• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr
Lördag Lör 15 April Apr
Söndag Sön 16 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 20

16 september 2022 13:00
Elitettan

Helgens omgång bjuder bland annat på ett superspännande toppmöte i Uppsala. Här får du informationen du behöver inför omgång 20.


Lördag 14.00 RIK Karlskoga – Team TG

Två nykomlingar som slåss i botten. Gästerna är fortsatt på säker mark och har fyra poäng till godo på närmast jagande Bergdalen. Hemmalaget är näst sist med sina sju och behöver nog vinna här för att glappet upp inte ska bli för långt. Seger skulle innebära att RIK har fyra poäng till säker mark inför de sista sex omgångarna. En förlust betyder tio poäng och betydligt sämre målskillnad.

Hemmalaget genrepade med spel i Svenska Cupen i veckan. Eskilstuna United, sjua i OBOS Damallsvenskan, gästade och vann med 7-0. Förlusten till trots var RIK Karlskogas tränare nöjd med matchen och framförallt hur hans lag uppträdde på plan.

– Vi har den här intensiteten och framför allt defensivt, och det är något som jag tycker att vi ska ta med oss. Det var ett allsvenskt lag vi mötte och jag är nöjd med attityden och inställningen. Det är så vi ska ladda upp inför matchen i helgen och det var en bra genomkörare tycker jag, säger Henrik Blenmark till Karlskoga Tidning.

Lördag 15.00 Alingsås FC – IFÖ Bromölla

Alingsås går som tåget och har fem raka segrar i Eliettan. Tabelltrean jagar lagen framför och vill mer än gärna ta en direktplats till OBOS Damallsvenskan. Med 13 mål framåt på de tre senaste matcherna har man både offensivt och defensivt visat att man är ett lag för toppen. Olivia Sultan har gjort mål i tre raka matcher och är uppe på sju mål sammanlagt. Rebecca Cameras gjorde sitt tredje för säsongen i 5-0–segern mot Sundsvall senast och var nöjd efter matchen.

– Det känns bra, vi har en go stämning i laget och vi vinner nu. Men det gäller att fortsätta så här och vara ödmjuk. Klart man kollar på tabellen. Men det gäller att vi gör jobbet i varje match. Vi har kvar att möta de andra topplagen, säger Rebecca Cameras till Alingsås Tidning.

På lördag gästar IFÖ Bromölla Alingsås och när lagen möttes i maj vann AFC med 2-0. Bromölla har samlat på sig 19 poäng än så länge och har god marginal ned till nedflyttningsstrecket. Än så länge är det dock bara JItex av lagen ovanför i tabellen som man tagit tre poäng mot, men starka kryss mot IK Uppsala och Växjö ska också nämnas.

Lördag 15.00 Lidköpings FK – Mallbackens IF

Femman möter sexan och nu är nog sista chansen för lagen att haka på i toppen. Tio respektive elva poäng skiljer upp till trean Alingsås och för att ha en rimlig chans att närma sig krävs seger. När lagen möttes i juni vann Mallbacken med 4-1. Båda lagen har haft svajig form på slutet och har tre segrar och två förluster på de senaste fem i Elitettan.

När Lidköping kvalade till Svenska Cupen i veckan (förlust 1-4 mot Alingsås) saknades flera viktiga spelare. Andreas Tilly, huvudtränare i LFK, hoppas att de spelarna ska vara klara för spel till helgen.

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – Gamla Upsala SK

Älvsjö fortsätter att förlora och om hoppet om nytt kontrakt ska leva framöver är det dags att börja plocka poäng. De vitblå har 16 raka förluster. Mist fyra segrar krävs på de sista sju matcherna för att kontraktet ska kunna säkras. Nykomlingen Gamla Upsala SK kan, om andra resultat går deras väg, säkra kontraktet redan i helgen. Seger mot Älvsjö samtidigt som Bergdalen förlorar skulle innebära 21 poängs försprång med 18 kvar att spela om. GUSK hade en dröm om att kunna nå femteplatsen, men förlusten mot Jitex senast gör att det blir tufft att nå dit.

– Vi har höga toppar men för djupa dalar. Jag tror nog ändå att vi hade ett bra bollinnehav i den här matchen, men vi måste vässa vårt djupledsspel, säger Sofia Fors till Upsala Nya Tidning och fortsätter:

– När vi spelar som bäst är det där någonstans som vi ska ligga [runt femteplats].

Söndag 14.00 Sundsvalls DFF – IFK Norrköping

Sundsvall har åtta poängs marginal nedåt och behöver ett par bra insatser till för att säkra kontraktet (om inte bottenlagen vaknar till liv på allvar). För IFK Norrköping finns både kval- och direktplats till OBOS Damallsvenskan inom räckhåll. Östgötarna har tre poäng upp till Alingsås och fyra, respektive fem, till Uppsala och Växjö. Trots segern med 4-1 mot RIK Karlskoga senast så Häckenlånet Dilja Zomers stora förbättringsmöjligheter för IFK Norrköping.

– Alla ville slå avgörande passningar, vi slutade ta löpningarna som vi ska och trodde saker och ting skulle lösa sig på egen hand. Ska vi fortsätta vara en utmanare till de andra topplagen måste vi bli bättre än så här. Men vi vann och gjorde fyra snygga mål. Samtidigt kan målskillnaden bli viktig i slutändan, till Folkbladet Östergötland.

Söndag 15.00 IK Uppsala – Växjö DFF

Ett riktigt toppmöte väntar i Uppsala när Växjö gästar på söndagen. Gästerna toppar tabellen och hemmalaget är tvåa, bara poängen efter, inför omgången. Ettan i skytteligan, Nicole Robertson, ställs mot tvåan Evelyn Ijeh. Växjö kommer till mötet efter att ha besegrat tabelljumbon Älvsjö AIK med 6-0. I den matchen gjorde Amanda Altheden sitt första mål för säsongen. Altheden är medveten om att det blir en betydligt tuffare batalj till helgen.

– Det är ett väldigt annorlunda motstånd mot Älvsjö som vi mötte i dag och det kommer bli extremt tufft. Vi måste vara 100 procent i allt vi gör, inte stå för några farliga bolltapp och bara köra, säger hon till Smålandsposten.

Måndag 19.00 Bergdalens IK – JItex BK

Bergdalen laddade upp inför det viktiga mötet med Jitex med att kvala till Svenska Cupen. Där blev det storförlust (0-9) mot damallsvenska Vittsjö. Tilda Isaksson såg flera saker som behövde förbättras hos boråsarna.

– När vi kände att vi inte var med i spelet så slutade vi kämpa lite. Sedan är vi ett lag som inte är samspelt, det var många nya. Jag har ju inte heller fått så mycket speltid innan. Man får försöka göra det bästa av situationen, säger hon till Borås Tidning. Samtidigt fanns det saker att lära sig och ta med sig framöver enligt 19-åringen:

– Man lär sig jättemycket. De har färre tillslag, och vet var de skall lägga bollarna, var de har varandra. Vi måste vara med på det, måste snacka lite mer.

Bergdalen är på nedflyttningsplats och har fyra poäng upp till Team TG på säker mark. Jitex ligger sjua och ska hoppet om att kunna nå en tredjeplats leva krävs seger i Borås på måndagen.

Missa inte: Toppmötet i Uppsala kan avgöra mycket av toppstriden.

TV: Alla matcher går att se hos Sportexpressen Play.