Matchbladet – Inför omgång 11
Publicerad: 2022-06-09
Elitettan
Den elfte omgången rullar igång på fredagskvällen och här får du allt matnyttigt inför de sju matcherna som spelas i helgen.

Fredag 19.00 Gamla Upsala SK – IK Uppsala

Omgången inleds med ett hett derby i Uppsala när gulklädda GUSK tar emot den rosa stadsrivalen IK Uppsala. För första gången möts två lag från Uppsala i ett derby på elitnivå och det är gästerna som ligger bäst till i tabellen inför fredagens drabbning. Tio raka matcher utan förlust och serieledning är läget för IK Uppsala. Dessutom har man gjort 20 mål på de fem senaste matcherna.

GUSK har vaknat till efter en tung period och kommer självförtroendeboostade till derbyt med två raka segrar i ryggen. Först besegrades RIK Karlskoga med 3-0 innan laget i den senaste omgången blev först i år med att besegra Alingsås FC i seriespelet. Sanna Öhlund tror också att det var viktigt med segrar inför derbyt.

– Det här ger oss såklart självförtroende. Vi ska ge Uppsala en tuff match, sa hon till Upsala Nya Tidning efter segern mot Alingsås.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – Alingsås FC

Hemmalaget har tre raka förluster och har bara plockat tre pinnar på de fem senaste omgångarna. Lagen bakom i tabellen närmar sig och det börjar bli viktigt för SDFF att plocka poäng. Det är ett skadedrabbat Sundsvall som ska avsluta vårsäsongens sista matcher. Mikael Melin Bhy, tränare i laget, har fått kasta om i elvorna mellan matcherna och det tar på krafterna.

– Jag funderar varje dag och varje kväll sju dagar i veckan ändå. Om jag ska fundera mer vet jag inte, men det är klart att jag funderar hela tiden. Vi försöker alltid ställa upp efter de resurser vi har här och nu. Vi får utvärdera vilka som är tillgängliga två sista matcherna innan uppehållet och hur vi ska ta poäng, säger Melin Bhy till Sundsvalls Tidning.

Alingsås inkasserade årets första förlust när GUSK blev för tuffa i den senaste omgången. Efter fyra raka nollor inledde man bra och tog ledningen efter två minuter. Men bara tre minuter senare stod det 1-1 och i den andra halvleken avgjorde Gamla Upsala.

– Vi kommer inte upp i nivå och får aldrig något flyt i spelet. Allt det som vi gjort bra innan fungerar inte alls i dag. Det gäller att man är ödmjuk inför varje match, eftersom vi vet att alla lag kan slå alla i den här serien, sa Rebecca Cameras till Alingsås Tidning efter matchen.

Med tanke på hur jämnt det är, både i topp och botten, behöver båda lagen poäng för att inte riskera att bli omsprungna i tabellen.

Lördag 15.00 Bergdalens IK – Mallbackens IF

Boråslaget Bergdalen är inne i en tung period. Fyra poäng på de åtta senaste omgångarna och två raka förluster, senast mot bottenkonkurrenten Team TG. Det var en frustrerad huvudtränare som pratade med Borås Tidning efter förlusten i Umeå.

– Vi trodde att vi kunde jogga i pressen och komma undan med det. Det blev fel i backlinjen och vi fick inget anfallsspel heller. Vi slog bort alldeles för många passningar. Det kan inte ha varit många procent som var rätt. Efter första halvlek var vi inte alls nöjda, sa Linnea Liljegärd, tränare i Bergdalen, till Borås Tidning efter matchen.

Liljegärd lyfte att det blev bättre i den andra halvleken, men några poäng fick man inte med sig. Nu väntar ett Mallbacken som varit upp och ner under de tio första tio omångarna. Storsegern mot Team TG följdes upp av förlust mot Jitex senast.

– Men vi kom liksom inte upp i den fulla potential som jag vet att vi har, så det handlar mer om det i dag och för samtliga som sagt. Vi mötte också bra motstånd, Jitex är inget dåligt lag. Men det var vi som lag som underpresterade och inte kom upp i den nivån som vi kan, sa anfallaren Irvina Bajramovic till Fryksdalsbygden efter förlusten.

Mallbacken ligger på åttonde plats med 13 poäng. Bergdalen är på tolfteplats med sina sju pinnar.

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – Växjö DFF

Efter åtta raka matcher utan seger fick IFÖ Bromölla äntligen segerjubla efter 4-1 mot RIK Karlskoga i den senaste omgången. Milla Larsson kom in i paus och satte två mål i den andra halvleken. Något som givetvis gladde Pierre Persson, tränare för IFÖ Bromölla.

– Milla kommer in med bra energi och tar plats. Hon pratar, styr och hjälper andra trots att hon själv är ung. Hon har riktigt bra attityd och vill verkligen göra mål, säger han till Kristianstadsbladet.

Nu väntar tufft möte på hemmagräs när tabelltvåan Växjö DFF gästar. Växjö har tre raka segrar och har på de matcherna gjort 14 mål. Senast gjorde Evelyn Ijeh alla tre när toppkonkurrenten Lidköpings FK besegrades med 3-2. Ijeh, som gjorde ett mål på de första sju matcherna, har nu gjort sex mål på de tre senaste matcherna och hon var glad efter segern mot LFK.

– Det känns väldigt bra efter att vi får in lite mål efter att inte presterade tidigare. I sådana lägen är det extra viktigt att fokusera mer på laget än sig själv. Nu märks det att självförtroendet vi har ger effekt. Jag skulle inte säga att vi har ändrat på någonting. Vi har haft tålamod och fortsatt med det vi gör bra även om inte resultaten har blivit som vi vill, säger hon till Smålandsposten.

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – Jitex BK

Två lag som har helt olika formkurvor. Hemmalaget har förlorat sju raka matcher och är tabelljumbo medan gästerna har fyra raka segrar och skuggar topplagen. Älvsjö har inte gjort mål framåt i någon av de tre senaste matcherna samtidigt som man släppt in tolv mål. Goda råd är dyra och förändringar måste till om säsongen inte ska sluta med nedflyttning.

Jitex har verkligen hittat formen och tog sin fjärde raka seger när Mallbacken besegrades hemma i Mölndal i den senaste rundan. Ida Jacobson gjorde två mål och Magda Le Therisien gjorde ett.

Kan Älvsjö plocka sina första poäng på länge eller fortsätter det lila segertåget att rulla?

Söndag 13.00 Team TG – IFK Norrköping

Nykomlingen från Umeå tog en superviktig seger när Bergdalen besegrades i den senaste omgången. Tre poäng som gör att laget fått lite andrum i botten. Men det gäller att fortsätta prestera för att inte lagen bakom ska komma ikapp. Nu väntar en tuff uppgift när ett formstarkt IFK Norrköping gästar Umeå.

Peking har fem segrar på de sex senaste matcherna och en Lovisa Gustafsson i superform. Gustafsson har nätat i sex raka matcher. Samtidigt gjorde Mimmi Asperot två mål i segern mot Sundsvall senast och det är ett Snoka som suktar efter en topplacering som reser norrut. Laget är fyra i tabellen inför omgång elva och har bara två poäng upp till serieledning. Asperot tror att laget kan vara med och utmana hela vägen.

– Fortsätter vi så här och framför allt vinner den här typen av matcher, som kan vara lite luriga, tycker jag att det ser bra ut. Det är viktigt att vinna de här matcherna mot lag som ligger under oss i tabellen, sedan givetvis också ta så många poäng som möjligt av topplagen, sa hon till Folkbladet Östergötland efter segern mot Sundsvall.

Söndag 13.00 Lidköpings FK – RIK Karlskoga

LFK gick som tåget i Elitettan, men har förlorat två matcher i rad och är plötsligt femma i tabellen. I toppmötet mot Växjö kammade man noll efter att Evelyn Ijeh gjort tre mål för motståndarna. I fjol var Ijeh utlånad till just LFK. Men Lidköpingtränaren Andreas Tilly Gustafsson var inte allt för nedslagen efter förlusten.

– Det är klart att det är trist att förlora, men vi gjorde det mot ett bra lag. Växjö är solklart bäst, sett till spelare för spelare. Men de har nog en bit kvar med laget, säger han till Nya Lidköpings-Tidningen.

Nu gäller det att studsa tillbaka snabbast möjligt för att inte hakas av i toppen. Månadens Spelare i Elitettan, Ida Pettersson, gjorde sju mål i maj, men har gått mållös i två raka matcher. Kan hon leda laget till seger mot nästjumbon RIK Karlskoga?

De rödklädda värmlänningarna är nästjumbo i tabellen och åkte på sin tredje raka förlust när IFÖ Bromölla blev för tuffa i omgång nio. Laget inledde nykomlingsmötet med att missa en straff i inledningen, men tog ändå ledningen efter tio minuter. Resultatet stod sig till paus, men i den andra gjorde Bromölla fyra mål och seglade iväg mot tre poäng. Något som givetvis grämer tränaren Mattias Ahlberg.

– Första halvleken var en av våra bättre i år men det är en klen tröst när vi inte kunde gå ifrån till en större ledning utan det i stället slutar som det gjorde. Vi får inte vika ner oss som vi gjorde. Vi kom alldeles för långt ner i planen, säger Ahlberg till Karlskoga Tidning efter förlusten.

Nu börjar det bli dags för RIK Karlskoga att plocka poäng om inte sejouren i Elitettan ska bli ettårig. Kan man utmana topplaget LFK på söndag?

Missa inte: Uppsaladerbyt. Erfarna IK Uppsala går starkt, men GUSK kommer sälja sig dyrt för att störa lokalkonkurrenten.

TV: Du ser alla matcher hos Sportexpressen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER