• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 7 Maj Maj
Söndag Sön 8 Maj Maj
Onsdag Ons 11 Maj Maj
Lördag Lör 14 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Lördag Lör 28 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj

Matchbladet – Inför omgång 5

29 april 2022 08:00
Elitettan

Redan på fredagen drar den femte omgången av Elitettan igång när Bergdalens IK tar emot Lidköpings FK på Borås Arena.


Fredag 19.00 Bergdalens IK – Lidköpings FK

I Västgötaderbyt mellan Boråslaget Bergdalen och gästande Lidköping är det hemmalaget som är i störst behov av poäng. Nykomlingen har vunnit en av de tre inledande matcherna, men förlorat de tre övriga och har bara gjort mål i en match än så länge. Nu ställs man mot obesegrade LFK som har två segrar och två oavgjorda i inledningen på Elitettan. Dessutom har gästerna en stekhet anfallare i 19-åriga Ronja Karlsson Törnborg. Fem mål på fyra matcher har det blivit än så länge. Och målen är viktiga för nyförvärvet.

– Självklart är det viktigt att göra mål. För mig var det viktigt att det släppte redan i den första matchen. Självförtroendet gick upp direkt, säger Karlsson Törnborg till Nya Lidköpings-Tidningen.

Bergdalen har givetvis koll på måltjuven. Amanda Platenik är en av dem som ska försvara sig mot henne.

– Jag har hört lite om henne och vet att hon tycker om att hota i djupled. Vi har mycket att göra i varje match och det är vi inställda på. Jag möter gärna spelare som är ivriga att gå i djupled för då är det lättare att ställa dem offside, men samtidigt har vi precis gått upp en nivå och möter skickligare spelare, så man kan inte chansa, säger Platenik till Borås Tidning.

Hemmalagets tränare, Linnea Liljegärd, har också koll på RKT, men menar att allt fokus inte kan läggas där.

– Vi kan inte stirra oss blinda på en spelare men behöver ha koll, ligga tätt, vara följsamma och inte ha för hög utgångsposition till en början.

Blir det några nya mål för RKT på fredagskvällen? Håll utkik på sportexpressenplay där matchen sänds i sin helhet.

Lördag 13.00 Älvsjö AIK – Team TG

Det har bara blivit en poäng för Team TG i Elitettan än så länge och framåt har man bara lyckats göra tre mål på fyra matcher. Men Jonas Wikström, tränare i Team TG, ser potentialen i sitt lag.

– Effektiviteten är en av sakerna vi tittar på och vi pratar om avslut i gyllene zonen. Vi tittar inte på risker, vi tittar på utvecklingsmöjligheter. Vi har ett underbart spelarmaterial med många vinnarskallar. Det medför att man är duktig på att analysera och hitta saker att bli bättre på. Vi jobbar hårt tillsammans för att kunna ta fler poäng, söger Wikström till Folkbladet Västerbotten.

I den femte omgången ställs nykomlingen från Umeå mot Älvsjö AIK som vunnit en av sina inledande fyra matcher. Viktiga poäng står på spel för båda lagen. Vem tar chansen?

Lördag 15.00 Växjö DFF – Sundsvalls DFF

Växjö toppar Elitettantabellen på samma poäng som Alingsås med sina tre segrar och en oavgjord än så länge. Åtta mål framåt och bara två insläppta är givetvis starka papper inför mötet med Sundsvall på hemmaplan. Fem av de åtta målen har Hanna Stokki gjort och hon toppar skytteligan tillsammans med Ronja Karlsson Törnborg i Lidköping. Men trots en nolla i förlustkolumnen har det inte bara varit uppåt i Växjö på slutet. Efter att ha tappat ledning till kryss sent mot Uppsala var det nära att man återigen tappade poäng mot Mallbacken i den senaste omgången. Men man höll undan och fick med sig alla poäng.

– Det blev lite rövknip där på slutet, men väldigt skönt att vi lyckades rensa undan bollen och freda vårt mål, sa Olof Unogård, tränare i Växjö DFF, till Smålandsposten direkt efter mötet med Mallbacken och fortsätter: – Precis som senast, när man bara leder med ett mål finns alltid risken att det blir tjurigt på slutet. Med lite distans till matchen senast [1-1 mot IK Uppsala] är vi nöjda med den, trots poängtappet. Det är vi i dag också, men ärligt talat är Mallbacken närmare ett mål i början än vad vi är. Men vårt försvarsspel funkar fortsatt bra och det ligger även bakom målet då vi ligger så högt, sa Unogård.

Sundsvall kommer till det här mötet med sju inspelade poäng och lyckades få fart på laget mot Bergdalen efter en tuff bortaförlust mot Älvsjö i tredjerundan.

– Det kändes där [mot Älvsjö] som att vi inte var så enade som vi brukar vara. Vi sa att vi måste komma ihop som ett lag och göra de små sakerna som att klappa varandra på axeln. Det gjorde vi perfekt nu, sa Ida Åkerlund efter segern mot Bergdalen.

17-åriga Åkerlund har gjort två mål i säsongsupptakten och det gör att självförtroendet växer.

– Det betyder verkligen mycket. Förra säsongen hade jag skador från början och fick in både första och andra målet i sista omgången. Nu har jag startat med två mål och det sätter tonen både för mig och andra. Jag är någon att sikta på, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Lördag 15.00 Alingsås FC – IK Uppsala

Hemmalaget är fortsatt obesegrade och det är bara målskillnad som gör att man inte toppar tabellen efter fyra omgångar. IK Uppsala är två poäng bakom med sina åtta inspelade poäng och det är ett tidigt toppmöte som väntar på Mjörnvallen i Alingsås.

Men Alingsås har, trots fin poängskörd, bara hittat nätet fem gånger på fyra matcher och i den senaste matchen mot Bergdalen var effektiviteten inte så hög som den borde vara om man ska ligga med i toppen.

– Vi har konstant tryck och har bollen nästan hela tiden. Men målvakten står för det mesta rätt, samtidigt som vi är rätt uddlösa sista tredjedelen. Det hjälper inte hur mycket man än har bollen om man inte gör något med den, säger Lars-Petter Björk, tränare i AFC, till Alingsås Tidning efter matchen.

Samtidigt har man bara släppt in två mål och försvaret ser ruggigt starkt ut. Nu väntar ett Uppsala som fick islossning i senaste omgången. 6-0 mot RIK Karlskoga och sammanlagt elva mål på de inledande fyra matcherna. Rosa Herreros har gjort tre mål, Nora Robertson två. Övriga sex mål har gjorts av olika spelare. En bra spridning på målskyttet brukar vara ett gott tecken.

I fjol vann lagen respektive bortamatch. IK Uppsala tog tre poäng med sig från Alingsås efter 1-0 och AFC plocade tre pinnar i Uppsala med sin 3-2–seger. Vem hakar på i toppen?

Söndag 15.00 RIK Karlskoga – Jitex BK

Nykomlingen RIK Karlskoga har fått en, minst sagt, tung start i Elitettan. En inspelad poäng, ett mål framåt och 22 insläppta på fyra matcher.

– I samtliga matcher har våra andra halvlekar varit bättre än första. Vi måste vara närvarande från början. Uppsala är ett bra lag. Vi lär oss hela tiden men vi måste vara redo från början för att ha chansen. Nu siktar vi på en ännu bättre träningsvecka för att vara så bra förberedda som möjligt inför söndagens hemmamatch mot Jitex, sa Marcus Puranen, tränare i RIK Karlskoga, till Värmlands Folkblad efter 0-6 mot IK Uppsala.

Hur träningsveckan gått och om den gett något resultat får vi se när Jitex kommer på besök på söndagseftermiddagen. De lila står fortfarande utan seger, men har tre oavgjorda matcher i rad. Man har gjort mål i alla matcher och är redan uppe på åtta sammanlagt. Snart borde målskyttet ge resultat i en seger. Ida Jacobson har gjort hälften av lagets mål och hon kommer vara en viktig kugge om årets första trea ska bärgas i Karlskoga.

Söndag 16.00 IFÖ Bromölla – IFK Norrköping

IFÖ Bromölla står på fyra poäng efter fyra matcher och som nykomling får det anses godkänt. Laget har gjort mål i alla omgångar och efter två raka förluster fick man med sig ett kryss i förra veckans möte med Team TG. Nu väntar ett IFK Norrköping som inte riktigt fått fart på spelet ännu. 8-0 mot RIK Karlskoga putsar till målskillnaden ordentligt. Utöver de åtta baljorna där har Peking bara mäktat med ett ytterligare mål framåt. Senast blev det förlust mot Alingsås FC efter att Mimmi Asperot dragit på sig sitt andra gula och Stina Jensen avgjort för AFC.

Tor-Arne Fredheim, tränare i IFK Norrköping, hade hoppats på lite mer efter fyra omgångar.

– Sju poäng i alla fall. Därför vi ville gå för det här. Visst, vi möter ett topplag men hemma vill vi går för det. Det var så mycket kvar att spela när utvisningen kom, sa han till Folkbladet Östergötland efter förlusten mot Alingsås.

Tre viktiga poäng står nu på spel. Vem tar chansen att rycka från botten?

Söndag 16.30 Gamla Upsala – Mallbackens IF

Lite i skymundan har nykomlingen Gamla Upsala fått en riktigt fin start i Elitettan. Efter premiärförlusten har man två segrar och en oavgjord och man parkerar mitt i tabellen med sina sju poäng. Lika många pinnar har Mallbacken som inkasserade sin första förlust när serieledande Växjö blev för tuffa i den senaste omgången.

Hemmalagets Sofia Paulsson kvitterade med tio minuter kvar mot Jitex i den senaste omgången och ordnade en poäng där. Paulsson har gjort två av de sex GUSK-målen än så länge och är en spelare som Mallbacken får se upp med.

0-1–förlusten mot Växjö var inte bara Mallbackens första förlust för året utan det var också den första matchen där Kari Johnston inte gjorde mål. Kan hon visa vägen och få upp Mallbacken på vinnarhästen igen?