Tre poäng till Lidköping efter bortavinst
Publicerad: 2023-10-12
I omgång 23:s första match tog Lidköping med sig samtliga poäng hem från Mölndal på torsdagskvällen. På lördagen säkrade AIK avancemang till OBOS Damallsvenskan efter storvinst mot GUSK.

Jitex BK – Lidköpings FK 2-5

Precis som i vårens möte blev det en målrik historia i när Jitex mötte Lidköping. Men istället för 4-3 vann Lidköping torsdagens match med 5-2. Redan i nionde minuten var Tilde Ahlén framme och gav sitt LFK ledningen och i den 22:e utökade Jenny Stadin till 2-0. Hemmalaget lyckades reducera till 2-1 genom Fanny Linderoth innan första halvleken var över. Efter halvtidsvilan var det Mölndalslaget som hade momentum och kvitteringen kom också i den 55:e minuten genom Sofia Reidy. Men därefter var det bortalaget som tog tag i taktpinnen. Två mål av Moa Öhman och slutligen ett mål av Emilia Bengtsson skrev slutresultatet till 5-2.

Trelleborgs FF – Umeå IK 3-0

De blåklädda skåningarna tog ytterligare tre stabila poäng hemma på Vångavallen när tabellfyran Umeå kom på besök. Efter ledningsmålet i första halvlek, efter 13 minuters spel, fullföljde Alice Egnér sin tvättäkta hattrick i andra halvlek med två mål innan timmen var spelad. Därefter kunde Trelleborg fokusera på att hålla tätt bakåt. Det lyckades man med och därmed behåller man andraplatsen i tabellen.

Gamla Upsala SK – AIK 0-7

Med tre omgångar kvar av serien har AIK säkrat spel i Damallsvenskan 2024. Efter en storvinst mot GUSK kunde gulsvarta Gnaget fira med gulhattar och bubbel. Det var aldrig något snack om saken. I den 19:e minuten hittar AIK:s skyttedrottning Adelisa Grabus nät och gästerna ledningen. Därefter är det nedförsbacke. I minut 26 gjorde Silja Jaatinen sitt första mål i AIK-tröjan, därefter följde Jenny Nordin upp med ett tredje mål just innan första halvlek var slut. Andra halvlek fortsatte i samma anda med mål av Matilda Nildén, Daniela Famili, Patricia Fischerova och Moa Sjöström. Välkommen till OBOS Damallsvenskan 2024, AIK.

IFÖ Bromölla – IK Rössö Uddevalla 1-0

Det var ett möte mellan två lag i nedre delen av tabellen som gick av stapeln på Strandängen på lördagen. Gästerna från västkusten var i stort behov av poäng för att behålla kontakt med lagen på rätt sida strecket, men istället var det hemmalaget och tabelltian Bromölla som drog det längsta strået. Det var Hanna Lundell som gav sitt lag ledningen redan i den femte minuten. Resten av matchen var en kamp, men man lyckades hålla undan och bärga hem tre poäng.

Alingsås IF – Bollstanäs SK 0–0

Tabelltrean Alingås hade inför helgen en poängs avstånd upp till andraplatsen och direktavancemang till OBOS Damallsvenskan. Men efter mötet med tabellnian Bollstanäs som slutade oavgjort och mållöst skiljer nu istället tre poäng.

Eskilstuna United – Sundsvalls DFF 0–1

På Tunavallen tog mittenplacerade Eskilstuna United emot ett SDFF som jagar säker mark i nedre delen av tabellen. Det såg länge ut att sluta mållöst och med en poäng var, men i den 87:e minuten klev Ebere Orji fram och spräckte nollan för bortalaget. Resultatet skrev till 1-0 och tre poäng bärgas hem till Sundsvall.

BK Häcken – Mallbackens IF 0-3

Bravida Arena var spelplatsen för söndagens enda match i Elitettan där BK Häcken tog emot Mallbackens IF. Två lag som båda placerade sig på nedflyttningsplats inför matchen. Bortalaget skulle den här dagen visa sig vara numret större och kunde vinna med tre måls marginal. Det efter att Lisa Frisk, Susanne Skålberg och Annelise Marie Henderson noterats för var sitt mål. Segern innebär för deras del att man kliver upp på säker mark – medan förlusten för BK Häckens del innebär att laget åker ur Elitettan.