Umeå tar tre stabila poäng hemma mot Trelleborg
Publicerad: 2023-05-13
Det skulle bli Umeå IK som satte stopp frö Trelleborgs segersvit när hemmalaget vann klart och tydligt med 4-0. I Sundsvall var det gästerna Bromölla som var det starkaste laget på plan och fick åka hem till Skåne med tre poäng och tre mål i protokollet.

Sundsvall – IFÖ Bromölla: 0-3

Inför dagens hemmamatch på NP3 Arena befann sig Sundsvall på en sistaplats i tabellen med tre inspelade poäng. Gästande Bromölla, två placeringar upp och med fem poäng efter fem spelade omgångar, låg dock inte helt utom räckhåll. Matchen började något trevande men så småningom var det ändå gästerna Bromölla som tog tag i taktpinnen. Första målet dröjde dock till den 57:e minuten och kom efter ett anfall som drevs upp från egen planhalva ändå fram till straffområdet där bollen spelas fram till Hanna Lundell som avslutar rent och bestämt bakom i mål. Innan matchen var slut hann Bromölla utöka ledningen till 4-0 genom först Matilda Nivard och därefter Vilma Hanson och Monica Jusu Bah.

Umeå IK – Trelleborgs FF: 4-0

Nykomlingarna Trelleborgs FF tog den långa resan till Umeå med vind i ryggen, 11 poäng och obesegrade efter fem omgångar. Umeå själva kom från två raka förluster och två matcher utan gjorda mål. Men hemmalaget skulle inte låta matchen skriva sig själv baserat på tidigare resultat. I första halvlek hittade Tilde Westman nätet redan i den 9:e minuten och Villemo Dahlqvist sedan följde upp med en drömträff som seglade in över TFFs målvakt i den 32:e minuten. Med sitt sjättedel för säsongen gick Dahlqvist upp på en förstaplats i skytteligan. I den andra halvleken utökade Umeå först sin ledning till 3-0 genom Alexandra Sandström.

Bollstanäs SK – Alingsås IF: 1-4

Formstarka och obesegrade Bollstanäs har efter att ha ockuperat förstaplatsen i tabellen under säsongens första omgångar hade man efter förra omgången tappat den till AIK på målskillnad. Men inte långt därefter i tabellen, likt hemmalaget obesegrade men med en mer oavgjord match, hittade vi lördagens motstånd Alingsås. Det var också bortalaget som tog ledningen i matchen med 1-0 genom Rebecca Cameras i den 20:e minuten. Därefter dröjde det till den 79:e innan tvåan kom och då följde även trean och fyran. Där emellan lyckades hemmalaget få in en boll och reducera men de kom inte längre än så. Rebecca Cameras blev tvåmålsskytt och fick sällskap av Tove Lorén pch Pernilla Milton i målprotokollet. För Bollstanäs var det Hoda Hadir Abdelamir Khalaf som gjorde målet. Med det går Alingsås om Bollstanäs och gör AIK sällskap i tabelltoppen.

Gamla Upsala SK – BK Häcken: 5-0

För Gamla Upsala har starten på säsongen varit tuff. Med en tolfteplats i tabellen och senast en 6-0 förlust mot AIK skulle de nu ta emot BK Häcken, som blandad och gett under de fem spelade omgångarna, hemma på Lötens IP. Men storförlusten verkade inte ha satt några hjärnspöken i hemmalagets huvuden. I halvlek hade Gamla Upsala gjort hela 3-0, genom Sofia Fors och tvåmålsskytten Sanna Öhlund. Och där stannade man inte av. Efter ytterligare två mål av Camilla Olsson och Thea Barkfeldt skrevs slutresultatet till 5-0 och tre viktiga poäng trillade in på hemmalagets konto.

IK Rössö Uddevalla – AIK: 0-0

Två lag som inte spelade i Elitettan förra säsongen, men som tagit sig hit från två olika håll möttes i lördagens match i Uddevalla. Nykomlingarna IK Rössö, med säsongens första seger i den senaste omgången, tog emot serieledande och formstarka AIK som senast besegrat Gamla Upsala med hela 6-0. Men när matchen väl var igång blev det klart att det inte skulle bli samma målkalas här. Båda lagen skapade en del framåt även om det var AIK som förde det mesta av spelet, dock utan utdelning. Matchen förblev mållös till sista sekunden var spelad och AIK får därmed se sig ikappsprugna av Alingsås som nun ligger på samma poäng i toppen av tabellen.

Eskilstuna United – Jitex BK: 3-1

Efter en mållös första halvlek på Tunavallen skulle gästande Jitex BK i början av den andra halvleken spräcka söndagseftermiddagens målnolla. Ema Paljevic skickade in 0–1 och satte bortalaget i ledning. Ida Åkerlund kunde dock utjämna mindre än tio minuter senare. Vändningen fullbordades sedan när Moa Selling satte dit 2–1. Kim Sundlöv var den spelare som slutligen fastställde slutresultatet till 3–1.

Lidköpings FK – Mallbackens IF: 1-1

På Framnäs IP skulle publiken få se två tidiga mål när Lidköpings FK ställdes mot Mallbackens IF. Hemmalagets Ronja Karlsson Törnborg inledde i den elfte minuten – och bara två minuter senare kvitterade Mallbacken via Irvina Bajramovic på nick. 1–1 efter knappa 13 minuters spel – och 1–1 visade också resultattavlan när domaren blåste av det här mötet. Det blev delad poäng.