• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Söndag Sön 10 Oktober Okt
Fredag Fre 15 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Fredag Fre 29 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Lördag Lör 6 November Nov
Söndag Sön 7 November Nov

Matchbladet – inför omgång 22

8 oktober 2021 16:38
Elitettan

Fem omgångar återstår och redan till helgen kan Umeå IK säkra avancemang till OBOS Damallsvenskan. Toppstriden är otroligt spännande, men det är det på annat håll också.


Umeå IK – BP, lördag 12.00

Hemmalaget har åtta poängs försprång på tvåan i tabellen och elva ner till den fjärde. Det innebär att en seger här innebär avancemang till OBOS Damallsvenskan för norrlänningarna. Det väntas storpublik på arenan i Umeå och förhoppningsvis bjuds vi på en spännande toppmatch.

– Vi ska visa att vi är seriens bästa lag och vinna matchen. Vi har haft OBOS Damallsvenskan som mål ända från det att vi samlades första gången, säger Umeås Vilma Koivisto till klubbens hemsida.

Umeås Lisa Dahlkvist och BP:s Mathilda Johansson Prakt är nominerade till priset som Månadens Spelare efter sina fina insatser i september, Johansson Prakt har gjort fem mål på de fyra senaste och verkligen bidragit till den fina formen som de rödsvarta har. Just nu är man trea i tabellen och en seger här skulle innebära ett stort kliv mot avancemang uppåt i seriesystemet.

Lidköpings FK – IK Uppsala, lördag 14.00

Uppsala har tre förluster på de fyra senaste och det som såg ut som en säker plats i topp tre har plötsligt förvandlats till en fjärdeplats. Just nu är det tre poäng upp till BP på tredjeplatsen och segrarna måste börja ticka in igen.

– Toppen är tight men jag tror på oss till hundra procent. Spelar vi bra fotboll kommer vi vinna matcher. Nu har vi haft mycket marginaler mot oss på senaste tiden så nu lär det vända tänker jag. Vår höst har inte varit så bra som vi vet att vi kan vara men de senaste matcherna har vi verkligen kommit tillbaka till vårt spel, nu är det bara resultaten som behöver komma också, säger Uppsalas Marika Bergman Lundin till Sportexpressen.

Nu ställs man mot ett LFK som lite oväntat tappade alla tre poäng mot IFK Norrköping i den senaste omgången. Den förlusten innebar nog att laget fick lägga ner drömmen om en topp tre-placering. Men att vara med och störa topplagen gör man nog mer än gärna.

Borgeby FK – Bollstanäs SK, lördag 14.00

Bottenmöte i Skåne och allt annat än bortaseger innebär att Bollstanäs spelar i division 1 nästa säsong. Borgeby är också piskade att vinna. Man har nio poäng upp till säker mark och bara 15 kvar att spela om. Hemmalagets Thea Birgerud är en av tre spelare som är nominerad till Månadens Spelare i Elitettan. Kan hon hjälpa laget att komma tillbaka på vinnarspåret efter förlusten senast?

Sundsvalls DFF – Alingsås FC, lördag 14.00

Två lag som inte har så mycket att spela om förutom äran. Alingsås Elitettankontrakt är säkrat sedan en tid tillbaka och att Borgeby ska ta igen tolv poäng och över mål låter osannolikt. Nykomlingen Sundsvall har varit lite upp och ner på slutet och vunnit och förlorat varannan match. Senast blev det förlust mot BP, innebär det seger på lördag?

Morön BK – IFK Norrköping, söndag 13.00

IFK Norrköping tog tre superviktiga poäng när Lidköping besegrades förra helgen. Rutinerade Jennie Egeriis och Lovisa Gustafsson klev fram och satte viktiga mål för Peking. Nu har man nio poäng ner till nedflyttningsplats och allt i egna händer inför de avslutande fem omgångarna.

Morön var länge med i striden om uppflyttning, men två raka förluster gjorde att man tappade viktig mark. 2-1–segern mot Älvsjö senaste gör dock att man bara är sex poäng efter BP på tredjeplatsen. Seger här och det kan bli en ruskigt intressant avslutning för de gröna.

IFK Kalmar – Jitex BK, söndag 15.00

Hemmalaget är ett av de formstarkaste i hela Elitettan. Fyra raka segrar och just nu är man tvåa och på god väg mot uppflyttning. Tabby Tindells magnifika form håller i sig och hon har nu gjort sju mål på de sex senaste matcherna, bland annat två mot Bollstanäs i förra helgens seger.

– Tittar man på de senaste matcherna känner jag mig glad och har ett stort självförtroende. Början av säsongen var däremot en kamp för mig. Det kändes inte som jag spelade på min normala nivå och jag saknade lite självförtroende och försökte hitta hur jag kunde bidra till laget. Nu känns det helt annorlunda, säger Tindell till Sportexpressen inför helgens match.

Motståndet blir dock tufft i helgens viktiga batalj. Jitex har två raka segrar och har bara släppt in fyra mål på de nio senaste matcherna.

Mallbackens IF – Älvsjö AIK, söndag 15.00

Kontrakten är säkrade och båda lagen kan spela avslappnat i helgens möte. Hemmalaget har tre raka förluster och fem raka matcher utan seger i Elitettan. Gästernas form är nästan lika svag med bara en seger på fem matcher. När lagen möttes i slutet på juni vann Älvsjö med 4-0. Är det en fingervisning på hur det går i helgen?

**Veckans hetaste: ** Toppmötet i Umeå. Två lag i fin form som är nära drömmen om uppflyttning. Får UIK fira redan i helgen?

Veckans frågetecken: Formen på IK Uppsala har dalat rejält på slutet. Ett lag som bara för ett par veckor sedan såg ut att flyga mot avancemang har helt tappat stinget. Nu är det dags att få ordning på spelet och plocka poäng igen. Kan man vända den negativa formen?

Missa inte: Ångestmötet mellan Borgeby och Bollstanäs.

TV: Matcherna sänds hos Sportexpressen Play