• Huvudsponsor
    Presenting partner
Torsdag Tor 18 Maj Maj
Lördag Lör 20 Maj Maj
Fredag Fre 26 Maj Maj
Lördag Lör 27 Maj Maj
Torsdag Tor 1 Juni Jun
Lördag Lör 3 Juni Jun
Söndag Sön 4 Juni Jun
Fredag Fre 9 Juni Jun
Lördag Lör 10 Juni Jun
Söndag Sön 11 Juni Jun

Matchbladet – Inför omgång 1

31 mars 2023 16:17
Elitettan

Äntligen är det dags för avspark! Elitettan 2023 rullar igång under lördagen med AIK – Trelleborgs FF som premiärmatch.


Lördag 13.00 AIK – Trelleborgs FF

Två nykomlingar, från två olika håll. AIK trillade ur OBOS Damallsvenskan, medan Trelleborgs FF vann sin DIvision 1-serie och kvalade sig upp till Elitettan. TFF:s tränare Joakim Felldin förväntar sig en tuff match på Skytteholms IP.

– AIK kommer från Damallsvenskan och är väl en av favoriterna att ta steget upp dit igen. Jag tycker det är bra att få den här matchen i början för att så snabbt som möjligt anpassa sig till tempo och förmodad kvalite. Vi åker upp för att få med oss minst en poäng, säger han till TFF:s webbsida.

Lördag 14.00 BK Häcken – Bollstanäs SK

BK Häcken fick den sista platsen i Elitettan 2023 efter en stark säsong i division 1 i fjol. I premiären ställs man mot en annan nykomling i form av Bollstanäs SK, och Häckentränaren Joakim Lindén Johansson ser fram emot premiären.

– Vi blir bättre hela tiden och när vi haft dalar så har vi hittat nya lärdomar i dem. Matcherna hade kanske kunnat utmana oss lite mer, men det är också ett bevis på att vi utvecklats. Vi har fler sätt att försvara oss och anfalla på i år och blir på så sätt mer flexibla och breda i vårt sätt att spela, konstaterar Lindén Johansson, för Häckens webbsida, som har koll på det kommande motståndet Bollstanäs.

– Det är en anrik damförening som spelar en utvecklande fotboll med en 4-3-3-uppställning och som försöker kombinera sig framåt. Vi har sett ett par matcher med dem och har ganska bra koll på hur de kan tänkas ställa upp på lördag.

Lördag 14.00 Jitex BK – IFÖ Bromölla Jitex BK etablerade sig i Elitettan under Kajsa Tornfalks ledning. Nu är Dane Ivarsson ny på tränarposten och han ser fram emot att forma laget efter sin egen filosofi.

– Jag tror på en utvecklande miljö som man jobbar med i vardagen. Jag tror på att ha bollen och bli skicklig och modig med bollen. Jag tror på teoretisk kunskap. Med en bra speluppfattning kan man som lag agera snabbt och göra det svårt för motståndarna, säger ivarsson till Mölndals-Posten.

I IFÖ Bromölla har mycket hänt på spelarsidan i vinter. Många har lämnat, men många nya ansikten har också anslutit. Efter en lång försäsong så är man nu redo att ta sig an sin andra raka säsong i Elitettan.

– Jag tycker att spelet börjar sätta sig och de nya spelarna börjar hitta rätt. Vi har gjort både bra och dåliga prestationer under försäsongen, men känslan har hela tiden varit att vi utvecklats. Det känns som att vi är redo, säger Wilma Karlsson till Kristianstadsbladet.

Lördag 15.00 Eskilstuna United – Mallbackens IF

Från att tävla om Europaplatser i OBOS Damallsvenskan till spel i näst högsta serien. Det har gått snabbt för Eskilstuna United, som tvingats genomföra stora förändringar i vinter. Sista pusselbiten i spelartruppen blev Patrycja Jerzak, en spelare som nye tränaren Vaila Barsley verkligen tror kan hjälpa laget.

– Hon har stor rutin från Elitettan vilket är ett stort plus för oss nu då vi inte har någon erfarenhet alls från den serien. Patrycja är bra i en mot en-spelet och är duktig på att ta sig förbi sin motståndare, säger

Förändringens vindar blåser även i Mallbackens IF, om än inte på samma sätt som för United. Med en ny huvudtränare i Ulf Buskqvist har spelartruppen dock nya direktiv att ta ställning till i år.

– Vi ska spela ett rakt spel med bra omställningar och hitta direkta djupledspassningar. Vi ska ha ett kompakt försvar och kombinera med ett högt presspel som gör att vi kan hålla i bollen och kontrollera matchbilden. Det är det vi vill åstadkomma, vi ska inte bjuda på något utan vi ska kunna dominera matcher, säger nye Buskqvist till Fryksdalsbygden.

Lördag 16.00 Gamla Upsala SK – Alingsås IF

En tuff försäsong för GUSK, men i sista genrepet vann man med 6-2 mot division 1-laget BK30. En efterlängtad seger, och nu kan laget blicka mot premiären med tillförsikt.

– Jag tycker att man kan ha höga förväntningar på oss i år. Vi har det på oss själva i alla fall. Vi är ett bra lag och nu kan vi lämna försäsongen bakom oss, vi visade i dag vad vi går för. Vi kommer kanske inte komma etta, men kommer absolut inte vara i botten, säger mittfältaren Stina Huss till UNT.

När det kommer till omvälvande vintrar för lagen så är Alingsås IF på ett sätt på en egen nivå. Klubben hette i fjol Alingsås FC men har nu antagit ett nytt namn efter en sammanslagning med just Alingsås IF. Även på personalnivå så finns ändringar att rapportera om då bland annat Joakim Carlsson är ny som tränare i AIF, som slutade fyra i tabellen förra säsongen.

– Det är tydligt att det finns både kvalitet och en revanschlust bland spelarna, konstaterade Carlsson tidigare i vintras.

Söndag 12.30 Umeå IK – IK Rössö Uddevalla

Premiäromgångens andra match där ett lag som flyttades ned från OBOS Damallsvenskan direkt ställs mot en nykomling från Division 1. Umeå IK tar emot IK Rössö Uddevalla i den tidiga söndagsmatchen, där hemmalaget hoppas på publiktillströmning när man inleder jakten på en topplacering.

– Vi spelare älskar när det är mycket publik på matcherna så jag hoppas att alla som kan kommer att vara på plats på våra hemmamatcher. Vi garanterar 100% vinnarskalle, energi och jävlaranamma, säger nyförvärvet Olivia Wänglund till UIK:s webbsida inför matchen.

Motståndarna har kanske inte lika stor press på sig i år, men vill givetvis hänga kvar i Elitettan. Framför allt hoppas tränaren Jonas Björk på att defensiven ska finnas på plats.

– Det taktiska börjar klarna för oss. Vi har inte släppt in mycket mål. Och det har inte heller Rössö gjort under de senaste säsongerna, säger Björk till Bohuslänningen.

Söndag 14.00 Sundsvalls DFF – Lidköpings FK

Joel Cedergren är ny på tränarposten i Sundsvalls DFF. Ett relativt stort tränarnamn som ska hjälpa klubben att uppnå målet med spel i OBOS Damallsvenskan senast 2025. I truppen har dock flera tongivande spelare lämnat, men Cedergren ser utmaningen i det.

– Det är också någonting spännande. Det finns flera spelare som kommer vara ordinarie som inte spelade förra året, som vi har tagit underifrån och från andra ställen. Kan jag få till det så att vi blir ett Elitettanlag? Det tror jag. Jag ser fram emot seriestarten, säger Cedergren till Sundsvalls Tidning.

Lidköpings FK var länge med i tabelltoppen i fjol men landade till sist på en femteplats 2022. Moa Öhman kom till LFK under sommaren och visade framfötterna direkt med åtta mål på sina tolv första matcher för laget. I år hoppas hon att laget kan ta nästa steg.

– Det finns otroligt mycket potential i truppen, med bra konkurrens på alla positioner. Nu handlar det om att få ihop allting och få det att stämma på planen också, säger hon till Nya Lidköpings-Tidningen.