG – Alingsås FC

Grönklädda Team TG besegrade Piteå med 1–0 i en träningsmatch, men är fortfarande svåra att placera. Parva Zarassi gjorde 20 mål under fjolårssäsongen när man tog klivet upp till Elitettan. Flera spelare har anslutit från andra norrländska klubbar och mycket rutin har kommit in. Jämfört med exempelvis Bergdalen känns Team TG mer rutinerat trots att båda lagen gör sin första säsong i Elitettan.

Alingsås är ytterligare ett av lagen som skulle kunna blanda sig i toppstriden. Rebecca Cameras är kvar och Moa Jarl har blivit kvitt sina skador och sadlat om till mittback, även om tränare Lars-Petter Björk tycker att hon är lite för bra för det. Laget har slutat sjua två år i rad, men bra spel i Svenska Cupen skvallrar om att det är ett starkare lag vi får se i år.

Söndag 14.00 RIK Karlskoga – Mallbackens IF

RIK Karlskoga fick platsen när Morön BK drog sig ur och har inte fått samma tid på sig att ladda för spel i Elitettan som de andra lagen. Men tränare Marcus Puranen är inte orolig.

  • Det är klart att det finns saker att jobba på vilket känns bra. Allt är inte klockrent. Vi har många nya spelare som måste spela ihop sig, säger han till Karlskoga tidning efter genrepet mot Boren.

Värmlandskonkurrenterna Mallbacken har etablerat sig i Elitettan och har en av seriens bästa målgörare, Ritah Kivumbi, i truppen. Fina matcher i Svenska Cupen öppnar för en stark säsong i Elitettan, men kan man blanda sig i toppstriden på riktigt?

Söndag 15.00 Gamla Upsala SK – Sundvalls DFF

Det sjätte och sista nya laget i Elitettan är Gamla Upsala SK. GUSK har plockat in mängder med nya spelare, flera med mycket rutin från spel i Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Träningsmatchandet har sett bra ut och bland annat har Älvsjö besegrats med 5–2. Kan de gulsvarta överraska i år?

Ebere Orji har förstärkt Sundsvalls DFF och det kan bli ett ruskigt starkt nyförvärv. Även Sophie Brundin, som kommit in från italienska Sassuolo, blir viktig. Mycket tyder på att laget kommer ligga i mitten av tabellen, men chansen finns att utmana högre upp.

TV: Ni ser alla matcher hos Sportexpressen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER