Matchbladet – Inför omgång 12
Publicerad: 2023-06-20
Elitettan
Ny omgång i Elitettan på båda sidorna av midsommarhelgen stundar. Jitex BK – IK Rössö Uddevalla under onsdagen följs av fem matcher på torsdag och en på söndag.

Onsdag 19.00 Jitex BK – IK Rössö Uddevalla

Jitex BK har fyra raka segrar på hemmaplan, den senaste kom mot Mallbackens IF så sent som i lördags. Även IK Rössö Uddevalla kommer till onsdagens match med en god känsla i truppen efter att ha tagit första segern sedan början av maj då Gamla Upsala besegrades i lördags.

– Äntligen får vi fira lite. Det betyder otroligt mycket för självförtroendet. Det är tungt att förlora så tre poäng in på kontot var viktigt men det är ny match på onsdag så det här är inget vi kan luta oss mot. Nu har vi lite ny och go energi i kropparna, säger Rössös Mimmi Carlsbogård till Bohusläningen.

Torsdag 17.30 IFÖ Bromölla – AIK

Pierre Persson lämnade tränaruppdraget i IFÖ Bromölla inför den förra omgången, men laget svarade med att bortabesegra BK Häcken med 2-0.

– I dag vill jag berömma alla spelarna, från de som sitter på bänken till de som ingår i startelvan, säger nye tränaren Markus Senften till Kristianstadsbladet efter den segern – Bormöllas första efter tre raka förluster.

Nu väntar tuffast möjliga motstånd då serieledande AIK kommer på besök. Gnaget har framför allt gjort sig kända för en vass offensiv i år med 36 gjorda mål på de elva första omgångarna. Ändå är avståndet bara en poäng ned till Alingsås IF, och två ned till Trelleborgs FF.

Torsdag 18.00 Mallbackens IF – Umeå IK

Mallbackens IF ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket när man under onsdagskvällen gästas av toppjagande Umeå IK. Senast Mallbacken spelade hemmamatch vann med 4-2 mot Sundsvalls DFF och lär hoppas på en lika fin insats här. I den allra senaste matchen blev det dock förlust borta mot Jitex.

– Det är små marginaler som avgör matchen. Hade vi gått dit ordentligt på deras två mål så hade vi fått med oss åtminstone en poäng idag. Vi spelar bra och visar att vi kan stå emot och slå alla lag i serien. Det är en stenhård Elitetta i år så att ha marginalerna med sig är viktigt för att kunna ta poäng, säger MIF-tränaren Ulf Buksqvist till Fryksdalsbygden.

Umeå har skaffat sig tätkänning efter tre raka vinster i Elitettan. Senast blev det dock 1-1 hemma mot Eskilstuna United. Speciella målskytten Villemo Dahlqvist ser dock positivt på lagets form.

– Vi är relativt nöjda, även om våra resultat var väldigt mycket upp och ner i början på serien. Senaste fyra matcherna har våra prestationer varit jämnare och vi har kommit in i vårt spel, så det känns bra. Det finns dock några matcher som vi skulle ha vunnit med lite mer skärpa i straffområdena, så det är lite surt, säger Dahlqvist till Norran.

Torsdag 19.00 Lidköpings FK – Alingsås IF

Lidköpings FK är fortfarande obesegrade på hemmaplan i år. Nu vänder man hem efter att ha åkt på en 5-1–förlust borta mot AIK i lördags. På torsdag ställs LFK mot Alingsås IF, som åkte på säsongens första förlust i den senaste omgången, hemma mot Trelleborgs FF.

– En förlust kan vara nyttig, och till slut kommer den. Nu får vi prata ihop oss på träning imorgon och köra lite återhämtning. Det finns mycket jag är nöjd med också i matchen, hur vi kliver upp efter 0-1 till exempel, säger tränaren Joakim Carlsson till Alingsås Tidning efter matchen.

Torsdag 19.00 Gamla Upsala SK – Sundsvalls DFF

Efter två raka bortamatcher – en vinst mot Eskilstuna United och en förlust mot Rössö – vänder Gamla Upsala SK hem för möte med Sundsvalls DFF. GUSK är utan nederlag på hemmaplan så här långt i år och ligger femma i tabellen. SDFF har det desto tyngre, men i senaste omgången kom äntligen första segern sedan mitten av april.

– Alla var så himla glada nu och jag tror att det här kommer att göra oss starkare och bättre. Det känns verkligen som att det finns chans nu, bara vi fortsätter kämpa på och ta poäng, säger SDFF:s Hannah Melarti till Sundsvalls Tidning.

Torsdag 19.00 Bollstanäs SK – Eskilstuna United

Efter en pigg start på säsongen har nykomlingen Bollstanäs SK dalat i tabellen. Lagets åttondeplats är dock ingenting att skämmas för. Två placeringar längre ned hittar vi Eskilstuna United, som hade behövt en seger för att skapa luft mellan sig och lagen på nedflyttningsplats. Laget har fyra raka matcher utan trepoängare, även om man var nära senast mot Umeå. Då kom en sen kvittering ivägen.

– Vi sa före avspark att vi i varje fall skulle ta poäng för vi kan inte åka så här långt för att förlora. Vi gjorde det bästa av situationen men det skulle varit tre poäng, säger Unitedmålvakten Julia Langörgen till Eskilstuna Kuriren.

Söndag 15.00 Trelleborgs FF – BK Häcken

Topplaget Trelleborg tar emot en annan nykomling, nämligen BK Häcken, i omgångens eftersläntrare. TFF kommer från en meriterande 3-1–seger borta mot Alingsås IF, där Elina Lenir gjorde sitt sjunde mål för säsongen. Laget är bara en poäng efter just AIF på andraplats, och två pinnar bakom serieledande AIK.

– Just nu ligger vi välförtjänt där och fajtas. Just nu går det bra och vi har ytterligare steg att ta. Vår plan har hela tiden varit att hålla oss kvar och etablera oss. Som säsongen gått nu, är det klart att vi inte är nöjda med en åttonde- eller niondeplats. Vi har slagit Alingsås, Lidköping och kryssat mot AIK. Det är inte omöjligt, säger Elina Lenir till Trelleborgs Allehanda.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER