• Huvudsponsor
    Presenting partner
Torsdag Tor 2 November Nov
Lördag Lör 4 November Nov
Söndag Sön 12 November Nov
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr

Matchbladet – Inför omstarten

22 juli 2022 07:52
Elitettan

Elitettan återvänder på lördag efter ett välbehövligt sommaruppehåll. Fem matcher väntar i helgen och alla förutsättningar för dem får du här.


Två matcher i den 13:e omgången spelades innan uppehållet. IK Uppsala besegrade toppkonkurenten IFK Norrköping på bortaplan och Gamla Upsala SK vann med 4-1 mot Bergdalen i Borås. De fyra lagen får därför vänta ytterligare en vecka innan deras höstsäsong drar igång.

Lördag 13.00 Sundsvalls DFF – Mallbackens IF

Hemmalaget Sundsvall är nia i tabellen med sina 14 inspelade poäng. Man blandade och gav lite under vårsäsongen. En förlust på de fem första omgångarna byttes mot fyra raka förluster mellan omgång åtta och elva. Men man avslutade med en uddamålsseger mot IFÖ Bromölla inför semestern. Inför hösten är det lite tunt i backlinjen efter att mittbacken Sophie Brundin dragit på sig en korsbandsskada.

– Med tanke på var vi ligger i serien just nu så ska vi inte göra någonting ogenomtänkt. Min tanke är att få in en spelare kortsiktigt - eftersom det bara är tre och en halv månad kvar av serien - men att det ändå finns en potential till att bli någonting mer, säger Melin Bhy.

Mallbacken avslutade våren med tre segrar på de fyra sista matcherna och anfallaren Ritah Kivumbi hittade formen rejält. Sju mål på de fyra matcherna gör att Kivumbi är med och hotar i toppen av skytteligan. Hon är dock fyra mål bakom IK Uppsalas Nicole Robertson. Precis som hos Sundsvall har skador och spelarflyttar gjort att det "saknas" spelare i Mallbacken. Linnea Berger har opererat knät och Svea Rehnberg har flyttat till Kalmar för spel med IFK Kalmar i OBOS Damallsvenskan. Den 19-åriga Ukrainskan Anna Kaverzina anslöt till klubben i våras, men är inte spelklar innan i augusti.

– Vi jobbar aktivt och har även fått en del intresseförfrågningar från agenter. Men vi vill verkligen se till att det blir rätt och få in en person och spelare som passar in bra i gruppen, säger Christer Eriksson, som sitter i sportgruppen hos Mallbacken.

Lördag 15.00 Team TG – Jitex BK

Team TG förberedde sig inför höstsäsongen genom att besegra Sunnanå i Svenska Cupen med 3-1. Nykomlingen är elva i tabellen och just nu på säker mark. Men det skiljer bara tre poäng ner till Bergdalen under strecket.

JItex har blandat sig i toppstriden genom att gå obesegrade i sex raka matcher. Lagets 22 poäng gör att man bara är fyra ifrån tabelltrean Växjö DFF. Kan man fortsötta den sviten?

Lördag 15.00 RIK Karlskoga – Växjö DFF

Botten mot toppen. Nykomlingen RIK Karlskoga ligger näst sist i tabellen och har släppt in 52 mål på de tolv första matcherna. Klubben jagar nyförvärv efter att ha tappat ett par spelare under sommaren och åkt på ett par skadesmällar under våren. Den amerikanska anfallaren Alyssa Frazier är klar, men det behövs defensiv stabilitet för att laget ska kunna plocka poängen som krävs för att rädda kontraktet.

För Växjö gick våren betydligt bättre. Laget är obesegrat, men trea i tabellen efter ett par oavgjorda matcher. Man avslutade dock starkt och tog fyra segrar på de fem sista matcherna. Dessutom fick man fart på målskyttet och gjorde 21 mål på de fem matcherna. Hanna Stokki och Evelyn Ijeh är lagets bästa målskyttar än så länge med åtta baljor vardera.

Söndag 15.00 Lidköpings FK – IFÖ Bromölla

LFK gick som tåget fram till omgång åtta och toppade serien efter sex segrar och två oavgjorda. Men tre förluster på de fyra sista vårmatcherna gör att laget är femma inför helgens omstart.

Nykomlingen Bromölla ligger tia med sina tio pinnar. Fem av de poängen kom i de fyra sista matcherna inför uppehållet. Bland annat kryssade man mot både Växjö och IK Uppsala.

Laget har förstärkt offensiven med Ofelia Medhammar från Färjestadens GoIF Anfallaren har gjort 13 mål på tolv matcher i division 1 och har erfarenhet från spel i Elitettan tidigare. Säsongen 2021 gjorde hon tre mål för IFK Kalmar.

– Hon har ju så klart näsa för mål men är också ett djupledshot och det är något som vi behöver i truppen, säger tränaren Pierre Persson till Kristianstadsbladet. Persson känner också på sig att det är en fin höst som väntar IFÖ Bromölla.

– Det har varit en ny serie och vi har spelat in många nya spelare. Nu efter vilan känns det riktigt bra och jag har en bra känsla när det gäller resterande del av serien, säger han.

Söndag 15.00 Älvsjö AIK – Alingsås FC

Tabelljumbon Älvsjö hade en tuff vår och plockade bara tre poäng på de tolv första omgångarna. Laget har sju poäng upp till säker mark och är i stort behov av att börja plocka poäng så snabbt det går. I återstarten ställs man mot tabelltvåan Alingsås. AFC har spelat ihop 27 poäng än så länge. Något som Lars-Petter Björk, lagets tränare, givetvis är nöjd med.

– Vi har haft ett internt mål att vi vill vara med i toppen. Att vi vill vara med och tävla. Nu när man ligger där man ligger så vill man självklart vara med och tävla ännu mer. Sedan får man väl se var man ligger när det gått 20 omgångar och så vidare, men jag tycker att vi är topp tre i serien rent lagmässigt, säger han till Alingsås TIdning.

Alingsås har bara släppt in fem mål än så länge, men Björk menar att det inte är defensiven man prioriterat mest.

– Nej, vi vill nog vara framåtlutade. Det har bara stämt där bak. Vi vill vara ett lag som jobbar väldigt hårt, det är vi noga med. Så man hjälps åt i försvarsspelet. Men jag vill i alla fall säga att jag vill spela en offensiv fotboll. Det är väl jättekul att vara det laget som släppt in minst mål men det hade varit ännu roligare att vara laget som gjort mest mål, säger han.

Skytteligan: Nicole Robertson toppar skytteligan med elva mål och skuggas av Lidköpings Ida Pettersson med tio. Strax där bakom hittar vi Växjöduon Stokki och Ijeh som, tillsammans med IFK Norrköpings Lovisa Gustafsson, står på åtta mål.

Potentiell målfest: I sju av tolv av RIK Karlskogas matcher har det blivit fem mål eller fler. Växjö avslutade våren med en ruskig målform. Bjuds vi på målkalas direkt?

TV: Matcherna ser ni, precis som vanligt, hos Sportexpressen.