AIK gick segrande ur seriefinalen
Publicerad: 2023-09-16
Ett hattrick av Matilda Nildén säkrade vinst i seriefinalen och en topptre-placering i tabellen för AIK i omgång 20. Samtidigt tog Sundsvalls DFF efterlängtade poäng medan övriga fyra av lördagens matcher slutade oavgjort.

Trelleborgs FF – AIK 1-4

I seriefinalen mellan Trelleborg och AIK var det Stockholmslaget som visade på mest styrka. Trots att hemmalaget lyckades kvittera efter ett tidigt ledningsmål från AIK lyckades de inte helt rubba AIK ur balans. Ytterligare ett ledningsmål för AIK kom innan halvtidsvila och i andra halvlek utökades den ledningen till både 3-1 och 4-1. Stor matchvinnare blev Matilda Nildén som gjorde tre av AIK:s fyra mål. Trelleborgs mål gjordes av Lova Sternfeldt. I och med AIK:s seger på lördagen kommer de nu som sämst sluta tre och på en kvalplats i tabellen.

Sundsvalls DFF – Mallbackens IF 2-1

Sundsvall börjar klättra i tabellen och har gått från tabelljumbo till att, efter dagens vinst mot Mallbacken ligga precis under strecket och bakom nyss nämnda. Efter att ha tagit ledningen med 1-0 i första halvlek genom Molly Wiklander, kvitterade Mallbacken tidigt i andra halvlek. Men hemmalaget skulle visa på styrka och i den 82:a minuten kom ledningsmålet från Estibaliz Montes De Oca Munoz. Det innebär att det nu bara skiljer de två lagen, som befinner sig på varsin sida om strecket, tre poäng.

Alingsås IF – Gamla Upsala SK 3-3

Det blev en målrik historia när GUSK kom på besök till Alingsås. De båda lagen jagar toppplaceringarna men fick idag dela på potten. Fem av matchens sex mål kom i första halvleken och det var GUSK som vände ett 2-0-underläge och gick upp i ledning fram till den 69:e minuten då hemmalaget kvitterade och fastställde matchens slutresultat. Målgörare för Alingsås var Frida Bremer, Oliva Sultan och Rebecca Cameras medan Sundsvalls mål gjordes av Moa Andersson gånger två samt Sanna Öhlund.

Lidköpings FK – BK Häcken 2-2

Lidköping gick in i mötet med tabelljumbon Häcken med tre segrar i ryggen, men här skulle sviten ta slut. Häcken, som halkan ner på jumboplatsen efter tre raka förluster, tog ledningen genom Elin Flakberg efter åtta spelade minuter, men innan halvtidsvilan hade Lidköping kvitterat genom Moa Öhman. I andra halvlek var det istället hemmalaget och Frida Lähteenmäki som gjorde ledningsmålet. Men Flakberg var framme igen i den 66:e minuten och kvitterade till 2-2. Därmed lyckades Häcken bärga med sig en poäng hem till Göteborg.

Jitex BK – Eskiltuna United 3-3

Även i mötet mellan Jitex och Eskilstuna United blev det målrikt om än oavgjort. Det var bortalaget som tog ledningen redan i den tredje minuten genom Agnues Wigholm. Kvitteringen från hemmalaget kom genom Fanny Linderoth men innan halvtidsvilan hade Eskilstuna återigen gått upp i ledningen genom mål av Jessica Miclat. Ännu en kvittering av Jitex kom från Ema Paljevic i den 66:e minuten. Då skulle Eskilstuna slå till en sista gång med ett ledningsmål av Fiona Eriksson. Men skam den som ger sig, Jitexs Paljevic hittade nätet ännu en gång och vände underläget till 3-3 och säkrade en poäng till sitt lag.

**Bollstanäs SK – IK Rössö Uddevalla 1-1 **

Ännu en av lördagens matcher som slutade oavgjort spelades mellan Bollstanäs och IK Rössö Uddevalla. Båda lagen kom till matchen med en avsaknad av vinster på de senaste fem omgångarna. Ledningsmålet kom från Bollstanäs Cassandra Larsson i den första halvleken. Men bara fem minuter in i andra halvleken kvitterade gästerna genom Hanna Kauffeldt. Det innebär att Rössö Uddevalla befinner sig under det negativa strecket, på samma poäng som Sundsvalls DFF medan Bollstanäs ligger på plats nummer nio i tabellen.

Umeå IK – IFÖ Bromölla 2-0

På Umeå Energi Arena tog tabellfemman UIK emot gästerna från Skåne – ett IFÖ Bromölla som befinner sig just ovanför strecket och är i behov av poäng för att säkra ett förnyat kontrakt till nästa säsong. Men det blev hemmalaget som hade bäst skärpa och kunde behålla de tre poängen hemma i Umeå. Matchens första mål kom i den 35:e minuten från Emily Amono och i den andra halvleken var det målfarlige Villemo Dahlqvist som gjorde sitt tionde mål för säsongen. Poängen innebär att Umeå klättrar upp på en fjärdeplats i tabellen, dock fortfarande 12 poäng bakom trean Alingsås som innehar kvalplatsen just nu.