• Huvudsponsor
    Presenting partner

Henna-Riikka Honkanen Månadens Spelare i Elitettan

8 juli 2021 10:00
Elitettan

Med 14 mål på 11 matcher har Umeå IK:s Henna-Riikka Honkanen verkligen stuckit ut i Elitettan den här säsongen. Under juni blev det hela sju mål vilket fick juryn att utse henne till Månadens Spelare i juni. Hon tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor av Svenska Spel, pengar som går till Umeå IK:s nya DNA, UIK 360.


Svenska Spel och Elitfotboll Dam utser varje månad under säsongen Månadens Spelare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Juryn, bestående av representanter från media och partners, har utsett Henna-Riikka Honkanen till Månadens Spelare i Elitettan i juni, en månad där hon hela tiden var på rätt plats vid rätt tillfälle.

– Den här månaden var rätt konstig och matcherna var också ganska konstiga, säger Honkanen. Vi var starka i både offensiven och defensiven och jag hade tur att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Säsongen har inletts strålande för Umeå IK som skrapat ihop 26 poäng och leder serien efter de elva första matcherna. Henna-Riikka Honkanen har varit en starkt bidragande orsak till framgången och har hittills stått för 14 av lagets totalt 32 mål.

– Jag tycker vi har ett väldigt bra lag med talangfulla spelare som ger mig bra målchanser. Det är en av de största anledningarna till att det gått så bra för mig i år, säger hon.

Inför säsongen hade Umeå IK ett tydligt mål. Sejouren i Elitettan skulle bli kort och en återkomst till OBOS Damallsvenskan skulle bara ligga ett år framåt i tiden. Mycket talar för att målet kommer kunna uppnås. Laget utvecklas varje match och tar hela tiden stora steg, menar skytteligaledaren.

– Om vi fortsätter så här så har vi goda chanser att uppnå målet om en snabb återkomst och jag tror att vi kan göra det.

Vill hjälpa elitsatsande tjejer att få ihop livspusslet

Som Månadens Spelare tilldelas Henna-Riikka Honkanen Hejapriset av Svenska Spel. Priset är på 10 000 kronor som går till klubbens CSR-arbete, och den här gången går pengarna till UIK 360 – klubbens nya DNA.

– Elitsatsande fotbollstjejer har ofta dubbla karriärer. Och från föreningens håll måste vi försöka stötta det här på bästa möjliga sätt så att de kan klara av sitt livspussel. UIK 360 handlar om att hantera alla delar i livspusslet, 360 grader. Vi ska ta hand om våra elitsatsande så att de kan utföra professionalismen till fullo, berättar Krister Ruth, ordförande i Umeå IK.

– Det handlar om allt från hur vi hanterar skolor och jobb. Det handlar om att vi hjälper dem bygga kunskap om kommunikation och vi hjälper dem bygga sina egna varumärken, så att de kan ha starka varumärken inom både idrotten och det civila livet. Vi hjälper dem inom ledarskap. UIK 360 är ett nytt förhållningssätt för en förening att kunna hjälpa elitsatsande tjejer att kunna hantera sina dubbla karriärer.

Jobbar för en jämlik idrott

Svenska Spel är sedan många år huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i Elitettan och OBOS Damallsvenskan. En av anledningarna till det långa partnerskapet är att skapa förutsättningar för kvinnliga fotbollsspelare att kunna utvecklas i bra ligor och också jobba för en mer jämlik idrott. Sara Pettersson, som är avtalsansvarig projektledare för samarbetet på Svenska Spel, menar att UIK 360 ligger helt i linje med vad Svenska Spel också vill uppnå med sin sponsring.

– Vi vill vara med och bidra till utvecklingen av en mer jämlik idrott och vi gör det på väldigt många sätt. UIK 360 är ett initiativ som verkligen sätter fingret på hur föreningarna själva kan hjälpa sina aktiva att få ihop ett svårt livspussel, och bidra till att på sikt skapa förutsättningar för att spelarna också ska kunna leva på sin idrott men samtidigt veta att de har en karriär också den dag fotbollsskorna läggs på hyllan. Det är väldigt glädjande att vi, genom Hejapriset till Månadens Spelare, kan sponsra med viktiga medel till det arbetet, säger hon.

Henna-Riikka Honkanen och Krister Ruth gästar det senaste avsnittet av Svenska Spela Heja-studio. I programmet, som går att se på Svenska Spels Youtubekanal, intervjuas också Olivia Schough, FC Rosengård, som är Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan.

Vinnare Månadens Spelare säsongen 2021

Elitettan

Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360

Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt

April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan

Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life

Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen

April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School