• Huvudsponsor
    Presenting partner
Torsdag Tor 18 Maj Maj
Lördag Lör 20 Maj Maj
Fredag Fre 26 Maj Maj
Lördag Lör 27 Maj Maj
Torsdag Tor 1 Juni Jun
Lördag Lör 3 Juni Jun
Söndag Sön 4 Juni Jun
Fredag Fre 9 Juni Jun
Lördag Lör 10 Juni Jun
Söndag Sön 11 Juni Jun

Matchbladet – Inför omgång 7

11 maj 2022 11:19
Elitettan

Den sjunde omgången av Elitettan smygstartar med mötet mellan Jitex och Bergdalen på onsdagskvällen och fortsätter sedan med sex matcher i helgen.


Onsdag 19.00 Jitex BK – Bergdalens IK

Efter fyra raka matcher utan förlust blev det noll poäng för Jitex när IK Uppsala blev för tuffa i den senaste omgången. Bergdalen fick å sin sida för första gången sedan den 15 april känna på hur det är att ta poäng efter 2-2 mot nykomlingskollegan IFÖ Bromölla.

Hemmalaget är tia i tabellen med sina sex poäng och Bergdalen, med fyra poäng, skuggar på tolfteplats. En viktig match om viktiga poäng inleder omgången. För Jitex skulle en seger innebära att man distanserar sig en bit från bottenskiktet, medan en förlust gör att man på riktigt är indragna i botten. Och det är spännande statistiskt i kväll också. Jitex har ännu inte vunnit på hemmaplan. men har två kryss på tre matcher. Bergdalens bortastatistik är svag. Noll mål framåt och noll poäng på tre försök. Men för första gången sedan segern mot Älvsjö i mitten av april hittade Bergdalen målet i den senaste omgången. Sara Lindéns 2-1–mål såg också ut att bli avgörande, men IFÖ Bromölla hittade en kvittering i slutminuterna.

Kan något av lagen ta tre poäng i kväll?

Lördag 14.00 Gamla Upsala SK – Lidköpings FK

GUSK förlorade visserligen i den senaste omgången mot IFK Norrköping, men nykomlingen har fått en fin start på seriespelet. Tio poäng efter sex matcher och just nu är man sjua i tabellen. På hemmagräs har man sex poäng på tre matcher. Nu väntar dock seriens formstarkaste lag. LFK är fortfarande obesegrade och toppar Elitettan efter sex matcher med 14 poäng. Tre raka segrar och tio mål framåt på de matcherna är starka kort. Ida Pettersson gjorde två mål senast och har gjort fyra mål sammanlagt och hon tror att LFK är ett lag för toppen.

– Vi vill vara med däruppe men tar en match i taget. Vi vet att vi är bra och har fått in härliga spelartyper som passar vårt spel, säger hon till Nya Lidköpings-Tidningen.

Ronja Karlsson Törnborg har inte gjort mål på två matcher, men inledde säsongen med fem mål på fyra matcher. Hamnar hon i målprotokollet nu?

Lördag 15.00 Mallbackens IF – IK Uppsala

Sexan Mallbacken tar emot tvåan IK Uppsala och inför mötet skiljer bara två poäng mellan lagen. Men på slutet är det gästerna som haft bäst form. Man är fortfarande obesegrade och slog tillbaka Jitex med 4-1 i den senaste omgången. Nicole Robertson gjorde två mål där och har målat i tre raka matcher för de rosa. Sammanlagt är hon uppe på fem mål och delar skytteligaledningen med tre andra spelare. Strax bakom i skytteligatoppen ligger Uppsalas Rosa Herreros med sina fyra och där hittar vi också hemmalagets Kari Johnston. Amerikanskan har gjort fyra mål än så länge och gjorde ett när Älvsjö AIK besegrades med 5-1 i den senaste omgången.

När lagen möttes i fjol vann IK Uppsala båda mötena. I Värmland blev det 1-0 till Uppsala och på Studenternas vann hemmalaget med 3-1. Faktum ör att Uppsala vunnit de sex senaste mötena lagen emellan. Kan Mallbacken bryta den trenden nu?

Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – Team TG

Sundsvall har tappat farten efter den fina inledningen och har bara en seger på de fem senaste matcherna. Samtidigt har Team TG hittat formen och tagit två raka segrar. När åttan och nian i tabellen nu drabbar samman kan vi förvänta oss en spännande batalj.

Hemmalaget var besvikna efter förlusten mot Lidköping senast och tyckte att man borde gjort både ett och två mål. Något som man hoppas istället ska komma mot Team TG.

– Idag är ingen nöjd utan alla är besvikna. Nu är alla inställda på att Team TG ska få sota för att vi inte tar poäng i dag, sa Mikael Melin Bhy, tränare i SDFF, till Sundsvalls Tidning efter förlusten mot LFK.

Lördag 15.00 Växjö DFF – IFK Norrköping

Växjö gick som tåget i inledningen av Elitettan och hade tre segrar och en oavgjor efter fyra matcher. Man är fortfarande obesegrade, men två raka kryss gör att man är två poäng bakom Lidköping i toppen av tabellen. 1-1 mot Sundsvall blev 0-0 mot Alingsås och nu ställs man mot ett IFK Norrköping som har två raka segrar i protokollet. Först 5-1 mot IFÖ Bromölla och sedan 2-1 mot Gamla Upsala SK i söndags. Peking är bara två poäng bakom Växjö i tabellen och jagar en trea för att verkligen vara med i toppstriden.

Efter krysset i toppmötet mot Alingsås i den senaste omgången var det en tudelad Olof Unogård, tränare i Växjö, som pratade med Smålandsposten.

– Nu känns det tufft. Med tanke på hur matchbilden ser ut är jag besviken att vi inte får med oss tre poäng, säger han och fortsätter. – Samtidigt, ska man försöka se nyktert på saken så sa jag till spelarna innan att detta är en av de svåraste bortamatcherna vi har i serien. De pressar högre än många andra lag och har tagit poäng och segrar mot bra motstånd. Och med det i åtanke är jag grymt stolt att vi är så dominanta som vi är långa stunder.

Kan Växjö ta sig upp på vinnarhästen igen eller är IFK Norrköping ett lag för toppen på riktigt? Svaret får vi på lördag.

Söndag 14.00 Älvsjö AIK – RIK Karlskoga

Nästjumbon tar emot jumbon i tabellen. Båda lagen behöver poäng, men det har sett tufft ut i inledningen på serien. Älvsjö har tre raka förluster och 3-10 i målskillnad på de senaste matcherna. RIK Karlskoga har också noll poäng och 0-10 i målskillnad. Värmlänningarna har bara gjort ett mål än så länge och den gången fick man med sig en pinne från Sundsvall. Kan man upprepa den bedriften här?

Söndag 15.00 IFÖ Bromölla – Alingsås FC

Fortsatt obesegrade Alingsås letar efter en seger och en chans att hänga på rivalen Lidköping i toppen. Två raka kryss, mot riktigt tufft motstånd, har gjort att laget är fyra, två poäng bakom LFK. Defensiven har sett stabil ut hela säsongen. Man har inte släppt in mer än ett mål i någon av de inledande sex matcherna. Samtidigt har man bara gjort sex mål framåt och skulle behöva få fart på offensiven.

IFÖ Bromölla har gjort nio mål, men bara samlat på sig fem poäng än så länge. Nykomlingen är elva i tabellen och givetvis sugna på att plocka tre poäng för att komma bort från botten. Men man har fem raka matcher utan seger och försvaret har sett svajigt ut. Nio insläppta mål på de tre senaste matcherna är några för många för att kunna plocka poäng. Får något av lagen en fullträff på söndag? Svaret får vi på Sportexpressenplay.

Missa inte: GUSK-Lidköping är en potentiell målfest med tre spelare som gjort fyra mål eller fler än så länge.

Ångestmöte: Älvsjö och RIK Karlskoga har verkligen haft det tufft i inledningen av säsongen. Nu möts man och om vi får en vinnare kan det laget, åtminstone tillfälligt, andas ut.