• Huvudsponsor
    Presenting partner

Matchbladet – inför omgång 23

14 oktober 2021 12:03
Elitettan

Umeå IK har säkrat avancemanget till OBOS Damallsvenskan och redan i helgen skulle nästa lag kunna bli klart. I Matchbladet får du koll på det du behöver veta inför helgens omgång av Elitettan.


IK Uppsala – BP, fredag 19.00

Det är tolv poäng kvar att spela om i Elitettan. Gästande BP är trea och på uppflyttningsplats i tabellen samtidigt som IK Uppsala bara är tre poäng efter. Formmässigt kan dock lagen knappt vara längre ifrån varandra. Uppsala har tre raka förluster och bara en seger på de fem senaste. Samtidigt har BP rusat uppåt i tabellen. Det blev visserligen förlust mot Umeå IK senast, men innan fem raka matcher utan förlust och 13 av 15 inspelade poäng. Matilda Johansson Prakt utsågs till Månadens Spelare i september och mycket är positivt i BP.

Det ser ut att bli storpublik på Studenternas och hemmalagets Isabella Mattsson hoppas att det kan sporra laget till en stark insats.

– Det är såklart extra kul med stort stöd på läktaren, jag tror att det kommer bidra till en häftig atmosfär i storstriden och pusha oss det lilla extra vi behöver, säger hon till klubbens hemsida.

Mattsson vet vad som står på spel och är övertygad om att laget har vad som krävs.

– Jag ser det som vår viktigaste match hittills eftersom det är vår nästa match och det enda vi kan kontrollera just nu. Vi vet vad som står på spel och är supertaggade, jag har en bra känsla och vet att vi kommer ge allt vi har, säger hon.

Både Ellen Toivio och Beatrice Gärds i IK Uppsala är avstängda och missar matchen.

Mallbackens IF – Sundsvalls DFF, lördag 14.00

Irvina Bajramovic gjorde två mål och fixade segern för Mallbacken i den senaste omgången. 4-2–segern mot Älvsjö innebar att värmlänningarna säkrade kontraktet och kan spela lugnt och avslappnat i de fyra avslutande omgångarna. Sundsvall kan inte andas ut ännu utan behöver ytterligare ett par poäng för att säkra sitt kontrakt. Det som kändes så positivt hos nykomlingen för ett par omgångar sedan har kastats om efter två raka förluster. Men marginalen ner till Borgeby är fortfarande tolv poäng och det ska till otroligt mycket för att det inte ska bli spel i Elitettan även nästa säsong.

Jitex BK – Umeå IK, lördag 14.00

Med 6-2 hemma mot BP säkrade Umeå IK sitt avancemang till OBOS Damallsvenskan trots att fyra omgångar återstår att spela av Elitettan. Nu siktar man på att säkra seriesegern, men frågan är om ett formstarkt Jitex kan utnyttja att UIK nu kan slappna av efter att ha nått sitt mål. Mölndalslaget åkte visserligen på en förlust mot IFK Kalmar senast, men har dessförinnan två raka segrar. På hemmaplan är man fjärde starkast i serien, men Umeå är starkast på både hemma- och bortaplan.

Efter det säkrade avancemanget till OBOS Damallsvenskan har UIK säkrat kontrakt med tio spelare. Bland dem finns både ettan och trean i Elitettans skytteliga, Henna-Riikka Honkanen och Lisa Björk.

– Att Henna-Riikka väljer en fortsättning med oss känns otroligt bra. Hennes insatser i år har visat att hon är precis den targetspelare jag hade hoppats på. Jag uttryckte inför säsongen att Henna-Riikka är en klok spelare som både kan spela fram sina medspelare och själv komma till bra målchanser. Nu leder hon Elitettans skytteliga med gjorda 19 mål på 22 matcher och bidrar verkligen till våra framgångar både genom framspelningar och genom egna mål. Hon är en spelare som gör skillnad och jag är väldigt glad över att hon följer med oss till OBOS Damallsvenskan, säger Samuel Fagerholm, huvudtränare i UIK, till klubbens hemsida.

Älvsjö AIK – Alingsås FC, lördag 15.00

En mittenmatch på riktigt. Båda lagen har säkrade kontrakt, men är för långt ifrån för att blanda sig i toppstriden. Formmässigt är det gästerna som kommer till Stockholm med mest positivt i bagaget. Två raka segrar vill man göra till en tredje och bygga på självförtroendet till nästa säsong. Hemmalaget har tre raka förluster och vill givetvis vända den negativa trenden.

Borgeby FK – IFK Kalmar, lördag 15.00

Är det här veckans hetaste match? Båda lagen vill verkligen ha tre poäng och det finns möjlighet att vi kan få se både uppflyttningsglädje och nedflyttningstårar efter de 90 minuterna i Skåne. Borgeby vann med 4-3 mot Bollstanäs senast och tog tre livsviktiga poäng i jakten på nytt kontrakt. Men det är fortfarande nio poäng upp till lagen ovanför nedflyttningsstrecket och bara tolv kvar att spela om. Således innebär en förlust här och poäng för både Sundsvall och IFK Norrköping att Borgeby får ta nya tag i division 1 nästa säsong. För IFK Kalmar gäller det omvända. En seger för tabelltvåan samtidigt som tabelltrean BP besegrar fyran Uppsala innebär tio poäng ner till fjärdeplatsen och säkrat avancemang till högsta serien för smålänningarna. Det blir otroligt spännande att följa det här mötet och spelarna i IFK Kalmar är givetvis medvetna om att avancemanget kan bli klart här.

– Om Brommapojkarna slår Uppsala samtidigt som vi vinner mot Borgeby så är det klart. Det vore skönt, så slipper det bli så nervöst de sista omgångarna. Samtidigt kan vi inte påverka de andra matcherna så vårt fokus är enbart på våra egna matcher, säger IFK Kalmars Amanda Persson till klubbens hemsida.

IFK Kalmars Fanny Nilsson är avstängd och missar matchen.

Bollstanäs SK – IFK Norrköping, lördag 18.00

BSK är redan klara för nedflyttning och måste börja ladda om för nästa säsong. IFK Norrköping jagar nytt kontrakt och bättre läge för tre poäng får man knappt. Formen är också god hos gästerna som har två raka segrar i rad i seriespelet. Man har gjort fem mål på de matcherna och har fem olika målskyttar. Återstår att se om vi får se nya Pekingmålskyttar i den här matchen.

En som inte kommer göra mål är IFK Norrköpings Irma Cajlakovic som är avstängd och missar matchen.

Morön BK – Lidköpings FK, söndag 11.00

Både Morön och Lidköping har fortfarande hopp om att nå ett avancemang uppåt. Hemmalaget är femma i tabellen och LFK är sexa på samma poäng. Båda lagen har sex poäng upp till BP på tredjeplatsen och båda lagen kommer gå för tre viktiga poäng här. Oavgjort innebär nog att vi kan skriva av båda lagen från kampen om tredjeplatsen och skulle ett lag förlora här blir det också oerhört svårt.

Men en seger och hoppet lever på riktigt. Trean och fyran möts ju på fredagen och båda lagen kommer ha full koll på hur viktig den här matchen är.

Missa inte: Fredagsmötet i Uppsala kan bli något alldeles extra. Mycket publik på läktaren och två lag som verkligen, verkligen vill vinna.

Missa inte2: Borgeby – IFK Kalmar. Väldigt mycket står på spel för båda lagen. Nerver kommer sitta utanpå matchtröjorna.

Frågetecknet: Orkar Umeå hålla koncentrationen så här veckan efter det säkrade avancemanget eller finns det risk för avslappning?

TV: Matcherna ser du som vanligt hos Sportexpressen.