Marklyftare i ny roll ska etablera Sundsvalls DFF i eliten
Publicerad: 2021-03-03
Intervju
Det har gått sex år sedan Lee Winroth debuterade i Elitettan. Sedan dess har hon hunnit med att spela i både OBOS Damallsvenskan och division 1. Dessutom har hon dragit världsrekord i marklyft.

Sundsvalls DFF är nykomlingar i Elitettan 2021 och är i full gång med försäsongsträningen. I söndags träningsspelade laget mot seriekonkurrenten Bollstanäs SK. I en match som slutade 4-4 stod 22-åriga Winroth för samtliga lagets mål. En titt i statistiken från hennes karriär visar att målskytte inte varit den främsta egenskapen. Men när hon inför den här säsongen flyttat från Gefle IF till Sundsvall har hon skolats om.

– Jag har på ett eller annat sätt alltid spelat centralt, som regel på det centrala fältet. Vid något enstaka tillfälle tidigare har jag spelat forward, men det har verkligen blivit en omställning nu. I den uppställningen vi har nu spelar jag centralt i ett tremannaanfall och förhoppningsvis kan jag utnyttja min erfarenhet som mittfältare där också, säger Winroth.

Vilka styrkor är det du vill kunna utnyttja i den nya positionen?

– Har man spelat centralt hela karriären så vet man ju vilka ytor man ska försöka hitta in i med sina passningar. Nu kan jag använda den kunskapen och springa in i rätt yta istället. Det är kul att ha blivit uppflyttad och få fler chanser att avgöra matcher.

Men det måste finnas andra styrkor du har också?

– Jag är riktigt stark felvänd. Mitt tillslag med vänstern är bra och jag kan driva med boll. Och nu får jag sluta säga att jag inte kan skjuta med högern eftersom jag lyckades göra två mål med den i söndags.

2016, som 17-åring, hade Winroth gjort en säsong i Elitettan med Kvarnsveden. Laget vann serien och i uppladdningen inför OBOS Damallsvenskan laddade Winroth upp på ett lite speciellt vis. Efter att som ung fått diagnosen skolios var det mycket som tydde på att det inte skulle kunna bli någon idrottskarriär alls. Lee Winroth struntade dock fullständigt i vad som rekommenderades och började istället hänga med sin pappa till gymmet för att lyfta tungt. Riktigt tungt. Efter två år var ryggen rak igen och Winroth hade fått mersmak för styrkelyft. Under försäsongen 2016 satte hon världsrekord i marklyft när hon lyfte 190 kilo på tävling.

Kan du dra nytta av marklyftandet i ditt fotbollsspelande?

– Det skulle jag ändå gissa på att jag kan. Rent explosivitetsmässigt har jag mycket att tacka styrketräningen för och skademässigt också. Jag har hållit mig skadefri och jag tror det beror på att jag kombinerat min träning under lång tid. Stryketräningen kommer alltid ligga nära hjärtat och jag håller fortfarande på, men mer i terapisyfte. Styrkelyft kan man hålla på med i många, många år så jag kommer nog hoppa på det ordentligt igen när fotbollskarriären är över, säger Winroth.

I förberedelserna inför återkomsten till Elitettan har Winroth inte bara skolats om till anfallare. Nyförvärvet har också fått en viktig roll i truppen med sin erfarenhet från spel på elitnivå tidigare. Hon vet vad som krävs för att laget ska kunna nå sitt mål och etablera sig.

– I division 1 kan man ganska enkelt avläsa hur motståndarna spelar. I Elitettan är alla spelare bra, alla lag är bra och allt kan hända. Lagen är samspelta på ett helt annat sätt. Första gången jag spelade i Elitettan var det en chock så det är viktigt att förbereda alla lagkamrater på att det kommer inte vara lätt en enda match. Vi har vissa spelare som aldrig spelat elitfotboll och det är viktigt att förstå att man måste leva, äta och vila fotboll nu. Det är viktigt att pränta in det i huvudet.

Trivs du med att ha rollen som erfaren spelare?

– Det gör jag, men samtidigt kan jag bara göra en viss del. Det känns som jag har ett större ansvar nu och att min roll är att jag ska förbereda mina lagkamrater på vad som väntar, men samtidigt blir det upp till var och en hur de reagerar. Det kommer inte gå att slarva med någonting individuellt för att kunna lyckas på den här nivån. Som tur är har vi ett seriöst gäng som tar det här på allvar. De yngre spelarna tar jobbet och visar att de vill försöka lyckas och det underlättar ju för mig också. Vi är ett gäng som har potential i grunden, men självklart finns det saker som behöver jobbas med, säger hon.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER