Matchbladet – Inför omgång 9
Publicerad: 2023-05-31
Den nionde omgången av Elitettan inleds med en match på torsdagskvällen och fortsätter med fyra matcher på lördagen. På söndag knyts säcken ihop med två kamper.

Torsdag 19.00 Jitex BK – BK Häcken

Nykomlingarna Häcken, som haft en tuff sejour med fem matcher utan vinst, beger sig den korta vägen till Mölndal på torsdag för att inleda omgång 9 i årets Elitettan. Såväl Jitex som Häcken huserar just nu i den undre halvan av tabellen med bara två poäng som skiljer de två åt, däremot kommer Jitex senast från en vinst mot SDFF. Tvåmålsskytten Amanda Ebbesson lyfte särskilt den gemansamma laginsatsen.

– Jag är otroligt stolt över laget och allas insatser som leder till dagens vinst. Alla gav verkligen 110% så det är riktigt härligt att se, sa Amanda Ebbesson till Mölndalsposten efter matchen.

På torsdagskvällen avgörs det alltså om Jitex kan ta med sig den positiva känslan i laget och skapa än mer luft nedåt i tabellen eller om Häcken lyckas vända den negativa trenden för att nå upp över sträcket.

Lördag 15.00 Eskilstuna United – Alingsås IF

På lördag tar Eskilstuna United emot tabelltvåan och obesegrade Alingsås. Alingsås delar poäng med serieledande AIK just nu och är på jakt efter säsongens sjätte vinst. Den femte vinsten kom mot nykomlingarna BK Häcken i förra omgången då man gjorde tre mål trots att spelet inte satt till 100%.

– Det var inte vår bästa match spelmässigt, men vi visar bra arbetsmoral och det viktigaste är att vi vinner, sa Rebecca Cameras, en av målskyttarna, till Alingsås tidning.

Eskilstuna United befinner sig på en nionde plats i tabellen och förlorade sin senaste match mot serieledarna AIK med 6-0. Vänsterbacken Astrid Larsson hoppas att den förlusten kan ge revanschlusta till lördagens match.

– Vi hade också lite otur i vissa situationer som när Julia (Langörgen) först räddade men där bollen senare studsade på Kim (Sundlöv) och in i mål. Det är bara olyckligt. Men att vi ändå höll ihop det efter 60 minuter och inte släppte in något mål är något vi får ta med oss. Sedan har vi mycket att lära oss utav den här matchen. Det gäller bara att komma tillbaka med en revanschlusta för det tror jag alla i laget känner, sa Larsson till Esiklstuna Kuriren.

Lördag 15.00 Gamla Upsala SK – Mallbackens IF

GUSK har vinden i ryggen efter tre raka vinster och ska på lördag ta emot Mallbacken som inför helgen ligger på en elfteplats i tabellen. För GUSK-spelaren Izabell Rydell lossnade målskyttet i senaste matchen mot IFÖ Bromölla som tillsammans med Sanna Öhlund skapar en vass anfallsduo. Men Rydell själv satte extra fokus på bredden i truppen efter förra veckans vinst.

– Vi har jättebra glädje i laget och har bra spelare både på bänken och på planen så vi kan sätta in vad som helst känns det som. Vi kommer bara att fortsätta, avslutar Rydell.

Mallbacken tog förra veckan emot Trelleborgs FF och fick se sig besegrade med 2-0. Men det fanns en del positivt att ta med sig från matchen inför mötet med GUSK menar tränaren Ulf Buskqvist.

– Om vi kommer upp i nivån inställningsmässigt som vi hade i andra halvlek idag ska det nog gå bra, sa en övertygad MIF-coach till Frykdalsbygden efter matchen.

Lördag 15.00 IK Rössö Uddevalla – Bollstanäs SK

Efter en stark inledning på säsongen har nu Bollstanäs fått se sig omsprugna av flera lag i tabellen efter fyra omgångar utan vinst. Senast förlorade man hemma mot Umeå. Men på lördag väntar en resa till västkusten för att möta Rössö Uddevalla som ligger nästsist i tabellen. Rössö har haft en tuff inledning på säsongen och kommer även dem från en förlust i senaste omgången. Trots en stark första halvlek fick man se de tre poängen glida in på Lidköpings konto.

– Det hade varit gött med tre poäng, både för oss som lag och i tabellen. Jag känner att vi hade matchen och det är sjukt jobbigt. Vi hade kunnat ta det och skulle gjort det bättre. Vi får ta lärdom att vi inte kan gå in med 90 procent utan det ska vara 100 i varje jävla match, sa IK Rössö Uddevallas Evelina Persson till Bohusläningen samtidigt som hon hänger med huvudet.

Lördag 15.00 Sundsvalls DFF – AIK

Mötet mellan tabellettan och tabelljumbon ser på förbäg ut att bli en tuff match för hemmalaget Sundsvalls DFF som bara tagit en trepoängare på åtta omgångar. AIK däremot har ockuperat förstaplatsen i tabellen med bara tre insläppta mål och noll förluster. SDFF kommer senast från en förlust mot Jitex. Målvakten Rebecca Gartner ser dock positivt på lagets utveckling även om vinsterna uteblir.

– Även om vi inte haft resultaten med oss så tycker jag vi har utvecklats för varje match och så även i dag, men det är tufft när vi inte får med oss resultaten, sa SDFFs målvakt Rebecca Gartner till Sundsvalls Tidning.

AIKs segertåg tuffar vidare och efter 6-0 mot Eskiltuna United och 27-3 i målskillnad är självförtroendet på topp.

Söndag 13.00 Umeå IK – Lidköpings FK

Söndagens första match äger rum i Västerbotten där Umeå tar emot Lidköping. De två lagen ligger hack i häl på varandra i tabellen och matchen spås bli jämn. Umeå tog senast tre poäng borta mot Bollstanäs efter två mål av Monica Jusu Bah. Efter matchen delade tränare Edvin Erfanian med sig av sina tankar till Västerbottens-kuriren:

– I stora delar av matchen är vi det bättre laget och har bra kontroll. Men i andra halvlek börjar vi successivt tappa det. De börjar slå lite längre och får lite tryck på oss, vi blir inte lika bekväma längre i vårt eget anfallsspel, sa Erfanian, vars lag trots allt höll ut.

Även Lidköping har en vinst i ryggen inför helgens match då man tog tre poäng mot Rössö Uddevalla i senaste omgången. Efter en svagare första halvlek lyckades man spika igen matchen i den andra och vann med 4-1.

Söndag 15.00 IFÖ Bromölla – Trelleborgs FF

Efter två raka vinster blev Gamla Upsala numret för stora för IFÖ Bromölla i senaste omgången och man befinner sig nu mitt i tabellen när man ska ta emot tabellfyran Trelleborgs FF för ett skånederby på Strandängens IP. Efter en vecka där det varit turbulens kring klubbens ekonomi delade tränaren Pierre Persson med sig av sina tankar efter förlusten till Kristianstadsbladet:

– Det kan säkert påverka, det är unga spelare som flyttat hit och skaffat jobb här. Jag kan inte säga att prestationen beror på det, men det har inte varit någon optimal vecka och det kanske är svårare sagt än gjort att stöta bort sådana saker, sa Persson.

Trelleborgs FF kommer däremot till Bromölla med en seger i ryggen då man besegrade Mallbacken emd 2-0. Därmed vände man en förlustsvit på två matcher och hakade återigen på i tabelltoppen. Vinsten boostade självförtroendet för laget och tränaren Joakim Felldin uttalade sig efter matchen:

– Jag tycker att vi är en nivå bättre. Vi försökte hitta tillbaka till oss själva i dag och vi vet att vi är starka och att vi kan kontrollera hela matchen, sa Joakim Felldin till Trellebrogs Allehanda.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER