Matchbladet – Inför omgång 21
Publicerad: 2023-09-29
På lördag inleds omgång 21 i Elitettan med hela sex matcher, bland annat ännu ett toppmöte mellan AIK och Alingsås. På söndag eftermiddag spelas omgångens sista match.

Lördag 13.00 Gamla Upsala SK – Umeå IK

Med en poängs skillnad mellan tabellens fyra och femma väntar en spännande match inleda omgång 21 på lördag. Det är en bit upp (12 poäng) till Alingsås som just nu har lagt beslag på kvalplatsen men därbakom är racet jämnt, och framförallt är det full fart fram mot att säkra ett nytt kontrakt till nästa års Elitettan. Formässigt kommer Umeå med en seger i ryggen från senaste mötet mot Bromölla medan hemmalaget GUSK haft en tuff period med fyra matcher utan vinst. Senast blev det delad pott när man, trots tidigt underläge, spelade oavgjort med just Alingsås. Tränaren Fredrik Bernhardsson kommenterade matchen enligt nedan.

– Totalt sett tycker jag vi gör en bra match. Inledningen var inte tillräckligt bra, utan de sätter oss i en svår sits. Så med tanke på den svåra sitsen är vi nöjda med en poäng när vi åker härifrån, säger Bernhardsson till Nya Upsala Tidning.

Vårens möte mellan de två lagen slutade mållöst och med delad pott.

Lördag 14.00 Mallbackens IF – Jitex BK

Med fem raka förluster i bagaget tar Mallbacken emot tabellsexan Jitex som under de senaste fyra omgångarna bara tappat två poäng. För de grönklädda värmlänningarna var det extra tungt att tappa tre poäng i den senaste matchen mot Sundsvall som länge varit ett av tabellens bottenlag. Efter matchen saknade lagkaptenen hungern i boxen.

– Jag tycker vi startar matchen bra. Men de kommer in i det mer och mer efter mitten av första halvleken. Sedan tycker jag att vi äger stora delar av spelet i andra men de får några få lägen som de sätter. Vi är inte lika hungriga i boxen som motståndarna vilket gör att vi förlorar matchen, vi gör för lite mål, säger Susanne "Sussi" Skålberg till Nya Wermlands-tidningen efter matchen.

I våras när de två lagen mötte varandra var det Jitex som gick segrande ur mötet med 2-1.

Lördag 14.00 BK Häcken – Sundsvalls DFF

I botten av tabellen har Sundsvall lämnat jumboplatsen som de lagt beslag på stora delar av vårsäsongen och överlämnat den till BK Häcken. SDFF:s höstsäsong har varit betydligt roligare än våren, under de senaste tre omgångarna har man tagit två segrar och dessutom lyckats skaka om serieledarna AIK i en jämn match som till slut slutade med en ettmålsförlust. Höstens prestationer, inklusive den senatste vinsten mot Mallbacken har lett till att man nu skrapat ihop 16 poäng, vilket innebär att man har tre poäng upp till säker mark där vi hittar just Mallbacken.

För BK Häcken ser det mörkare ut. Just nu står poängräknaren på 12 poäng och därmed saknas det 7 poäng för att nå upp ovanför strecket. Man lyckades trots allt knipa en poäng mot tabellsjuan Lidköping senst men med sju raka matcher utan vinst behöver de gulsvarta hisingsborna en vändning. Kanske kan man göra en repris på vårens möte där just Häcken vann med 3-1.

Lördag 14.00 IFÖ Bromölla – Lidköpings FK

Efter vårens möte mellan Bromölla och Lidköping är det troligtvis de senare som går in i llördagens möte med mest självförtroende. Resultatet slutade nämligen 4-1 till just LFK. Och kikar man på formutvecklingen för de två lagen under se senaste omgångarna så skulle slutsatsen bli densamma. På de senste fyra omgångarna har Lidköping, just nu på en sjundeplats i tabellen, tagit tio poäng och gjort nio mål framåt. Senast kommer man visserligen från en oavgjord match mot tabelljumbon Häcken men facit är trots allt bättre än lördagens skånska motstånds facit. Tre raka förluster och nio insläppta mål sedan sensate vinsten mot GUSK i slutet av augusti.

Men medan Lidköping befinner sig på bekvämt avstånd från nedflyttningsplatserna (11 poäng) kanske Bromöllas behov av poäng kan bidra till att de kommer in i matchen med beslutsamhet och motivation. Med fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket skulle lördagens tre poäng definitivt spela stor roll för hemmalaget.

Lördag 15.00 Trellebrogs FF – IK Rössö Uddevalla Det blev en publikfest i Skåne när Trellebrog tog emot AIK i en tidig seriefinal, dock försvann alla tre poäng upp till Stockholm när matchen var över. Trelleborg har därmed just nu sju poäng upp till förstaplatsen, och ett Alingsås i hälarna ett poäng bakom sig på kvalplatsen. Men de blåklädda skåningarna har en stark höst bakom sig och har innan förlusten mot AIK elva segrar och 34 poäng på de tolv senaste matcherna och i jakten på att säkra uppflyttning till den högsta serien tar men nu emot nästjumbon Rössö Uddevalla.

För västkustarna pågår en annan kamp – den om att säkra ett nytt kontrakt i Elitettan inför nästa säsong. Just nu ligger man alltså näst sist, men 16 poäng, tre bakom Mallbacken som just nu befinner sig på rätt sida strecket. En poäng lyckades man knipa från Bollstanäs senast men dessförinnan är facit fyra raka förluster och 15 insläppta mål bakåt. Men hopp kanske trots allt kan infinnas sig med vetskapen att man lyckades plocka poäng mot tabelltvåan i vårens möte då matchen slutade 2-2.

Lördag 16.00 AIK – Alingsås IF

Tåget AIK, obesegrade efter 20 omgångar, har efter förra omgångens vinst i toppmötet säkrat att man som minst kommer kunna sluta på en tredje plats. Men vi kan nog anta att de inte kommer nöja sig med att slå av på takten nu. På lördag tar man emot tabelltrean Alingsås, just nu på en kvalplats uppåt, men med vittring på Trelleborgs andraplats. Alingsås kommer senast från en oavgjord match mot Gamla Upsala men har dessförinnan fyra raka segrar i bagaget.

Det är två försvarsstarka lag som möts, de har lägst respektiva näst lägst antal insläppt mål av alla lag i tabellen (AIK 13, Alingsås 17). Men det är när det kommer till gjorda mål som skillnaden blir tydlig. AIK:s ofantliga målskillnad (+58) och offensiva spel tyder på att de om några ska kunna utmana Alingsås starka defensiv. Å andra sidan är Alingsås en av få lag som tagit poäng mot AIK då vårens möte slutade 0-0.

Söndag 15.00 Eskilstuna United – Bollstanös SK

För såväl Eskilstuna som Bollstanäs har höstsäsongen bjudit på blandade resultat. Bollstanäs, som hade en så stark start på säsongen, befinner sig just nu på en en niondeplats, fyra poäng bakom Eskilstuna som innehar åttondeplatsen. Till helgen spelar de söndagens enda match på Tunavallen och poängen som de spelar om kommer bli viktiga i jakten på ett nytt kontrakt inför nästa säsong. Eskilstuna har en oavgjord match i ryggsäcken senast mot Jitex där man tog ledningen men inte lyckades hålla ihop hela vägen. Målskytten Fiona Eriksson var besviken efter matchen och menade att de har saker att jobba på framåt.

– Klart det är väldigt tråkigt att tappa en ledning. Vi måste fortsätta bli bättre på att stänga matcherna speciellt som nu när det är så lite kvar av matchen när vi släpper in målet, sa målskytten Fiona Eriksson till Eskilstunakuriren efter matchen.

Bollstanäs har fem omgångar bakom sig utan vinst och just nu bara sju poäng ner till det negativa strecket. Senast spelade man 1-1 mot Rössö Uddevalla. I vårens möte var det dock Eskilstuna som bärgade hem de tre poängen efter en 2-1-vinst.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER