• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 11 Juni Jun
Söndag Sön 12 Juni Jun
Lördag Lör 18 Juni Jun
Söndag Sön 19 Juni Jun
Torsdag Tor 23 Juni Jun
Måndag Mån 27 Juni Jun
Lördag Lör 23 Juli Jul
Söndag Sön 24 Juli Jul
Fredag Fre 29 Juli Jul
Lördag Lör 30 Juli Jul
Söndag Sön 31 Juli Jul
Fredag Fre 5 Augusti Aug

Matchbladet – Inför omgång 10

3 juni 2022 11:20
Elitettan

Den tionde omgången rullar igång vid lunch på lördagen. Vi får se spännande toppmatcher, nykomlingsmöten och följa Tea Olins jakt på en ny nolla. Här får du allt du behöver inför helgens bataljer.


Lördag 13.00 Team TG – Bergdalens IK

Ett av helgens två nykomlingsmöten spelas i Umeå. Hemmalaget har förlorat tre raka matcher och dessutom gått mållösa i alla tre. Laget har samlat in sju poäng på de nio spelade matcherna än så länge och har plockat poäng av två andra nykomlingar än så länge. Bergdalen står också på sju poäng inför lördagens möte. Man slog RIK Karlskoga med 5-1 i omgång sju innan det blev 0-3 mot IFK Norrköping i den senaste omgången. Nu jagar båda lagen tre oerhört viktiga poäng för att hålla sig borta från botten.

Efter förlusten mot IFK Norrköping var Boråslagets tränare Linnea Liljegärd inte helt nedslagen.

  • För mig handlar det om att ingjuta mod i tjejerna och få dem att förstå att vi kan äga mer boll. Det försökte vi göra i andra halvlek och det gjorde vi bra. Vi behöver inte gå ut på planen och be om ursäkt för någonting. Det ska vi ta med oss från den här matchen och hade vi startat matchen som vi spelade i andra hade resultatet sett annorlunda ut, sa hon till Borås Tidning.

Lördag 15.00 Jitex BK – Mallbackens IF

Två lag som jagar topplagen i tabellen drabbar samman i Mölndal. Tabellsexan Jitex ställs mot -sjuan Mallbacken och det är hemmalaget som just nu har bäst form. Tre raka segrar och bara en förlust på de åtta senaste har det blivit för det lila västkustlaget. Mallbacken fick äntligen fira tre poäng när Team TG besegrades med 4-0 i den senaste omgången. Två raka förluster och bara tre poäng på fem matcher innan det gjorde att man tappade lite på lagen framför. Ritah Kivumbi gjorde tre av Mallbackens mål mot Team TG och var givetvis glad efter matchen.

  • Det känns skönt. Jag tror att vi behövde det här efter en period där vi förlorade ganska många matcher. Det kändes som vi behövde en seger nu, annars hade vi kanske bara fortsatt sjunka i tabellen, säger Kivumbi till Nya Wermlands-Tidningen.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Älvsjö AIK

Ett obesegrat topplag mot jumbolaget som än så länge bara plockat tre poäng. Fördelen ligger definitivt hos IK Uppsala när Älvsjö AIK gästar på lördagseftermiddagen. Uppsala är trea i tabellen efter nio omgångar och har gjort flest mål av alla, 26, lag än så länge. Älvsjö har bara hittat nätet fem gånger. Trots att det mesta talar för hemmalaget så finns det goda chanser för gästerna. I den senaste omgången tappade IK Uppsala poäng i Bromölla. Något som Johanna Renmark inte var nöjd med efter matchen.

– Vi borde ha behållit lugnet och fortsatt komma till bra lägen istället för att stressa upp oss. Självklart är vi besvikna. Detta är ett lag som vi borde ta tre poäng mot utan några problem. Idag gick bollen inte in och det räckte inte hela vägen, sa anfallaren till Upsala Nya Tidning efter det oavgjorda resultatet.

Lördag 15.00 Växjö DFF – Lidköpings FK

Toppmöte väntar i Växjö när tabellfyran tar emot -tvåan. LFK är poängen före och just nu är det en kvartett av lag som ligger inom två poäng i toppen av Elitettan. Vöxjö har kryssat ett par matcher för mycket för att leda serien, men är fortfarande obesegrade och det var Lidköping fram till den senaste omgången också. Där fick man dock se sig besegrade av Alingsås FC, som smet upp i översta topp av tabellen.

Nyförvärvet Alma Nygren var tillbaka från knäskada och gjorde sin första hemmamatch för LFK, men det gick inte som hon hade hoppats.

– Vi får bryta ihop och komma igen mot Växjö nästa helg. Vi vill vara med i toppen och behöver studsa tillbaka direkt, sa Alma Nygren till Nya Lidköpings-Tidningen efter matchen.

Växjö har vaknat till rejält och har gjort elva mål på de två senaste matcherna. Det kan jämföras med lagets tio på de sju matcherna man gjort innan. Glädjande för Olof Unogård, tränare i Växjö, är också att det är flera spelare som kliver fram.

– Över 90 minuter är vi tyngre och bättre än Älvsjö. Jätteskönt att målskyttet kommit igång, att vi gör mål på olika sätt och det är flera som gör målen, sa Unogård till Smålandsposten efter 4-0–segern mot Älvsjö.

Söndag 14.00 RIK Karlskoga – IFÖ Bromölla

Helgens andra nykomlingsmöte är något av en ångestdrabbning. RIK Karlskoga är näst sist i tabellen med sina fyra poäng. Gästande Bromölla ligger på placeringen ovanför med sina sex pinnar. RIK kommer till matchen med två raka förluster i ryggen, medan Bromölla tog ett starkt kryss mot IK Uppsala senast. Den tunga starten på serien har gjort att RIK Karlskoga plockat in en ny spelare. Ida Adamsson ansluter från KIF Örebro.

– En ganska allround mittfältare med bra tillslag. Vänsterfot också, det känns positivt. Vi får ge henne lite tid, men det är en spännande, ung och hungrig spelare, säger Ralf Sundhäll i RIK Karlskogas sportliga ledning till KT-sporten och fortsätter:

– Vi ska så klart se över vår spelartrupp, det är ett kontinuerligt arbete. Ser vi att det finns önskemål om nya namn är det något vi ska kolla på. Det är även en ekonomisk fråga. Vi har möjlighet att värva, om vi skulle vilja värva.

Återstår att se om RIK Karlskoga får fart på poängplockandet med nya spelare i truppen. Första chansen kommer alltså mot IFÖ Bromölla på söndag.

Söndag 15.00 IFK Norrköping – Sundsvalls DFF

Lovisa Gustafsson, en av de nominerade till Månadens Spelare i Elitettan, är stekhet och har gjort mål i fem raka matcher för sitt IFK Norrköping. Peking har dessutom plockat 13 poäng på fem matcher och är hack i häl på toppkvartetten. Nu väntar ett Sundsvall som åkt på två raka förluster efter segern mot Team TG.

För att IFK Norrköping ska fortsätta plocka poäng krävs att fokuset hålls uppe. Något som Tor-Arne Fredheim nämnde efter segern mot Bergdalen i den senaste omgången.

– Vår första halvlek, med ett variationsrikt anfallsspel, var riktigt bra. Sedan vet jag inte varför vi inte lyckades stänga matchen, för vi hade otroligt mycket avslut. Kanske var det lite oskärpa i sista passen och avsluten. Men vi vet att vi är starka sista kvarten, då punkterade vi också matchen, sa han till Norrköpings Tidningar.

Söndag 16.00 Alingsås FC – Gamla Upsala SK

Serieledande Alingsås har visserligen bara gjort 13 mål framåt, men man är obesegrade och har bara släppt in tre mål på nio omgångar. Burväktare Tea Olin har hållt tätt i 407 minuter och jagar givetvis en ny nolla när GUSK gästar Västergötland på söndag. Men att laget inte gör så mycket mål oroar inte Melissa Davin.

– Det är klart vi hade velat göra fler mål men vi är samtidigt jättenöjda med att ha släppt in så få. Tea Olin har stått samtliga matcher och har väl sex nollor nu, hon gör det hur bra som helst. Sedan skapar vi fler och fler chanser i matcherna, det är bara skärpan som ska dit så kommer målskyttet komma ännu mer, säger hon till Alingsås Tidning efter segern i toppmötet med Lidköping.

GUSK inledde starkt, men har tappat lite fart på slutet. Efter tre raka förluster blev det dock tre friska poäng i den senaste omgången. Julia Laukström förklarade för Upsala Nya Tidning vad det var som gick rätt efter 3-0–segern mot RIK Karlskoga.

– Idag hittade vi tillbaka till det vi är bäst på med vårt passningsspel. Vi tar för oss och är modiga. Vi får även bra utdelning vårt presspel vilket ledde till fler bollvinster högt upp i planen, sa hon.

MIssa inte: Det är tight i toppen och fyra lag ligger inom två poäng. Dessutom skuggar IFK Norrköping strax bakom. Toppmötet mellan Växjö DFF och Lidköpings FK blir otroligt spännande. Fortsätter Växjö övertyga eller studsar LFK tillbaka efter säsongens första förlust?

Bottenstriden: Få lag har positionerat sig i mitten och det är många lag inblandade i botten precis som toppen. De båda nykomlingsmötena kan kanske ge en hint om vilka lag som lyckas hålla sig på rätt sida om nedflyttningsstrecket när säsongen ska sammanfattas i höst.

Månadens Spelare: Lovisa Gustafsson, Nicole Robertson och Ida Pettersson är nominerade till priset som Månadens Spelare i Elitettan i maj. Alla tre har öst in mål och är med i toppen av skytteligan. Fortsätter den goda formen för spelarna när maj har blivit juni?

Supernollan: Sex hållna nollor och bara tre insläppta på nio omgångar. Tea Olin har inte släppt in mål sedan den 53:e minuten i omgång fem. 37 minuter och fyra nollor ytterligare gör att hon inte behövt vittja nätet på 407 minuter. Kan någon i GUSK överlista henne?