22 oktober 2022 17:39
Elitettan

Växjö DFF är klara seriesegrare i Elitettan 2022. Här är en sammanfattning från helgens omgång.

Bergdalens IK – Växjö DFF 0-2

Obesegrade och suveräna seriesegrare. Det är vad Växjö DFF kan titulera sig efter lördagens 2-0–vinst borta mot Bergdalens IK. Första halvlek var mållös, men två snabba kassar från Maria Möller Thomsen och Olivia Mattsson i den andra halvleken säkrade de tre poäng som behövdes för att guldhattarna skulle åka fram på Borås Arena.

IK Uppsala – IFÖ Bromölla 2-2

Uppflyttningsjagande IK Uppsala gick upp i en 2-0–ledning hemma mot IFÖ Bromölla tack vare mål från Hanna Persson och Andrea Thorisson kring halvtidsstrecket. Men gästerna från Skåne gav inte upp för det, utan istället kämpade man sig ikapp till ett likaläge. Maja Järvensivu satte reduceringen, och i den 83:e minuten kunde Amanda Olsson skicka in 2-2–bollen för gästerna.

IFK Norrköping – Jitex BK 3-1

I och med IK Uppsalas kryss kunde IFK Norrköping kliva om laget och upp på andraplats i tabellen efter en 3-1–vinst hemma mot Jitex. My Cato gav hemmalaget en tidig ledning på Platinumcars Arena, men i inledningen av den andra halvleken kvitterade Josefin Johansson till 1-1. Det skulle dock gå vägen för Peking under lördagen då Lovisa Gustafsson nickade in 2-1 efter en timmes spel, och när Dilja Zomers satte 3-1 med kvarten kvar att spela var trepoängaren i hamn.

Team TG – Älvsjö AIK 2-2

Team TG gock mot tre blytunga poäng i bottenstriden hemma mot redan nedflyttningsklara Älvsjö AIK, men en kvittering från gästerna långt in på stopptid gjorde att matchen slutade oavgjort. Alexandra Sandström och Elin Ellman gav hemmalaget en 2-0–ledning in i pausvilan, men i den 59:e minuten reducerade Moa Sjöström, och i den 93:e minuten kunde Lawlaw Nazeri sätta 2-2–målet. Team TG är därmed kvar under nedflyttningsstrecket, men på samma poäng och målskillnad som Bergdalens IK på säkert mark. Det som skiljer lagen åt med två omgångar kvar att spela är att Bergdalen gjort 32 mål medan Team TG gjort 24.

Lidköpings FK – Gamla Upsala SK 1-2

LFK hade en sista chans att haka på och utmana om kvalplatsen till OBOS Damallsvenskan, men då krävdes seger. Istället blev det GUSK som åkte hem med de tre poängen från Västergötland. Izabell Rydell gjorde båda gästernas mål och de gula från Uppsala fortsätte rkämpa om en plats på övre halvan under sin första säsong i Elitettan.

Mallbackens IF – Sundsvalls DFF 5-1

Gästerna tog ledningen tidigt i en match där tre poäng för norrlänningarna skulle betyda ett jättekliv mot nytt kontrakt. Men hemmalaget kom tillbaka och vände på steken. 1-1 i paus följdes upp av fyra hemmamål i den andra halvleken och en säker seger för Mallbacken.

RIK Karlskoga – Alingsås FC 0-5

Till skillnad från Lidköping så tog Alingsås chansen och plockade tre viktiga poäng i jakten på en topp 3-placering. 5-0 mot tabelljumbon RIK Karlskoga betyder att man fortsatt är fyra, men på samma poäng som trean IK Uppsala. Dessutom är det bara två poäng upp till IFK Norrköping på den andra direktplatsen.