Bollstanäs säkrat nytt kontrakt – Bromölla klara för nedflyttning
Publicerad: 2023-11-12
Inför säsongens sista spelomgång var det fokus på nedre delen av tabellen. Medan topp tre redan var klar fick vi se SDFF ta tre poäng och Bollstanäs ta en pinne som förde dem båda förbi ett Bromölla som förlorade mot Häcken. Det innebär att det är Bromölla som gör Häcken och Rössö Uddevalla sällskap i nedflyttningen från Elitettan.

Alingsås IF – Lidköpings FK 0-0

Alingsås IF hade inför den sista omgången säkrat tredjeplatsen, tillika kvalplatsen mot OBOS Damallsvenskan medan söndagens motståndare Lidköpings FK gick för att försvara sin fjärdeplats. Och det lyckades men med – dock inte genom vinst. Efter en mållös match fick lagen dela på poängen.

Bollstanäs SK – Mallbackens IF 1-1

För Bollstanäs SK stod tre livsviktiga poäng på spel i dagens möte med Mallbacken. Jakten på säker mark och förnyat kontrakt var delvis beroende av att Bromölla skulle tappa poäng, och när de gjorde det räckte 1-1 till säkrat kontrakt tack vare bättre målskillnad. Det var dock gästerna som inledde målskyttet genom Venera Rexhi, men kvitteringen kom bara sju minuter senare efter 25 spelade minuter och skrev slutresultatet till 1-1.

Gamla Upsala SK – Trelleborgs FF 2-1

I Uppsala möttes redan uppflyttningsklara TFF och tabellsjuan GUSK i en match som inte hade mycket makt att påverka tabellen. Men 32 minuter in i matchen var det hemmalaget GUSK som tag tag i målskyttet när Izabell Rydell gjorde 1-0. Mål nummer två kom även det i första halvlek och gjordes av Julia Wänglund. Serietvåan Trelleborg hittade en kvittering just efter att andra halvlek blåsts igång men kanske var det motivationen som tröt eller förra veckans urladdning och firande efter att uppflyttningen var säkrad som gjorde att man inte lyckades hitta krafterna att nå en kvittering.

IFÖ Bromölla – BK Häcken

IFÖ Bromölla hade kniven mot strupen och Bollstanäs flåsandes i nacken inför sista omgången då det krävdes poäng för att säkra nytt kontrakt. På motståndarsidan stod redan nedflyttningsklara Häcken. Men det var gästerna som fick avsluta serien med en vinst vilket innebär att Bollstanäs oavgjorda resultat tog dem förbi Bromölla som gör Häcken sällskap i resan nedåt till nästa år. Resultatet skrevs till 2-3 och målskyttarna för Bromölla var Klara Nyberg medan Matilda Ekblom gjorde två och Bianca Hultbäck Nattland ett för Häcken.

IK Rössö Uddevalla – Eskilstuna United 3-4

För IK Rössö Uddevalla väntar nedflyttning och i söndagens match mot åttondeplacerade Eskilstuna United lyckades man inte heller ta med sig några tröstpoäng trots att man hade ledningen tre gånger om. Julia Jonasson drog igång målskyttet när hon gjorde 1-0 till hemmalaget redan efter en kvart spelad. Innan halvleken var slut hade dock Kaisa Colin kvitterat. Återigen gick Bohusläningarna upp i ledningen när Nadira Muminovic gjorde 2-1 i minut 48, men ännu en gång följde kvitteringen kort därpå, denna gång genom Moa Selling. Nästa ledningsmål för Rössö Uddevalla stod Ella Degerstedt för i den 59:e minuten och det såg länge ut som att matchen skulle sluta så. Men i matchens sista ordinarie minut kvitterade Lucia Duras och på tilläggstiden så gjorde Astrid Larsson Eskilstuna fjärde mål. Förlusten innebär att Rössö Uddevalla, med tanke på att Häcken vann, slutar på jumboplats i Elitettan 2023.

Sundsvalls DFF – Jitex BK

SDFF har tagit sig från en jumboplats till tiondeplats inför säsongens slutomgång och fick i söndagens match mot Jitex fira av årets säsong med en stark 3-0-vinst. Det var ett taggat SDFF som tog emot Mölndalslaget och satte full fart i första halvlek. Innan 45 minuter var spelade hade Amanda Hagelberg hittat nät två gånger om och Molly Wiklander utökat ledningen till 3-0. Andra halvlek blev mållös och SDFF kunde håll anollan bakåt. Det innebär att man på egen hand bet sig kvar på säker mark och att vi kommer få se Sundsvalls DFF i Elitettan även 2024. Jitex slutar på en sjundeplats i tabellen.

Umeå IK – AIK 1-4

Ett obesegrat AIK fortsatte sin svit ända in i sista omgången när man besegrade Umeå IK med 4-1 på bortaplan. Skyttedrottningen Adelisa Grabus såg till att utöka sin pott med ytterligare två mål och vinner därmed seriens skytteliga med 26 mål på 25 spelade matcher. Även Olivia Lindstedt och Moa Sjöström gjorde henne sällskap i målprotokollet. För Umeås del dröjde det till minut nummer 90 innan man kunde hitta ett reduceringsmål. Därmed skrevs slutresultatet till 4-1, AIK spelar i OBOS Damallsvenkan 2024 och Umeå slutar på en sjätteplats.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER