Matchbladet – Inför omgång 8
Publicerad: 2022-05-20
Elitettan
Ny helg och ny omgång av Elitettan. Fortsätter topplagen vara obesegrade eller kan något av lagen bakom närma sig? Och hur går det i botten? Här får du förutsättningarna inför helgens sju bataljer.

Lördag 15.00 Jitex BK – IFÖ Bromölla

Jitex har bara en förlust på de fem senaste och kommer till mötet med Bromölla med sin första hemmaseger för säsongen i färskt minne. I den sjunde omgången besegrade man Bergdalen med 3-1 efter att ha vänt underläge i andra halvlek. I mötet med Bergdalen gick Jitex skyttedrottning, Ida Jacobsson, av planen mållös. Men Jacobsson, som missade hela fjolårssäsongen med en skada, har hittat nätet fem gånger på de sju första omgångarna i Elitettan. Men i en intervju med Norra Halland lyfter hon att lagets poängsamlande, nio poäng och en niondeplats i tabellen är viktigare än hennes eget.

– Eftersom att laget inte fått en lika bra start så betyder det kanske inte jättemycket rent sportsligt. Men personligt så är det skönt att få den starten med tanke på min situation. Jag visste inte var jag stod så det är självklart skönt för mig att spela och göra mål, säger hon.

IFÖ Bromölla har tagit fem poäng, men har bara två inspelad pinnar på de sex senaste matcherna. Laget tror dock fortsatt hårt på sin passningsorienterade spelstil och Pierre Persson, lagets tränare, tror det kommer ge resultat i längden.

– Vi kan välja att stå och banka långt, men vi tror inte att vi kommer att bli bättre på det sättet. Vi ser att vi kan rulla och spela oss igenom, det är bara att vi ska bli lite bättre i sista tredjedelen på att värdera var vi ska sätta bollen, säger han till Kristianstadsbladet.

Värt att notera är att Bromölla inte förlorat på bortaplan än så länge, medan Jitex först i den senaste omgången tog sin första hemmaseger. Kan Bromölla ta nya bortapoäng eller får Jitex fira sin andra raka hemmaseger?

Lördag 15.00 Alingsås FC – Mallbackens IF

Alingsås är trea i tabellen efter sju spelade omgångar och skuggar Lidköping i tabelltoppen. Två lag skiljer lagen och AFC har inte förlorat någon match än så länge. Men på sju omgångar har man bara nätat åtta gånger och i den senaste omgången, mot IFÖ Bromölla, satt segern långt inne. Först i den 73:e minuten tog laget ledningen. Matchen slutade 2-0 och det var en glad Lars-Petter Björk, tränare i AFC, som pratade med Alingsås Tidning efter matchen.

  • Vi skapar ju hur mycket klara chanser som helst och känslan är att vi hade kunnat skapa ännu mer. Vi gör allt bra förutom mål och man var lite rädd att det skulle bli en söndag där målskyttet inte lossnade. Men då klev hon fram, "Camme". Det måste man göra ibland. Ett fint avslut med vänstern, säger han.

"Camme" är Rebecca Cameras och det var hon som inledde målskyttet mot Bromölla med sitt första mål för säsongen. De två målen var tangerat seriebästa i år. Faktum är att Alingsås matcher är målsnålast av alla lags hittills. Sju omgångar har än så länge bara bjudit på elva mål - åtta för Alingsås och tre för motståndarna.

Mallbacken har gjort 15 mål, men de siffrorna luras lite. Sju av målen kom i 7-0–segern mot RIK Karlskoga och ytterligare fem kom i vinsten mot Älvsjö. På övriga fem matcher har det alltså bara blivit tre mål framåt för värmlänningarna. Tre uddamålsförluster (0-1, 0-1, 0-1) på de fyra senaste gör att laget är sjua i tabellen med sina tio poäng. Kan man bjuda Alingsås på en match på lördag?

Lördag 15.00 IK Uppsala – Sundsvalls DFF

Den obesegrade tabelltvåan Uppsala har tre segrar på de fyra senaste matcherna och Nicole Robertson har gjort fyra mål på de fyra matcherna. I den senaste matchen, 1-0 mot Mallbacken, var det dock Andrea Thorisson som avgjorde. Mittfältaren Thorisson fick bollen i centralt läge och klippte till från distans. Bollen seglade i nät via ribban och säkrade poängen för de rosa.

– Jag får bollen och lägger den till rätta. Jag tänkte att jag måste komma till avslut för jag hade missat ett läge innan, sa isländskan till Uppsala Nya Tidning efter segern.

Sundsvall är sexa i tabellen efter segern mot Team TG i den sjunde omgången. Segersiffrorna skrevs till 3-0 och en av målskyttarna var nyförvärvet Michelle Rojas Flores. Vänsteryttern anslöt från BP inför säsongen, men har fått nöta en del bänk i säsongsinledningen. Mot Team TG fick hon dock chansen. Då satte hon sitt första mål i sin nya klubb och firade högljutt.

– Det känns skönt. Det var viktigt för min egen del att sätta ett mål. Jag tycker att vi gör en bra insats, vi kämpar för varandra. Det är det viktigaste, säger Rojas Flores, till Sundsvalls Tidning och fortsätter:

– Det var glädje, men mest bara skönt att få skrika ut. När det har varit så hackigt, speciellt med en sådan grej. Det var viktigt för min egen skull att göra mål. Det är en stor del i att hitta tillbaka till den jag var innan, säger hon.

När lagen möttes i fjol vann lagen respektive bortamatch. Talar det för Sundsvall och en pånyttfödd Rojas Flores på lördag?

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Älvsjö AIK

Fyra raka förluster och bara tre inspelade poäng på de sju första omgångarna i Elitettan. Älvsjö AIK är sist i tabellen och behöver börja plocka poäng snarast möjligt. Nu ställs man mot ett IFK Norrköping som verkar hittat formen och som jagar lagen i toppen av tabellen. Två raka segrar följdes upp av ett starkt bortakryss i Växjö den senaste omgången. Lovisa Gustafsson gjorde Pekings mål i 1-1–matchen mot Växjö och var framförallt nöjd med lagets inledning i den matchen.

– Första tio gick allt rätt och vår väg. Jag hade fler lägen att göra mål också, sa Lovisa Gustafsson till Norrköpings Tidningar efter matchen..

Men matchen jämnade ut sig och till slut kom Växjös kvittering.

– De kom in i det mer och mer, det hade vi ändå planerat för också. Att vi skulle kunna ligga lågt. De hade mycket boll där men jag tycker inte att det gjorde så mycket. Första halvleken var överlag riktigt bra, sa Gustafsson.

Än så länge har dock de flesta, åtta av elva, av Norrköpings poäng kommit på bortaplan. Kan man få ordning på hemmaspelet och ta tre poäng mot tabelljumbon?

Lördag 15.00 Växjö DFF – Gamla Upsala SK

Om IFK Norrköping och Lovisa Gustaffson var nöjd med de första tio minuterna mot Växjö i omgång sju så var Olof Unogård, tränare i Växjö, av helt omvänd åsikt kring sitt eget lags prestation.

– Första fem är fruktansvärda. Vi får verkligen titta på vad som hände i dag och rannsaka oss själva. De gör mål i sjätte minuten, sätter oss i uppförsbacke och har sedan en tydlig matchplan och gör det trångt och försvarar sitt mål så mycket de kan, säger han till Smålandsposten.

Växjö har halkat efter täten litegrann efter fyra kryss på de fem senaste. Laget är fortsatt obesegrat, men behöver få in bollen för att räkna in trepoängare. Något som Olof Unogård tycker borde komma om Växjö fortsätter spela på det sättet man gjort hittills.

– Jag tycker inte att vi gjort annat än att träna på de här lägena och på att tillvarata dem. Det ser bra ut i veckorna men sedan låser det sig för vissa under match. Avslut som suttit under veckan sitter plötsligt mitt på mål eller högt över. Potentialen är skyhög, vi sätter oss i tillräckligt många lägen för att avgöra, säger han.

Nykomlingen Gamla Upsala ligger mitt i tabellen med sina tio poäng. Laget inledde starkt men går in i mötet med Växjö med två raka förluster i backspegeln. I den senaste omgången blev det uddamålsförlust (2-3) mot serieledande Lidköping, men poängen var inte långt borta. Ett hattrick från LFK:s Ida Pettersson gjorde att västgötarna hade 3-0 med 20 minuter kvar. Men två snabba mål gav hopp till GUSK. Några poäng blev det dock inte och nu ska Växjö få sota för de förlorade poängen.

Söndag 12.00 Team TG – Lidköpings FK

Ida Pettersson har gjort fem mål på två matcher och har i och med det hoppat upp i topp av Elitettans skytteliga. Pettersson är två mål framför bland annat lagkamraten Ronja Karlsson Törnborg. Men det är inte bara i skytteligan det är rödsvart i topp. LFK toppar tabellen och är obesegrade efter sju omgångar med fem segrar och två kryss. Inför mötet med Team TG har man fyra raka segrar och självförtroendet är på topp.

– Spelmässigt har vi utan tvekan en växel till. Vi tappade en hel sista kvarten i första och på slutet men det känns skönt att åka härifrån med tre poäng. Vi möter en pigg och bra nykomling som spelar lite annorlunda, sa Andreas Gustavsson, Lidköpings tränare, till Nya Lidköpings-Tidningen efter segern mot GUSK i den sjunde rundan.

Team TG förlorade visserligen mot Sundsvall senast, men har sju inspelade poäng på de fyra senaste. Nykomlingen från Umeå gjorde en sämre första halvlek mot Sundsvall och det avgjorde matchen. Men Jonas Wikström, lagets tränare, tror sig veta vad som krävs för att ta poängen som krävs för att hålla sig kvar i Elitettan.

– Vi får sätta oss ner och analysera den här matchen tillsammans. Men jag tror att vi måste komma tillbaka till ödmjukheten. Det hårda jobbet kommer behövas varje match för att ta poäng i den här serien, sa han till Folkbladet Västerbotten efter förlusten i norrderbyt.

Söndag 15.00 RIK Karlskoga – Bergdalens IK

Ett spännande nykomlings- och bottenmöte väntar i Karlskoga på söndag. RIK Karlskoga plockade sin första trepoängare när Älvsjö besegrades med 2-1 på bortaplan i den senaste omgången. Men Mattias Ahlberg, tränare i RIK, hittade ändå saker att förbättra när han gav sin analys av matchen till Värmlands Folkblad efter segern.

– Vi är inte bra inledningsvis idag. Älvsjö styrde matchen första halvtimmen och vi försöker jobba oss in i matchen, vi kan till slut ta över matchen och det känns som Älvsjö får lite panik och börjar slå långbollar. Vi lyckas utöka till 2-0 och det känns som att vi kan pusta ut lite och kontrollera spelat. Älvsjö får in en boll med några minuter kvar och det blir såklart nervöst, men tjejerna visar en otrolig moral idag och vi vinner helt klart rättvist, säger Ahlberg.

På samma poäng, fyra, men på placeringen ovanför i tabellen ligger Bergdalens IK. Boråslaget tog ledningen mot Jitex senast, men tre lila mål i den andra halvleken gjorde att det blev en ny förlust för de rödklädda. En poäng på de fem senaste gör att Bergdalen är indragna i en jämn bottenstrid där just nu fyra lag ligger inom två poäng. Men nyförvärvet Katrin Jonsson menar att Bergdalen fått en godkänd start i Elitettan.

  • Starten är helt okej för att vara en nykomling. Vi har mött ganska tuffa lag och har tagit poäng i de matcherna vi ska ta poäng i. Vi har fortfarande tre av de fyra övriga nykomlingslagen kvar att möta. Där ska vi förhoppningsvis kunna ta en del poäng, säger hon till Markbladet.

Missa inte: Nykomlingsmötet i Värmland. Både RIK Karlskoga och Bergdalen behöver tre poäng och det är upplagt för en härlig match.

Nya mål från LFK? Ida Pettersson och Ronja Karlsson Törnborg har gjort tolv mål tillsammans än så länge. Blir det nya när Lidköping drar till Umeå?

TV; Matcherna ser ni hos Sportexpressen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER