• Huvudsponsor
    Presenting partner
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 1 April Apr
Söndag Sön 2 April Apr
Lördag Lör 15 April Apr
Söndag Sön 16 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 22

28 september 2022 20:21
Elitettan

15 poäng kvar att spela om och spänningen tätnar i Elitettan. Hoppet för lagen lever i både toppen och botten och helgens poäng kan betyda mycket för flera lag. På med säkerhetsbältet så kör vi.


Lördag 13.00 Mallbackens IF – IFÖ Bromölla

Med 15 poäng kvar att spela om och tolv poäng upp till tredjeplatsen är det väl optimistiskt att tro att Mallbacken ska vara med och slåss om en plats i OBOS Damallsvenskan. Men värmlänningarna har gjort en fin säsong och har fortfarande chansen att sluta bland de fem bästa. Senast blev det kryss mot Alingsås, ett av lagen som slåss om direktplatserna, och det var ett steg i rätt riktning efter förlusten mot Lidköping i omgången före.

För nykomlingen IFÖ Bromölla är kontraktet inte helt säkrat ännu, men man har sju poäng ner till nedflyttningsstrecket och har plockat sju poäng på de fyra senaste omgångarna.

När lagen möttes i april vann Mallbacken med 2-1. Hur går det den här gången?

Lördag 14.00 Bergdalens IK – Sundsvalls DFF

En otroligt spännande match i bottenstriden. Sundsvall såg säkra ut för ett par omgångar sedan. Men en oavgjord och fyra förluster på de fem senaste matcherna gör att både Team TG och just Bergdalen närmat sig i tabellen. Vid hemmaseger i lördagens match kliver boråsarna om Sundsvall i tabellen och upp på säker mark. En som hade hoppats att läget såg annorlunda ut inför helgen är Sundsvalls huvudtränare Mikael Melin Bhy

– Det är klart att vi hade önskat att det var ett betydligt större gap, men nu är det vad det är och vi får brösta det, säger han till Sundsvalls Tidning.

Bergdalen kommer till mötet med fin form och tre segrar på de fyra senaste matcherna. Sju mål framåt på de två senaste har gett sex poäng och Hannah Jiozon gjorde två mål i segern mot Gamla Upsala. Annars är det Izabela Bergström som stått för de mesta målen på slutet. Anfallaren har satt fem mål på de fyra senaste och är uppe på elva sammanlagt. Lagets tränare, Linnea Liljegärd, vet hur viktiga de senaste matcherna varit och hur viktiga de kommande matcherna är.

  • Det är klart att den matchen blir superviktig [mot SDFF]. Vi visste att det här var matcher där vi hade chansen att plocka poäng. Nu skall vi bara fortsätta njuta av att få jaga, säger hon till Borås Tidning.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Alingsås FC

En av två möten mellan två av topp fyra-lagen som spelas i helgen. Båda lagen har svajat lite i form på slutet och har två raka macther utan seger. Det innebär att båda lagen nu ligger på 47 poäng, Uppsala trea och Alingsås fyra i tabellen. Upp till IFK Norrköping på andraplatsen är det bara en poäng. För Uppsalas del hämtade man upp ett tvåmålsunderläge i slutminuterna senast och fick med sig en viktig poäng i jakten på en direktplats till OBOS Damallsvenskan. Ella Gunnarsson fixade krysset på tilläggstid och efter en längre tids skadefrånvaro ser hon positivt på läget i tabellen.

  • Innan säsongen hade man varit glad över att ha det här läget och vi kommer att göra allt för att gå upp i allsvenskan. Det är ett tydligt mål som klubben har och som alla vill. Det känns som att vi har en bättre möjlighet i år med en bredare trupp som klarar av när det kommer skador och avstängningar. Föreningen har verkligen satsat på ett annat sätt i år för att ta klivet upp, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Alingsås har kryssat två raka, senast mot Mallbacken. Det var den första bortamatchen i år som inte Alingsås vann. Lars-Petter Björk, tränare i AFC, var nöjd men inte mer med resultatet i Värmland. Och han vet vad som gäller framöver.

– Det är fem matcher kvar för oss att spela. Vi har allt i egna händer. Det gäller att försöka njuta av stunden trots allt, säger han till Alingsås Tidning.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Växjö DFF

Ettan och tvåan drabbar samman i en toppmatch som betyder enormt mycket. Tabellettan Växjö är fortsatt obesegrade och har visat upp en fantastisk form. Tio raka segrar och helt plötsligt fem poäng till godo på tvåan och sex poäng ner till trean och fyran. Nästintill lika formstarka är IFK Norrköping som har åtta raka segrar och när nu lagen drabbar samman i Östergötland slåss lagen om viktiga poäng för jakten på OBOS Damallsvenskan. Tor-Arne Fredheim är givetvis glad med sitt lags form.

– När jag tog över var det ett lag som inte hade så bra självförtroende. Det gällde att få med sig lite poäng till en början. Med tiden har vi blivit väldigt trygga i vårt anfallsspel. I början spelade vi lite enkelt och rakt. Nu är det många som gör poäng och vi anfaller på många olika sätt, som, jag gillar. Det börjar ju kännas riktigt, riktigt bra, säger han till Norrköpings Tidningar.

Kan Peking bli första lag att besegra Växjö DFF i år eller fortsätter smålänningarna sin jakt på att gå igenom säsongen med förlustnollan intakt?

Lördag 15.00 Lidköpings FK – Jitex BK

Lidköping är det femte laget som fortfarande kan blanda sig in i striden om topplaceringarna. Tabellfemman är sex poäng bakom trean och fyran, men när de lagen nu möts (och dessutom ettan och tvåan) finns poäng att hämta ikapp. Om LFK ska ha en realistisk chans på en topp 3-position krävs nog full pott från och med nu. Man har tre raka segrar och formen är fin, men motståndarna Jitex har satt käppar i hjulen för topplag tidigare i år. I den senaste omgången kryssade man mot IK Uppsala och dessutom har man kryssat vid två tillfällen mot Alingsås och en gång med just LFK.

Kan LFK ta chansen?

Söndag 14.00 RIK Karlskoga – Älvsjö AIK

Bottenmöte med otroligt viktiga poäng på spel. Älvsjö måste vinna för att hoppet om Elitettan-spel ska leva. Läget är nästan detsamma för RIK Karlskoga. Med tio poäng upp till Team TG på säker mark (och betydligt sämre målskillnad) krävs mängder med poäng på slutet.

Kan något av lagen ta den chansen som finns?

Söndag 14.00 Team TG – Gamla Upsala SK

Team TG ligger just nu på säker mark, men Bergdalen har närmat sig bakifrån och just nu skiljer bara ett poäng mellan lagen. GUSK har det mer tryggt i mitten av tabellen och kan teoretiskt säkra kontraktet i helgen (även om det ska otroligt mycket till för att det inte ska bli spel i Elitettan om man förlorar). När lagen möttes i våras vann GUSK med 2-0. Hur slutar helgens batalj?

MIssa inte: Dubbla toppmatcher på lördagen och dessutom en spännande atch med fokus på bottenstriden. Kasta på Premium Max hos Expressen och se allt du kan!