• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 7 Maj Maj
Söndag Sön 8 Maj Maj
Onsdag Ons 11 Maj Maj
Lördag Lör 14 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Lördag Lör 28 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj

Matchbladet – inför omgång 26

12 november 2021 12:09
Elitettan

Den sista omgången av Elitettan spelas på lördag och nu ska allt avgöras. IK Uppsala eller BP ska göra Umeå IK och IFK Kalmar sällskap upp i OBOS Damallsvenskan.


Alla matcher spelas samtidigt och avsparkstiden är satt till 14.00 lördagen den 13:e november.

IFK Norrköping – Alingsås FC

Peking mobiliserar för att bli ett lag med storpublik på sina matcher och till förra omgångens möte med IFK Kalmar var det en stor klack som rest med till Småland. Hemmasnittet har dock varit strax under 100 personer, men förhoppningsvis kan förra helgens folkfest ge ringar på vattnet. Nykomlingens kontrakt är säkrat och nu gäller det bara att avsluta säsongen fint. Samma sak är det för gästande Alingsås. Man kommer sluta mitt i tabellen oavsett hur det går i den sista omgången. Starkt jobbat när klubbens andra år i Elitettan sammanfattas. Det är två formstarka lag som möts i Norrköping. Hemmalaget har plockat 13 poäng på sina fem senaste matcher och Alingsås har tagit tolv på lika många.

BP – Älvsjö AIK

BP är fyra i tabellen, med åtta måls sämre målskillnad än IK Uppsala på tredjeplatsen. Ett av de två lagen ska göra Umeå och Kalmar sällskap upp i OBOS Damallsvenskan till nästa år. Nu väntar en ny måstematch där seger i princip är ett måste för att hoppet om avancemang ska leva. BP vann med 2–1 när lagen möttes tidigare i år och då gjorde Mathilda Johansson Prakt ett av BP:s mål. När lagen möttes på Grimsta i fjol gjorde hon hat-trick så det är ett motstånd hon trivs emot.

Älvsjö är tia i tabellen och spelar mest för heder och för att avsluta fint.

IK Uppsala – Jitex BK

Det andra laget som har chans på uppflyttning inför avslutningsronden är IK Uppsala. Hemmamatch mot Jitex väntar och det är ett laddat hemmalag.
 – Det känns väldigt roligt, jag tycker det ska bli fantastiskt kul att få spela matchen på lördag! Det har varit vårt mål under hela säsongen att sätta oss själva i ett läge där vi får spela de här avgörande matcherna. Nu är vi äntligen här och jag ser väldigt mycket framemot matchen. Det känns som att vi har en bra anspänning i truppen. Vi har spelat många matcher de senaste veckorna där vi har haft en stor press på oss och där det har varit lite "kniven mot strupen", men vi har hanterat det väldigt bra och vet vad vi behöver göra för att prestera, säger Agnes Nyberg, lagkapten i Uppsala, inför avgörandet till klubbens hemsida.

Efter att ha hamnat i en formsvacka har Uppsala vänt på den negativa trenden och har nu tre raka matcher utan förlust. Senast gjorde Ida Strömblad matchens enda balja när Mallbacken besegrades på bortaplan. Angelina Thoreson har gjort tre mål på de tre senaste och är också i fin form.

När lagen möttes i juli vann Jitex med 2–1 och Mölndalslaget skulle nog mer än gärna sätta käppar i hjulet för Uppsala i jakten på avancemang.

Morön BK – Bollstanäs SK

Bollstanäs har bara en seger på hela säsongen och nedflyttningen till division 1 har varit klar i ett par veckor. Nu ska Elitettansejouren avslutas för den här gången och det vore väl fint om man kunde göra det med en seger. Morön vann visserligen senast, men har två segrar och fem förluster på de sju senaste matcherna. Ett facit som gör att man inte längre är med i striden om uppflyttning. 16-åriga Tuva Skoog gjorde två mål när Borgeby besegrades senast och F17-landslagsspelaren siktar efter fler i säsongsavslutningen mot tabelljumbon.

Umeå IK – Mallbackens IF Umeå jagar målrekord, men gjorde ”bara” två i den senaste omgången mot Bollstanäs. Därför krävs åtta i den sista omgången. Det ska givetvis mycket till för att man ska kunna göra det. Tillbaka i laget är bland annat Monica Jusu Bah och Lisa Björk som var med och vann Svenska Spel F19-slutspelet förra helgen. Båda de anfallarna är givetvis sugna på att bättra på sin målskörd för att hjälpa laget till sin 21:a seger i årets Elitettan.

Mallbacken för nia i tabellen, men störde Umeå ordentligt när lagen möttes i maj. 2–2 slutade mötet i Värmland efter en sen kvittering från Mallbackens Frida Broström.

Lidköpings FK – Borgeby FK

Derbyförlusten mot Alingsås gjorde att Lidköping försvann från kampen om uppflyttning. Men en fin säsong för västgötarna ska avslutas hemma mot redan nedflyttningsklara Borgeby. När lagen möttes i Skåne i juni gjorde Jennifer Davidsson två av LFK-målen i 3–1-segern. Frågan är om vi kan förvänta oss något liknande på lördagen?

Nova Karlsson hær varit den klarast lysande stjärnan i Borgeby under säsongen. Hennes tio mål gör att hon är delad sjua i skytteligan. Blir hon kvar i Borgeby nästa säsong?

Sundsvalls DFF – IFK Kalmar

Sundsvalls kontrakt är klart och IFK Kalmar är redan klara för OBOS Damallsvenskan. När lagen möttes i juli gjorde Tabby Tindell matchens enda mål och säkrade Kalmarsegern. Tindell är tvåa i skytteligan, tre mål efter Umeås Henna-Riika Honkanen, med sina 18 mål. Men några mål för IFK Kalmar i OBOS Damallsvenskan kommer det inte bli. Både Tindell och lagkamraten Klara Rybrink har skrivit på för Kristanstads DFF till nästa säsong. Kan Tindell avsluta säsongen med nya mål i den blå tröjan?

Missa inte: Uppsala eller BP. Tabellen är i princip satt, men den stora frågan inför avslutningen är vilka som tar klivet upp i OBOS Damallsvenskan.

TV: Matcherna sänds på sportexpressen play.