• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 7 Maj Maj
Söndag Sön 8 Maj Maj
Onsdag Ons 11 Maj Maj
Lördag Lör 14 Maj Maj
Söndag Sön 15 Maj Maj
Lördag Lör 21 Maj Maj
Söndag Sön 22 Maj Maj
Fredag Fre 27 Maj Maj
Lördag Lör 28 Maj Maj
Söndag Sön 29 Maj Maj

Matchbladet – Inför omgång 6

6 maj 2022 15:55
Elitettan

Den sjätte omgången rullar igång med fem matcher på lördagen. Får vi se några knallar och hur går det i toppmötet på Mjörnvallen?


Lördag 14.00 Team TG – RIK Karlskoga

Det väntar nykomlingsmöte i Umeå när Team TG tar emot jumbon RIK Karlskoga. Hemmalaget har vaknat till och har tagit poäng i två raka matcher. I den femte omgångens möte med Älvsjö AIK blev det äntligen seger för Team TG. Emma Åström blev inbytt med drygt tio minuter kvar och gjorde matchens enda mål på tilläggstid i den andra halvleken.

– Vi har känt tidigare att vi är på rätt väg, trots att vi inte fått poängen med oss. Vi jobbar vidare efter samma arbetssätt och metod och i dag tog vi ytterligare ett steg. Tryggheten gör att vi som nykomlingar kanske kan börja sudda bort misstagen och då kommer möjligheterna att få poäng öka mycket mer, sa Jonas Wikström, tränare i Team TG, till Folkbladet Västerbotten efter matchen.

För RIK Karlskoga fortsatte kräftgången i den femte omgången när Jitex vann med 2-0. Fjärde förlusten i inledningen på säsongen och än så länge står värmlänningarna bara med en inspelad poäng. Kan man överraska och ta poäng i Umeå?

Lördag 14.00 IK Uppsala – Jitex BK

Uppsala gjorde en stark insats i den senaste omgåmngen och fick med sig en pinne från bortamötet med Alingsås. Man skuggar topplagen och har visat att man vill vara med och slåss om direktuppflyttningen till OBOS Damallsvenskan i år också.

Jitex förlorade premiärmatchen mot Växjö, men är obesegrade efter det. Tre raka kryss följde i den femte omgången upp med säsongens första seger. Ida Jacobsson och Linnea Strömblad gjorde målen och de lila ser ut att kunna störa de flesta lagen i år. Kan man utmana Uppsala på bortaplan?

Lördag 15.00 Alingsås FC – Växjö DFF

Ett tidigt toppmöte väntar på Mjörnvallen när de båda obesegrade elvapoängarna Alingsås FC och Växjö DFF drabbar samman på lördagseftermiddagen. Gästerna är tvåa och hemmalaget trea i tabellen som just nu toppas av ytterligare ett lag med elva poäng, Lidköpings FK.

Formmässigt är lagen likvärdiga och står på tre segrar och två oavgjorda. Defensiven har varit signumet för båda lagen som släppt in tre mål vardera än så länge. Om vi jämför offensiven är det en spelare som sticker ut. Gästernas Hanna Stokki blev utsedd till Månadens Spelare i april och har gjort fem mål i inledningen på säsongen. Blir Stokki tungan på vågen eller tar Alingsås nya meriterande poäng?

Lördag 15.00 Bergdalens IK – IFÖ Bromölla

Ett annat nykomlingsmöte när IFÖ Bromölla gästar Borås Arena. Hemmalaget har tre raka förluster och gästerna har bara plockat en poäng på lika många matcher. Det är alltså två lag i behov av poäng som drabbar samman. Bergdalens lagkapten, Milla Gustavsson, skadade sig i den senaste omgången och missar lördagens möte.

– Vi har ju väldigt många bra spelare i laget som kommer göra det skitbra på lördag. Det är bara att se min skada i det stora hela och då är det viktigaste att vi gör en bra match, då är jag mer än nöjd. Sen hoppas jag såklart att jag är tillbaka snart, det är ju spela som är roligt så det får inte ta för lång tid det här, säger hon till Borås Tidning.

IFÖ Bromölla gjorde en stark första halvlek mot IFK Norrköping senast, men i den andra gick något snett och man släppte in fem mål. Något som givetvis inte gladde lagets tränare, Pierre Persson.

– Vi släpper till mål på saker som vi inte hade problem med i första halvlek. Vi har spelare som inte tar jobbet hem och står och tittar. Sen blir deras spelare helt lediga och då smäller det. Vi har en avspark där vi spelar hem bollen, ger bort den och sen är det mål igen. Det spelar ingen roll vad det beror på utan det handlar bara om värdering, sa han till Kristianstadsbladet efter matchen.

Vilket lag tar viktiga poäng och kan ta sig en bit från botten på lördag?

Lördag 15.00 Mallbackens IF – Älvsjö AIK

Värmländska Mallbacken inledde säsongen med sju poäng på tre matcher, men har i de senaste två omgångarna gått på plumpen. Först mot Växjö och sedan mot Gamla Upsala. Båda matcherna har slutat med 0-1–förluster och de gröna behöver få fart på spelet igen. Jonas Rehnberg, Mallbackens tränare, var fåordig efter förlusten mot GUSK, men såg ändå positivt på de kommande matcherna.

– Vi skapade så pass många bra chanser att vi ska kunna få hål på dem. Nu blev det inte mål den här matchen och exakt vad det beror på vet jag inte. Det är bara att fortsätta tro på det. Skapar vi så mycket som vi gjorde idag kommer vi att ta nya segrar framöver, sa han till Fryksdalsbygden.

Älvsjö har fyra förluster och en seger på kontot än så länge. I fjol vann Älvsjö hemma, men förlorade borta mot Mallbacken. Kan det bli en skalp för de vitblå på lördag?

Söndag 13.00 IFK Norrköping – Gamla Upsala SK

För Norrköping blev det islossning i den andra halvleken i mötet med IFÖ Bromölla senast. Efter 0-0 i paus gjorde Peking fem i den andra och är nu uppe på en sjundeplats med sina sju poäng. Efter segern var Tor-Arne Fredheim nöjd med sitt lag.

– Det är väldigt skönt för framtiden att vi fick göra flera mål. Vi har känt att vi har gjort det rätt bra tidigare, utan att få utdelning. Nu fick vi det och då rann det ju på rejält, säger han till Folkbladet Östergötland och fortsätter: Många i laget gjorde det riktigt bra och visade framfötterna. Nu har vi tio plusmål på fem matcher, vilket är riktigt bra.

Gamla Upsala SK har varit det stora utropstecknet bland nykomlingarna och är bara poängen efter topptrion med sina tio inspelade pinnar. Formen är god hos GUSK. Efter krysset mot Jitex i den fjärde omgången lyckades man besegra Mallbacken efter att Mathilda Henriksson gjort matchens enda mål. Henriksson målade även mot Jitex och verkar, precis som hela laget, hittat formen. Kan man forsätta den fina trenden och plocka nya poäng i Norrköping?

Söndag 14.00 Lidköpings FK – Sundsvalls DFF

Serieledande Lidköping är obesegrade och kommer till mötet med två raka segrar i bagaget. Mot Älvsjö blev det fyra mål framåt och senast, mot Bergdalen, blev det tre. Sammanlagt tolv mål på de inledande fem omgångarna är starka papper för ett lag som vill vara med i toppen.

Sundsvall har visat fin form på slutet och tog poäng från toppjagande Växjö i den senaste omgången. Olivia Wänglund satte målet som betydde 1-1 och en pinne i Växjö. Sundsvall var tillbakapressade, men fick ändå åka hem med ett fint resultat. Något som lagkaptenen Wänglund menar är viktigt för framtiden.

– Nu känns det som att vi kan vara trygga i att trots att vi har ett bättre anfallsspel i år, jämfört med förra året, så har vi inte tappat det försvarsmässiga vi är starka i. Det känns som en trygghet och det är en känsla vi kan ta med oss. Man måste vara realistisk när man möter såhär bra lag, men nu kan vi också ha en lust att vilja göra det ännu bättre med boll även mot bättre motstånd, sa hon till Sundsvalls Tidning efter matchen.

Missa inte: Toppmötet i Alingsås kan bli något alldeles speciellt. Båda lagen vill vara med i toppen i slutet av säsongen och den här typen av match har alltid en tendens att bli något extra.

Ångestmöte i Borås: Två lag med svag form möts på Borås Arena. Får något lag fira ordentligt vid slutsignal?

TV: Matcherna ser ni hos Sportexpressen.