• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr
Lördag Lör 15 April Apr
Söndag Sön 16 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 25

28 oktober 2022 18:59
Elitettan

Den näst sista omgången av Elitettan drar igång på lördagen och redan i helgen kan mycket avgöras.


Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – Gamla Upsala SK

Sundsvall är fortfarande indraget i nedflyttningsstriden och har två poängs marginal till jagande Bergdalen och Team TG. En seger mot GUSK skulle således kunna säkra kontraktet (beroende hur det går för just Bergdalen och TG).

För GUSK:s del handlar det om att avsluta säsongen på ett lika fint sätt som man spelat under året. Laget är åtta i tabellen, men har bara tre pinnar upp till sjätteplatsen.

Lördag 15.00 Jitex BK – RIK Karlskoga

Jitex kämpar om att nå sjätteplatsen i tabellen samtidigt som RIK Karlskoga redan är klara för degradering. När lagen möttes i början på maj vann Jitex med 2-0.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Bergdalens IK

Förra veckan säkrade Växjö DFF avancemanget till OBOS Damallsvenskan genom att besegra Bergdalen. Nu kan IFK Norrköping göra samma sak. Peking har två poängs marginal till trean IK Uppsala och fyran Alingsås och skulle Norrköping vinna samtidigt som de lagen tappar poäng är avancemanget klart.

– Vi har jagat länge för att komma till det här är läget där vi har det i egna händer. Klart det blir en annan sorts press. Samtidigt har vi en så go känsla i gruppen, vi vet vad som krävs för att vinna matcherna. Jag har inte sett något annorlunda i omklädningsrummet under de här senaste dagarna, alla är inställda på att fullfölja jobbet, säger Ebba Handfast till Norrköpings Tidningar.

Bergdalen ligger på rätt sida nedflyttningsstrecket, men ligger framför Team TG bara för att man gjort fler mål än så länge den här säsongen. Linnea Liljegärd gillar läget inför avslutningsomgångarna.

– Nu börjar det bli riktigt spännande. Det lever. På pappret har vi det lite tuffare. Men spelar vi lika bra defensivt som i dag så har vi kontringsstarka spelare som vi kan störa både Uppsala och Norrköping med. De (Team TG) har Bromölla borta - det är ingen bortamatch som man enkelt vinner. Och sedan väntar Växjö som kan spela avslappnat, säger hon till Borås Tidning.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Mallbackens IF

Uppsala är just nu på kvalplatsen till OBOS Damallsvenskan, men siktar givetvis mot att passera ifk norrköping och ta sig upp på en direktplats. Två poäng skiljer lagen Uppsala har dessutom besegrat Mallbacken i de sju senaste inbördes mötena och fördelen ligger definitivt hos hemmalaget. I den senaste omgången tappade dock Uppsala en 2-0–ledning till 2-2 och Andrea Thorisson var minst sagt irriterad efteråt.

  • Det är tungt, jävligt tungt och irriterande. Vi har så många chanser, det är födelsedagskalas där framme så mycket målchanser vi har. Vi sätter inte de och Bromölla gör mål på de enda två chanser som de har. Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon till Upsala Nya Tidning och fortsätter:

– Jag försöker att inte fokusera för mycket på det. Jag skulle säga att vi bara måste spela klart de två sista matcherna och göra det så bra som möjligt. Vi behöver vinna båda de matcherna så klart och sedan får vi se hur långt det räcker. Jag försöker att inte lägga så mycket fokus på de andra lagen, men det är klart att det blir ett spänt läge.

Mallbacken är sexa i tabellen och vill gärna behålla den platsen när säsongen sammanfattas nästa helg.

Lördag 15.00 IFÖ Bromölla – Team TG

Bromöllas kontrakt är säkrat och laget kan spela avslappnat under avslutningen av säsongen. Man gjorde en fin insats senast och hämtade upp 0-2 till 2-2 mot topplaget IK Uppsala.

För Team TG är alla mål och poäng viktiga. Just nu ligger man på nedflyttningsplats på samma målskillnad, men med färre gjorda mål, än Bergdalen. Mot Älvsjö senast hade man segern i handen, men släppte in en kvittering i slutminuten.

– Det är otroligt, ännu en match där vi släpper in det sista vi gör. Jag tror att det är nerver, då blir det så att även om vi kan göra det otroligt bra så räcker det inte hela vägen, säger Linnea Lindström, lagkapten i Team TG.

Lördag 15.00 Växjö DFF – Alingsås FC

Växjö har säkrat avancemanget till OBOS Damallsvenskan. Louise Högrell har satt rekord i att hålla nollan och laget kan spela avslappnat under de två sista omgångarna av Elitettan 2022. För gästande Alingsås krävs poäng för att utmana om direktavancemang eller kvalplats. Just nu är man fyra i tabellen, två poäng efter Peking på andraplatsen och med sämre målskillnad än IK Uppsala.

– Oddsen är väl inte riktigt på vår sida. Men det lever och så länge det gör det ska vi köra på, säger Lars-Petter Björk, tränare i AFC till Alingsås Tidning.

Söndag 15.00 Älvsjö AIK – Lidköpings FK

Älvsjö är redan klara för nedflyttning och efter bara en poäng på de två senaste matcherna står det klart att Lidköping kommer sluta femma i Elitettan 2022. LFK vann lagens inbördes möte med 4-2 i våras och hoppas kunna avsluta säsongen på bästa sätt.

Missa inte: IFK Norrköping – Bergdalen påverkar båda ändar av tabellen. Både topp- och bottenstrid är otroligt spännande och varenda mål spelar roll just nu.