Publicerad: 2023-06-01
Elitettan
Omgång 9 inleddes med att Jitex BK vann Göteborgsderbyt mot BK Häcken med 5-2.

Jitex BK – BK Häcken 5-2

Formstarka Amanda Ebbesson gav Jitex ledningen i derbyt mot Häcken redan i den sjunde minuten. Gästerna vände dock snabbt på steken och en kvart senare hade Hanna Lofthammar kvitterat och Felicia Schröder gett nykomlingen ledningen. Innan halvleken var över skulle dock hemmalaget vända tillbaka. Ella Reidy kvitterade i den 28:e minuten och precis innan halvtid satte Ema Paljevic 3–2. Fem minuter efter pausvilan ökade Fanny Linderoth på till 4-2 och när Paljevic satte sitt andra i matchen fram till 5-2 i den 74:e minuten var trepoängaren i hamn för Jitex.

Eskilstuna United – Alingsås IF 0-1

En ny hållen nolla och en ny seger. Alingsås IF går som tåget just nu med sex raka trepoängare. Borta mot Eskilstuna United blev Tove Lorén matchvinnare med sitt mål efter en knapp timmes spel på Tunavallen. AIF ligger fortsatt tvåa i tabellen bakom AIK, som även de vann under lördagseftermiddagen.

Sundsvalls DFF – AIK 1-2

Målglada Gnaget låg dock under i haltid när jumbon Sundsvalls DFF tog emot serieledarna under lördagen. Hannah Melarti gav SDFF ledningen i den 27:e minuten, och det krävdes en stark andra halvlek av AIK för att vända på steken. Michelle Rojas Flores kvitterade i den 67:e minuten och i den 85:e minuten kom så segermålet från Matilda Nildén.

IK Röss Uddevalla – Bollstanäs SK 0-2

Nykomlingsmötet på Fridhemsvallen slutade med bortaseger för Bollstanäs – en efterlängtad sådan, då BSK kom till västkusten med tre raka förluster i bagaget. Cassandra Larsson gav gästerna ledningen strax innan halvtid, och kort innan slutet ökade Lisa Palm på till 2-0.

Gamla Upsala SK – Mallbackens IF 2-2

Mallbackens IF tog ledningen två gånger om när man gästade Gamla Upsala SK på Lötens IP, men båda gångerna kom hemmalaget tillbaka i matchen. Grace Wallin gav Mallbacken ledningen i den 24:e minuten, och i den 64:e kvitterade Sanna Öhlund för GUSK. Venera Rexhi förde upp gästerna i ledningen igen på straff bara tre minuter senare, men i den 87:e minuten kunde Sofia Paulsson sätta 2-2, som även blev slutresultatet.

Umeå IK – Lidköpings FK 2-1

Efter en missad straff från hemmalaget i den 39:e minuten replikerade Lidköping omedelbart och gjorde matchens första mål i den 40:e minuten. Åttonde målet för säsongen för Ronja Karlsson Törnborg innebär en topplats i skytteligan. Men även Umeå IK har en stark målskytt i Monica Just Bah. Tvåmålsskytten från förra veckan hittade målet också denna gång och kvitterade till 1-1 i den 48:e minuten. Umeå nådde även en vändning av matchen när Oliva Wänglund gjorde 2-1 i den 59:e minuten – ett resultat som stod sig matchen ut.

IFÖ Bromölla – Trelleborgs FF 1-3

I söndagens skånederby på Strandängens IP i Bromölla fick hemmalaget sig en mardrömsstart. I matchminut 9 var tvåmålsledningen till Trelleborg ett faktum efter ett straffmål av Elina Lenir och ett slarvigt bolltapp i backlinjen som Alice Engér kunde fånga upp och sätta i nät. Och även om Bromällas Elma Smajic reducerar ställningen bara tre minuter senare via ett långskott hann TFF göra ännu ett mål genom Linnea Prambrant innan första halvlekens slut. Andra halvlek blev betydligt mindre målrik och 3-1 stod sig matchen ut. De tre poängen gör att TFF kan hänga sig kvar i ryggen på toppen.