Matchbladet – Inför omgång 24
Publicerad: 2022-10-21
Elitettan
Vi går in i slutfasen och tre omgångar återstår av Elitettan. Två lag har redan degraderats, men det är fortsatt spänning i båda ändar av tabellen.,

Lördag 13.00 Team TG – Älvsjö AIK

Team TG har tagit en poäng på de tre senaste matcherna och blev passerade av Bergdalen i tabellen efter den senaste omgången. Det innebär att Umeålaget just nu är på nedflyttningsplats och poäng är därför otroligt viktiga nu. I den 24:e omgången ställs man mot redan nedflyttningsklara tabelljumbon Älvsjö AIK så chansen till hemmapoäng är god.

Lördag 15.00 Bergdalens IK – Växjö DFF

Efter att ha tagit en viktig seger mot Älvsjö senast väntar nu en tuff avslutning för Bergdalen. Laget ligger på säker mark, men har bara en poäng ner till Team TG på nedflyttningsplats. Efter tabellettan Växjö väntar trean IFK Norrköping och tvåan IK Uppsala. Men formen är fin hos boråsarna och man har tagit nio poäng på de fyra senaste matcherna. Efter segern mot Älvsjö skickade Linnea Liljegärd en passning till Team TG:

– Vi får se vad det gör med TG att de nu ligger under strecket. Det kanske kan komma in lite spöken i deras huvuden, säger hon till Borås Tidning.

Men för att vinna krävs ju att man gör mål och det är inte helt lätt att överlista Luise Högrell i Växjömålet just nu. Åtta raka nollor och 778 minuter innebr att hon närmar sig den gamle HBK-målvakten Håkan Svenssons rekord på 808 minuter från millenieskiftet.

– Det är förstås kul att vara med och försöka slå den sortens siffror. Vi har pratat lite om att försöka hålla nollan ännu längre än de där 808 minuterna, säger hon til Smålandsposten.

Växjö kan hamra i den sista spiken i avancemangskistan med en seger på Borås Arena. Smålänningarna har åtta poäng ner till kvalplatsen och en trea här skulle innebära att avancemanget till OBOS Damallsvenskan är klart.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – Jitex BK

Med nio segrar på de tio senaste är IFK Norrköping trea i tabellen, på samma poäng som tvåan IK Uppsala. En plats bland de två främsta krävs för ett direktavancemang till OBOS Damallsvenskan och tredjeplatsen betyder kvalplats mot tolvan i högsta serien (just nu Umeå IK). Alingsås skuggar Peking på fjärdeplatsen så poängen är viktiga för östgötarna.

JItex är sexa och det mesta tyder på att det är ungefär där man hamnar.i tabellen.

Lördag 15.00 IK Uppsala – IFÖ Bromölla

Nästa topplag som har massor att spela för är IK Uppsala. Tvåa just nu, men bara med bättre målskillnad än IFK Norrköping och två poäng till godo till fyran Alingsås. Förra året missade man avancemang till OBOS Damallsvenskan efter en svag avslutning på säsongen. Något man inte vill uppleva på nytt. Därför var segern (efter två poäng på tre matcher) i den förra omgången efterlängtad. Inför avslutningen kan målskillnad också bli en parameter att räkna in. Uppsala har i nuläget två måls bäre målskillnad än Peking.

Nykomlingen Bromölla har säkrat kontraktet och kan spela avslappnat resten av säsongen. Att vara med och störa topplagen känns som någo som laget gärna gör.

Söndag 14.00 Lidköpings FK – Gamla Upsala SK

Två lag utan mycket mer än äran att spela för resten av säsongen. Lidköping har visserligen en liten chans på topp tre, men då ska både Uppsala och Norrköping tappa minst sex poäng och LFK ska ta i kapp 20-talet mål.

GUSK har en möjlighet att sluta på övre halvan och det vore ett fint sätt att avsluta sin premiärsäsong i Elitettan.

Söndag 14.00 Mallbackens IF – Sundsvalls DFF

Mallbacken ligger i ingenmansland i mitten av tabellen och kan spela för att bättra på sitt självförtroende inför nästa säsong. För Sundsvalls del gäller det att plocka ett par poäng till så att kontraktet kan säkras. Just nu är man två poäng framför Bergdalen och tre framför Team TG.

Söndag 14.00 RIK Karlskoga – Alingsås FC

RIK Karlskoga är redan klara för nedflyttning samtidigt som Alingsås spelar för att ta klivet upp i OBOS Damallsvenskan. Ska västgötarna göra det finns inget annat än att vinna en match mot nästjumbon. Det oavgjorda resultatet i derbyt mot Lidköping senast gjorde att man halkade ut från topp tre. Matchen slutade 0-0 och just målskyttet har varit ett problem för AFC på slutet. Fyra raka kryss och bara två mål framåt på de matcherna måste göras om till segrar. Något som Tove Lorén är medveten om.

– Det finns en del positiva saker som vi kan ta med oss. I andra halvlek gör vi det bra och för spelet. Tyvärr saknas slutprodukten, säger hon till Alingsås Tidning.

Missa inte: Slaget om topplaceringarna är superspännande. Alla mål och poäng spelar roll från och med nu. Vem tar chansen?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER