Matchbladet – Inför omgång 11
Publicerad: 2023-06-16
Den elfte omgången i Elitettan drar igång i helgen, med fyra matcher på lördagen och tre på söndagen. Det är viktiga poäng som står på spel för flera lag i en just nu tight tabell.

Lördag 14.00 Jitex BK – Mallbackens IF

Trots ett kvitteringsmål som satte TFF ur balans i förra omgång fick Jitex se sig besegrade med 3-1. Just nu befinner sig Mölndalslaget på en åttondeplats i tabellen på samma poäng som lördagens motståndare Mallbacken.

Mallbacken kommer senast från en 4-2-vinst mot tabelljumbon SDFF där både Annelise Marie Henderson och Ida Hallstensson fick igång målskyttet och gjorde två var.

Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – Bollstanäs SK

För tabelljumbon Sundsvall är det fortsatt uppförsbacke. De ligger alltjämt kvar i botten med tre poäng ihopspelade, åtta upp till nedflyttningsstrecket och förlorade senast måstematchen borta mot Mallbacken. Trots två mål framåt släppte man in dubbelt så många bakåt. Nu fokuserar tränaren Joel Cedergren på en match i taget.

– Det är ett svårt läge. Det är inget att ljuga om. Men för mig är tabelläget inget jag lägger något fokus på, för det hjälper mig inte. Det hjälper mig att försöka få ihop det så att vi kan vinna matcher, sa Cedergren till Sundsvalls tidning. 

På söndag väntar Bollstanäs som efter en stark säsongsstart glidit ner på en sjundeplats i tabellen. I senaste omgången lyckades de dock knipa en poäng efter oavgjort och vänt underläge mot tabelltvåan AIK.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – Gamla Upsala SK

På Lördag är det dags för GUSK att bege sig till västkusten för att ta sig an nästjumbon Rössö Uddevalla. Efter storförlusten mot AIK i början av maj har gulsvarta GUSK inte förlorat en match på fem omgångar, sist var det Eskilstuna United som man besegrade med 1-0. Efter matchen var tränaren Fredrik Bernhardsson nöjd.

– Vi har tagit lärdom efter AIK-matchen och tycker vi växlat upp efter den smällen och spelat väldigt stabilt efter det. Det är väl ingen klang och jubelföreställning men vi är väldigt solida bakåt och vi jobbar väldigt hårt för varandra. Vi gör det vi ska och jag är väldigt stolt över vår insats, sa Bernhardsson till UNT.

Hemmalaget Rössö Uddevalla har däremot inte tagit en poäng på de fyra senaste matcherna och sist var det serieledande Alingsås som behöll samtliga tre poäng.

– Vi gör det vi kan men det räcker inte till idag mot ett bättre motstånd. Tjejerna kämpade otroligt i värmen och skapade några lägen men Alingsås var snäppet för stora för oss. Vi hade hoppats på lite mer bollinnehav och spel men det är något vi får jobba vidare på, sa tränaren Jonas Björk till Bohusläningen.

Lördag 16.00 AIK – Lidköping FK

Trots att man har gjort nästintill dubbelt så många mål än tabellettan Alingsås befinner AIK sig på en andraplats i tabellen. Trots att AIK vände underläge till ledning borta mot Bollstanäs i senaste omgången ledde BSKs kvitteringsmål till poängtapp och nu har man två poäng upp till serieledarna Alingsås. På lördag tar de emot ett LFK med en 4-1-seger i ryggen som just nu ligger i tabellens mittenskikt. I den senaste matchen återfanns 19-åriga Emilia Bengtsson i LFK-tröjan efter en kort sejour i allsvenska BP. Hon kommenterade matchen i Nya Lidköpings tidning:

– Laget var ganska besvikna efter matchen uppe i Umeå (1-2-förlust), så det här var väldigt skönt. Vi hade lite svårt att komma till målchanser i första halvlek, men i andra fick vi bra press på dem och på slutet hade vi ju hur mycket chanser som helst, sa Emilia Bengtsson.

Söndag 14.00 BK Häcken – IFÖ Bromölla

Häcken befinner sig just nu på en 12-plats i tabellen efter sju raka omgångar utan vinst. Trots att man har gjort ett mer mål framåt än serieledande Alingsås har nykomlingarna haft svårt att täppa igen bakåt och har släppt in flest mål av alla lag i serien. Senast skrevs slutresultatet till 7-3 till Umeå.

Fyra poäng och två placeringar uppåt i tabellen befinner sig söndagens motstånd – IFÖ Bromölla. Efter tre raka förluster åker nu Skånelaget till Göteborg för att försöka vända på den negativa trenden och spela om tre viktiga poäng för att hålla avstånd från kvalstrecket. Efter en tid av turbulens kring klubbens ekonomi kom dock beskedet i veckan att Bromöllas tränare Pierre Persson avslutar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Istället är det assisterande tränare Marcus Senften som kommer leda laget i söndagens match och framåt. Bekräftelse kom även på att det inte är aktuellt för laget att dra sig ur serien. Klubbchefen Eric Iversen kommenterade läget och klubbens åtgärder inför helgens match:

  • Vi hoppas att åtgärderna vi gjort kan skapa ett lugn som gör att tjejerna kan fokusera fullt ut på sin fotboll. De tjänar inga pengar, men de älskar sin fotboll och älskar att spela för Ifö Bromölla, sa Iversen till Kristianstadsbladet.

Söndag 15.00 Alingsås IF – Trelleborgs FF

På söndagen är det dags för ett toppmöte mellan serieledande och obesegrade Alingsås och tabelltrean Trelleborg. Alingsås slog senast IK Rössö Uddevalla med 2-0 och tog därmed sin sjunde raka seger. Efter matchen kommenterade en av målskyttarna, Alma Öberg, känslan i laget.

– Vi är riktigt heta för tillfället, sa Öberg till Alingsås Tidning.

Alingsås ligger fyra poäng före skånelaget som senast kommer från en vinst mot Jitex i föregående omgång. Jitex kvitteringsmål satte TFF något ur balans fram till att 23-åriga mittfältaren Elena Lenir fick till en drömträff som gick via ribban in i mål.

– Det var väldigt skönt. Jag kände lite att det var mitt fel när de nickade in den hörnan och kvitterade. Så det var skönt att rädda upp det lite med att ta tillbaka ledningen,sa Lenir till Trelleborgs Allehanda.

Söndag 16.00 Umeå IK – Eskilstuna United

Omgångens sista match går av stapeln i Umeå på söndagseftermiddagen. Tabellfyran Umeå tar då emot tabellelvan Eskilstuna United. Medans hemmalaget från Västerbotten har tre rake vinster så har gästande exallsvenska Eskilstuna lika många förluster i följd.

Umeå kommer senast från ett målkalas och en storvinst mot Häcken. Trots ett baklängesmål efter bara 25 sekunder växlade UIK upp och gjorde hela sju mål under matchens gång. Däremot släppte man också in tre, något som tränare Edvin Erfanian tar med sig framåt:

– Vi måste upp en nivå, bli bättre och mer fokuserade när det kommer till sättet vi släpper in målen på. Vissa mål är acceptabla att släppa in, men målen vi släpper in i dag har att göra med saker vi kan kontrollera bättre. Det kan vara lätt att det blir så när man leder stort och kanske underskattar motståndet, det finns många faktorer som inte ursäktar. Vi måste hitta anledningen till att vi släpper in de här målen och jobba på det, sa Erfanian till Västerbottens-kuriren efter matchen.

Eskilstuna, som befinner sig just ovan det negativa strecket, åkte på en tung uddamålsförslut hemma mot GUSK i senaste omgången. Men med fyra lag som ligger inom en poängs skillnad kan mycket ha ändrats i tabellen efter den elfte omgången spelats klart.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER