Matchbladet – Inför omgång 15
Publicerad: 2023-08-11
Elitettan
Elitettan är tillbaka efter sommaruppehållet! På lördag sparkar serien igång igen med fyra matcher, innan omgång 15 avslutas med ett Göteborgsderby på måndagskvällen.

Lördag 13.00 IFÖ Bromölla – Sundsvalls DFF

IFÖ Bromölla och Sundvalls DFF är först ut i återstartsomgången. Bromölla huserar i mitten av tabellen efter de 14 första omgångarna medan SDFF spenderat uppehållet på sista plats i tabellen. Hos lördagens bortalag har Joel Cedergren lämnat sitt tränaruppdrag sedan senaste omgången, och nu ska istället Patrik Nylund rädda kontraktet.

– Det finns väldigt bra kvalitet i laget. Vi hade ett bra samtal innan träningen där vi pratade om en nystart, och att vi ska se till att föreningen blir kvar i Elitettan, säger nye SDFF-tränaren Patrik Nylund till Sundvalls Tidning.

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Gamla Upsala SK

Mallbackens IF och Gamla Upsala ligger nära två olika streck i tabellen. MIF har fyra poäng ned till nedflyttningsplats, medan GUSK ligger fyra, fem poäng efter Trelleborgs FF på kvalplats.

– Vi är alla taggade på höstsäsongen. Vi ligger bra till i tabellen och det känns verkligen som vi är med i toppen, säger GUSK:s lagkapten Sofia Fors till UNT.

Lördag 15.00 Umeå IK – Bollstanäs SK

Umeå IK spelade i OBOS Damallsvenskan i fjol, men har haft svårt att plocka poäng på löpande band i Elitettan även om man helt klart har häng på topplagen med sin femteplats. Under sommaren har laget fått se offensiva stjärnan Monica Jusu Bah lämna för spel i BK Häcken i högsta serien.

– Jo, vi behöver få in fler för att kunna känna oss trygga med att klara hösten på ett bra sätt. Vi har jätteduktiga spelare i F19-laget, men ett seniorlag ska inte bäras av juniorer. De ska inte behöva vara motorn i ett elitettanlag. Jag vill ha in åtminstone två seniora spelare till, säger UIK:s sportchef Jörgen Crovin till Västerbottens-Kuriren inför återstarten.

Bollstanäs SK inledde våren starkt och fanns länge med i toppen av tabellen, men ligger nu åtta inför återstarten – en helt klart respektabel placering för nykomlingen.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – Lidköpings FK

Nykomlingen IK Rössö Uddevalla tog ett par viktiga segrar under juni, även om vårsäsongen sedan avslutades med två förluster. De sex poängen innebär dock att man nu bara har tre poäng upp till Jitex BK på säker mark i tabellen. En spelare som stuckit ut i Rössö är Clara Flenhagen, som imponerat efter att ha anslutit på lån från IFK Norrköping.

– Det har varit kul. Jag har fått ta en lite annan roll där jag har fått styra och ställa lite mer med min erfarenhet. Klart att jag har växt som person och spelare, säger Rössös Clara Flenhagen om vårsäsongen till Norrköpings Tidningar.

Lördagens gäster Lidköpings FK har gjort en ändring i ledarstaben inför hösten, då Patrik Gustafsson – bror till huvudtränaren Andreas Tilly Gustavsson – ansluter som ny tränare.

– Patrik går in och delar huvudansvaret med mig. Det känns väldigt bra att få in honom, inte minst för att vi nu blir fler tränare som kan närvara vid träningarna, säger Andreas Tilly Gustavsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Söndag 15.00 Trelleborgs FF – Alingsås IF

Den 15:e omgångens toppmatch spelas på Vångavallen där trean Trelleborgs FF tar emot tabelltvåan Alingsås IF.

– Vi är redo. Det får vi lov att vara, säger TFF:s tränare Joakim Felldin om återstarten till Trelleborgs Allehanda.

Alingsås signum under våren var ett ramstarkt försvarsspel som bara släppte in fem mål på de 14 första omgångarna.

– Nyckeln är nog att vi är så sammansvetsade. Vår starkaste del är försvarsspelet. Vi backar upp varandra hela tiden och har ett snack på plan. Det kanske inte hörs utanför planen, men det finns där. Anfallsspelet har också börjat komma i gång. Det var lite trögt i början, men nu rullar det på även där, säger AIF:s målvakt Tea Olin till Alingsås Tidning.

Söndag 15.00 Eskilstuna United – AIK

Eskilstuna United hittade formen under slutet av vårsäsongen med två segrar och två kryss på de fyra avslutande omgångarna. Laget ligger nu sexa i tabellen – men med elva poäng upp till trean Trelleborg – inför andra halvan av säsongen.

AIK hade i princip en enda lång formtopp under våren och toppar tabellen på 34 poäng inför återstarten. Gnaget är obesegrade med en målskillnad på 46-10, men kan inte slappna av för det då både Alingsås och Trelleborg är hack i häl i toppen av tabellen.

Måndag 19.00 BK Häcken – Jitex BK

Omgång 15 avslutas med ett Göteborgsderby under måndagskvällen då BK Häcken tar emot Jitex BK på Bravida Arena. Båda lagen kämpar kring nedflyttningsplatserna, då Jitex BK ligger elva medan Häcken parkerar på 13:e plats.

Hos Häcken hoppas unga målvakten Frida Axelsson på fler chanser i Elitettan efter att ha fått debutera i 7-3–förlusten mot Umeå IK.

– Jag hade hoppats på vinst det första jag gjorde, men det var ett bra lag. Men jag tycker att det kändes bra nivåmässigt och jag var väldigt hedrad och stolt över att få spela. Jag hoppas detta var ett startskott och att jag får fortsätta spela, säger Häcken-målvakten Frida Axelsson till Alingsås Tidning.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER