Matchbladet – Inför omgång 22
Publicerad: 2023-10-06
Omgång 22 rivstartar på lördagen med sex matcher, först ut är bland annat Jitex som tar emot serieledande AIK. På söndagen avslutas omgången med mötet mellan Lidköping och Trelleborg.

Lördag 13.00 Umeå IK – Mallbackens IF

Praktiskt taget är ett nytt kontrakt till nästa års Elitettan i hamn för tabellfyran Umeå, men vid vinst mot Mallbacken på lördag har man säkrat det även på pappret. Samtidigt har man 11 poäng upp till kvalplatsen efter förra omgångens oavgjorda match mot Gamla Upsala som ligger på en femteplats en poäng bakom.

Mallbacken å andra sidan har en tung sejour bakom sig med fem raka förluster. Man befinner sig för nuvarande på säker mark men delar antal poäng, 19, med ett formstarkt Sundsvall som ligger på andra sidan strecket. Vårens möte mellan UIK och Mallbacken slutade med en 1-0-vinst till Västerbottningarna men på lördag får vi se om ett Mallbacken under press kan vända på trenden och rubba Umeå.

Lördag 13.00 Jitex BK – AIK

AIK stormar vidare i jakt på att säkra en direktuppflyttning till nästa års OBOS Damallsvenskan, och nu är det nära. Senast blev det en vinst med 1-0 mot tabelltrean Alingsås, som är ett av få lag som under våren lyckades plocka poäng mot Gnaget. Näst på tur att försöka få maskinen AIK ur balans är tebellsexan Jitex. Och Jitexs form ser inte heller dålig ut, av de senaste fem omgångarna har man vunnit fyra matcher och spelat en oavgjord, senast plockade man tre poäng mot Mallbacken.

Under våren var det AIK som gick segrande ur mötet men Jitex lyckades ta sig igenom det starka gulsvarta försvaret och gjorde därmed ett av de endast 13 mål som AIK har släppt in på 21 omgångar. Och att båda lagen har starka målskyttar råder det inga tvivel om, Skytteligan leds för närvarande av AIKs Adelisa Grabus (19), följt av Matilda Nildén (16), men inte långt därefter följer just Jitexs Ema Paljevic (15). Det återstår att se om någon av dem kommer bli matchvinnare på lördag.

Lördag 14.00 Bollstanäs SK – IFÖ Bromölla

På 23 respektive 20 poäng hittar vi Bollstanäs på en niondeplats i tabellen följt av Bromölla på plats tio, vårens möte slutade 2-0 till de sistnämnda. Men nu är marginalerna ner till det negativa strecken, där vi hittar SDFF på 19 poäng, inte stor och lördagens tre poäng är oerhört viktiga för båda lagen för att ta sig närmare ett nytt kontrakt till Elitettan 2024. Även formkurvan hos de båda lagen har sett snarlik ut under de senaste omgångarna. Mot Lidköping i föregående omgång kom Bromölladamernas fjärde raka förlust. Bromöllas tränare kommenterade förlusten enligt nedan till Kristianstadbldet:

– Marginalerna smalnar av och nu är det bara fem matcher kvar och där måste vi ta poäng. Vi hade behövt ta någon bonuspoäng i en match som den här, för det här var egentligen ingen 0-3-match, sa Markus Senften.

Bollstanäs har inte heller de haft marginalerna med sig på senaste, sedan 12 augusti har trepoängarna uteblivit och man har blandat förluster med oavgjorda resultat. Senast föll man mot Eskilstuna med en uddamålsförlust.

Lördag 15.00 Alingsås IF – Eskilstuna United

Tabelltrean Alingsås ställdes inför en tuff uppgift, i form av AIK, i föregående omgång. Trots att de är ett av de försvarsstarkaste lagen i serien fick man se sig besegrade men 1-0. Dock har man har alltjämnt greppet om tredjeplatsen och kval till Damallsvenskan med 11 poäng ner till fyran Umeå. Det är fyra poäng upp till tabelltvåan Trelleborg. Efter förlusten menar AIF:s tränare att förlusten inte påverkar hur de ser på resten av säsongen:

– Vi får ta en match i taget. Varje match vi spelar vill vi vinna och vi vill spela en bra fotboll, så det förändrar egentligen ingenting. Sedan har vi det inte i egna händer, men vi kan bara göra vår grej, sedan får vi se vad det landar i. Det är inte läge att hänga med huvudet, utan det är bara att tuta och köra, säger Fredrik Gustafsson till Alingsås tidning.

På lördag tar man alltså emot tabellåttan Eskilstuna som senast kommer från en 1-0-vinst mot Bollstanäs och fyra raka matcher utan förlust. Trots en relativt betryggande åttondeplatsen i tabellen kommer laget spela för varje poäng i seriens avslutande omgångar enligt förra veckans målskytt Alexandra Benediktsson.

– Även om vi ligger där vi ligger i tabellen så vill vi bara komma så högt upp som möjligt. Det är det vi spelar för nu.

Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – Gamla Upsala SK

Sundsvalls form har sett allt starkare ut i seriens slutskede och de tog sin andra raka trepoängare förra veckan mot tabelljumbon Häcken. Med den vinsten har man nu klättrat upp till en tolfteplats, visserligen på fel sida strecket men på samma antal poäng som Mallbacken som ligger på rätt sida. Tränare Patrik Nylund kommenterade vinsten till Sundsvalls tidning:

– Det är en fantastisk laginsats. Det här visar vilken härlig moral det finns i laget, sa tränare Nylund.

På lördag väntar dock en ny tuff uppgift när man välkomnar Gamla Upsala till Västernorrland. GUSK har visserligen inte vunnit på fyra raka matcher, men man har inte heller förlorat. Japp, det stämmer, fyra raka oavgjorda matcher i bagaget tar man med sig in i helgens omgång. Senast var det med Umeå man fick dela på potten. Målskytten Camilla Olsson hade hoppats på mer men ser framåt.

– Personligen så är jag besviken men det är för att jag är en tävlingsmänniska och vill vinna alla matcher. Jag vet också hur otroligt bra vi kan vara och hur mycket potential som finns, sa hon efter matcher till Uppsala Nya Tidning.

Vårens möte mellan de två lagen slutade med 4-1 till GUSK.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – BK Häcken

På västkusten avgörs en tung bottenkamp på lördagen när tabelljumbon Häcken beger sig norrut för att ta sig an nästjumbon Rössö Uddevalla. Inför omgången skiljer det sig fyra poäng mellan de två och Rössö Uddevalla har fyra poäng upp till säker mark. Efter förra omgångens förlust mot Trelleborg ställer de om och siktar på en match i taget.

– Nu är det bara finaler kvar och supermatcher varje helg. Vi möter vi lagen som ligger i närheten av oss i tabellen men tittar inte längre än nästa match, sa tränaren Rickard Wiik till Bohusläningen efter matchen.

Häcken kommer senast från förlust mot tidigare tabelljumbon Sundsvall och får allt längre till säker mark. Vårens möte mellan de två lagen slutade med bortavinst för Rössö Uddevalla efter 3-0

Söndag 15.00 Lidköpings FK – Trelleborgs FF

På söndag avslutas omgången i Lidköping då tabelltvåan Trelleborg kommer på besök. Det är två formstarka lag som möts, av de senaste fem omgångarna har båda lagen vunnit fyra. Lidköping befinner sig dock på en sjundeplats i tabellen på 30 poäng, bara tre poäng upp till fjärdeplatsen, och jagar främst förnyat kontrakt. Senast kommer man från en tremålsvinst mot Bromölla.

– Vi är bara tre poäng bakom Umeå på fjärdeplatsen och den vill vi gärna ta, sa LFK:s tränare Andreas Tilly Gustavsson till Nya Lidköpings-tidningen efter vinsten.

Trelleborg är däremot högst inblandade i toppstriden, det är visserligen en bit upp för att rå på AIK på förstaplatsen, men med fyra poäng ner till ett formstarkt Alingsås på tredjeplatsen är varje poäng viktig för att behålla direktuppflyttningsplatsen. Sist lagen möttes var det Trelleborg som tog tre poäng efter resultatet 2-1.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER