Publicerad: 2023-09-07
Elitettan
Omgång 19 sparkar igång med derbyt mellan Gamla Upsala SK och Bollstanäs SK på fredagskvällen, medan övriga sex matcher spelas under lördagen.

Fredag 19.00 Gamla Upsala SK – Bollstanäs SK

Gamla Upsala SK är obesegrade på hemmaplan i Elitettan i år, och i den senaste omgången gick man mot en ny trepoängare. Men 2-0 mot Eskilstuna United blev 2-2 efter två sena mål från gästerna.

– Vi måste ta ansvar i försvarsspelet och inte släppa våra spelare. Det är så enkelt egentligen. Vi hade 2-0 och ska ha tre poäng tycker jag. Det är synd att vi inte lyckades behålla fokus i 90 minuter, säger GUSK:s Sofia Munthe till UNT.

Under fredagskvällen väntar ny hemmamatch då Bollstanäs SK reser de fem milen upp längs E4:an för derby på Lötens IP. BSK inledde säsongen starkt men står nu på en seger på de nio senaste matcherna.

Lördag 13.00 Eskilstuna United – Umeå IK

Eskilstuna United visade prov på både stark moral och kunnande då man hämtade upp ett 2-0–underläge till kryss borta mot Gamla Upsala SK i den senaste omgången. Tränaren Vaila Barsley var nöjd med prestationen under framför allt den senare delen av matchen.

– Om vi kollar prestationsmässigt så är första halvlek mot Trelleborg och andra halvlek nu mot GUSK riktigt bra. Då var vi ett helt annat lag, det var riktigt bra. Så det är bra att vi kan förändra en matchbild, men vi är fortfarande ett ungt lag men det märks att vi gör bra saker. Nu känns vi som ett bra Elitettanlag, säger Barsley till Eskilstuna Kuriren.

För Umeå IK var förra omgångens händelseförlopp omvänt. Trots en 1-0–ledning mot Jitex BK slutade hemmamatchen med förlust.

Lördag 14.00 Mallbackens IF – Lidköpings FK

Efter tre raka förluster parkerar Mallbackens IF på elfte plats i Elitettan-tabellen, precis ovanför nedflyttningsstrecket med fyra poängs marginal ned till IK Rössö Uddevalla. Senast var man nära ett trendbrott mot topplaget Alingsås IF, men det blev en 1-0–förlust på Mjörnvallen.

– Spelmässigt är jag jättenöjd. Speciellt med första halvlek. Vi höll otroligt bra klass. Det är synd att tjejerna inte fick med sig mer för det förtjänade vi verkligen, säger Mallbackens tränare Ulf Buskqvist till Fryksdalsbygden.

Lidköpings FK har kunnat lita på Ronja Karlsson Törnborgs frekventa målskytte under 2022 och 2023. Men inte längre. Under transferfönstrets sista skälvande dagar köptes anfallaren loss av KIF Örebro i OBOS Damallsvenskan.

– Rent sportsligt är det ett stort avbräck så klart. Samtidigt är det en fjäder i hatten för LFK att utveckla spelare som får chansen i allsvenskan. Nu har ju Emma Becker gått till Turkiet och Hanna Boubezari till Norge och det är ett bevis för att vi gör mycket rätt, säger LFK-tränaren Andreas Gustavsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Lördag 14.00 IFÖ Bromölla – Jitex BK

Målexplosion och 6-2–seger mot GUSK i omgång 17, men derbyförlust borta mot Trelleborgs FF i omgång 18. De senaste matcherna har bjudit på blandad kompott för IFÖ Bromölla. Under lördagen ställs man mot ett formstarkt Jitex BK som vunnit tre av fyra matcher efter uppehållet, senast borta mot Umeå IK.

– Efter en passiv första halvlek, både med och utan boll där vi kommer undan med ett oavgjort resultat trots ett flertal chanser för Umeå, så lyckas vi under andra halvlek ta kontroll på matchbilden där vi också kan avgöra via en vacker frispark. Nyckeln till segern var ett bra högt försvarsspel samt ett bättre passningsspel under andra halvlek, summerade Jitex BK:s sportchef Anders Magnusson matchen för Mölndalsposten.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – Alingsås IF

IK Rössö Uddevalla fick en smakstart på andra halvan av säsongen då man vann med 2-0 hemma mot Lidköpings FK i återstarten – men sedan tog det stopp. Målskyttet och poängen har lyst med sin frånvaro i de tre senaste matcherna. Nu väntar en tuff hemmamatch då tabelltrean Alingsås IF gör den relativt korta resan västerut. Alingsås har gjort sig känt som ett av seriens defensivt bästa lag, och senast kom tionde hållna nollan i 1-0–vinsten mot Mallbackens IF.

– När försvarsspelet fungerar kommer de farliga lägena till slut, konstaterar AIF:s anfallare Frida Bremer för Alingsås Tidning.

Lördag 15.00 BK Häcken – Trelleborgs FF

Nykomlingen BK Häcken har det, till skillnad från Alingsås IF, desto tuffare med defensiven. Efter två raka 5-0–förluster har man nu släppt in 60 mål på 18 ligamatcher, och nu väntar hemmamatch mot ett formstarkt Trelleborgs FF. Tabelltvåan TFF har fem raka vinster i ryggen, senast besegrades IFÖ Bromölla i Skånederbyt med 3-0. Trots de fina siffrorna var tränaren Joakim Felldin inte helt nöjd med vad han såg.

– Det är inte samma glädje i dag, som det varit de senaste matcherna. Det handlade samtalet om efter matchen, att när vi tar vinster för givet så slutar vi utvecklas. Lika viktigt som det är att prestera på planen, lika viktigt är det att behålla glädjen när vi har vunnit matchen, säger Felldin, som nyligen kritat på för en förlängning med klubben, till Trelleborgs Allehanda.

Lördag 16.00 AIK – Sundsvalls DFF

Överlägset flest gjorda mål, minst antal insläppta, och fortfarande utan förlust i Elitettan 2023. Säsongen går som på räls för serieledande AIK. 5-0–segern hemma mot BK Häcken i den förra omgången var Gnagets åttonde raka, och nu välkomnar man Sundsvalls DFF till Skytteholms IP på lördag. SDFF har å sin sida lämnat jumboplatsen i tabellen efter en tung 2-0–viktoria hemma mot IK Rössö förra helgen.

– Det är verkligen en krigarmatch, vi alla vill verkligen det här. Vi vill vinna varenda match och vara kvar nästa år, säger Sundsvalls formstarka anfallare Molly Wiklander till Sundsvalls Tidning.