TFF tar emot United i hemmapremiären
Publicerad: 2023-04-14
Landslagsuppehållet är över – till helgen är Elitettan tillbaka med full omgång under lördag och söndag.

Lördag 13.00 IK Rössö Uddevalla – Sundsvalls DFF

Nykomlingen IK Rössö Uddevalla fick en tuff start på Elitettan-säsongen: bortamatch mot nedflyttade Umeå IK och förlust med 5-1. Nu väntar dock hemmapremiär mot ett annat Norrlandslag, Sundsvalls DFF.

– Mot Sundsvall hoppas jag att vi följer vår matchplan och visar att vi har att göra i Elitettan. Vi ska definitivt ge dem en match, säger Mirjam Bader till Bohuslänningen.

SDFF går en kamp mot klockan att få nye målvakten Rebecca Gartner spelklar, då besked om hennes arbetstillstånd dragit ut på tiden. Lagets andre målvakt, Lisen Hafstad, är skadad och därmed är målvaktstränaren Ida Forsberg aktuell som nödlösning.

– Arbetstillståndet är det enda som saknas. Kommer bara det in så är Gartner spelklar direkt, säger tränaren Elisabeth Leidinge till Sundsvalls Tidning.

Lördag 13.00 Trelleborgs FF – Eskilstuna United

TFF tog en poäng i sin historiska första match i Elitettan borta mot AIK, som spelade i OBOS Damallsvenskan förra säsongen. När det nu vankas hemmapremiär så är det återigen ett lag som i fjol spelade i högsta serien som står för motståndet.

– Det är ett tufft motstånd. De kommer direkt från OBOS Damallsvenskan så det kommer bli en tuff match, men det ska bli kul att se vad vi kan göra här på Vångavallen, säger Lova Sternfeldt till TFF play.

Lördag 13.00 IFÖ Bromölla – Umeå IK

Ett till stora delar nytt Bromölla-lag jagar säsongens första seger i hemmapremiären, efter att ha förlorat borta mot Jitex BK i omgång 1.

– Vårt presspel är stundtals riktigt bra och vi ger aldrig upp. Dessutom skapar vi chanser för att göra betydligt fler mål, men vi måste bli skarpare när chanserna dyker upp. Tränaren var heller inte helt nöjd med variationen i spelet. Vi kan bättre, och då är det skönt att konstatera att det är 25 matcher kvar av säsongen, säger Pierre Persson efter första omgången till Kristianstadsbladet.

Motståndet kunde dock vara lättare. Umeå IK spelade i OBOS Damallsvenskan förra säsongen och inledde 2023 med en 5-1–seger mot IK Rössö Uddevalla. Willemo Dahlqvist gjorde hattrick i den matchen och ser fram emot en framgångsrik säsong för UIK.

– Jag har rätt bra koll på serien och motståndarna och tycker att vi har en så bra trupp att vi inte behöver vara rädda för några motståndare, jag kan lova att vi kommer att jaga tre poäng i alla matcher men att spekulera kring tabellplacering ger jag mig inte in på, säger hon till Västerbottningen.

Lördag 14.00 Bollstanäs SK – Gamla Upsala SK

7-3. Så stora var siffrorna när Bollstanäs inledde Elitettan-säsongen med att krossa BK Häcken på bortaplan. Nu väntar hemmapremiär mot Gamla Upsala SK, som hade en desto målsnålare första omgång då man spelade 0-0 mot Alingsås IF. I matchen fick 16-åriga Klara Schotte chansen för GUSK, och imponerade.

– Hon har vuxit under försäsongen och har fått speltid de senaste träningsmatcherna så jag är jättenöjd med att hon också tar chansen när hon får den, säger GUSK:s nye tränare Fredrik Bernhardsson till UNT.

Lördag 14.00 Mallbackens IF – BK Häcken

Två revanschsugna lag möts när Mallbackens IF tar emot BK Häcken i den andra omgången. Båda lagen kommer från förluster, Häcken rasade ihop mot Bollstanäs medan Mallbacken förlorade med 4-1 mot Eskiltuna United, efter att United fått in två mål på stopptid.

– Det var ett surt poängtapp. Oavgjort hade speglat matchbilden mer rättvist. Vi lyfte oss något oerhört jämfört med våra försäsongsmatcher så det känns lite surt att vi släppte in två mål de sista fem minuterna, säger lagkaptenen Irvina Bajramovic till Fryksdalsbygden.

Lördag 15.00 Alingsås IF – AIK

Två mållösa lag ställs mot varandra på Gerdskenvallen under lördagseftermiddagen. Alingsås IF spelade 0-0 borta mot GUSK i premiären medan AIK nådde samma siffror mot Trelleborgs FF. Alingsås var nöjda med sitt spel mot GUSK, men kunde å andra sidan andas n lättnadens suck då GUSK missade en straff.

– Men vill alltid vinna varje match men helheten i sig är absolut bra, säger Alingsås-tränaren Joakim Carlsson om insatsen i premiären.

Söndag 14.00 Lidköpings FK – Jitex BK

Lidköpings FK var med i toppstriden i fjol och inledde 2023 med en trepoängare borta mot Sundsvalls DFF. Nu stundar hemmapremiär på Framnäs IP mot Jitex BK, som även de vann i omgång 1.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER