Matchbladet - Inför omgång 25
Publicerad: 2023-11-01
Elitettan
Den näst sista omgången är här och mycket kan avgöras under den kommande helgen.

Torsdag 19.00 Jitex BK – Alingsås IF

Den näst sista omgången inleds redan på torsdagskvällen och det är ett gästande Alingsås som är piskat att vinna om hoppet om direktavancemang till OBOS Damallsvenskan ska leva. Just nu är västgötarna fyra poäng efter tabelltvåan Trelleborgs FF. Kvalplatsen upp har laget dock i en liten ask.

Mötet med Jitex blir tufft. Alingsås vann vårmötet mellan lagen efter ett sent segermål av Tove Loren. Hemmalaget har bara placeringar att spela om, men har fortfarande en sportslig chans att nå fjärdeplatsen. Något som skulle vara en fin prestation för Mölndalslaget.

Lördag 13.00 BK Häcken – Gamla Upsala SK

Två lag som inte har mycket mer än fotbollsglädjen att spela för de sista två omgångarna. Häcken är redan klara för nedflyttning och GUSK ligger mitt i tabellen, men har säkrat kontraktet. Visserligen kan två segrar betyda en plats i topp fem, medan två förluster kan innebära en plats på den nedre halvan. Häcken är, trots två raka förluster, formstarkast av lagen. Senast GUSK vann i Elitettan var den 19 augusti. Sedan dess har laget nio matcher utan seger och fyra inspelade poäng. Häcken har under samma period fem inspelade pinnar.

Lördag 13.00 Lidköpings FK – Umeå IK

LFK är fyra i tabellen och vill gärna behålla den platsen nr säsongen sammanfattas. Nu ställs man mot ett Umeå IK som, efter tre raka poängtapp, äntligen fick fira tre poäng i den senaste omgången. Formmässigt är hemmalaget tydliga favoriter. Inte sedan mitten av augusti har Lidköping förlorat och den trenden vill man givetvis förlänga.

Lördag 13.00 AIK – Bollstanäs SK

Redan klara seriesegrarna AIK ställs mot nedflyttningshotade Bollstanäs. AIK har inte förlorat på hela säsongen och är inne i en otrolig formtopp med 14 raka segrar. På de fem senaste matcherna har laget gjort 25 mål och släppt in två. Men när de svartgula senast tappade poäng var det mot just Bollstanäs. Vårmötet lagen emellan slutade 2-2 och BSK hoppas givetvis på nya poäng. Man är just nu på nedflyttningsplats, men har tre lag inom tre poängs marginal ovanför sig.

*Lördag 14.00 Mallbackens IF – IK Rössö Uddevalla

Värmländska Mallbacken har verkligen hittat formen på slutet och har tagit tre raka segrar i Elitettan. Något som gjort att man är på säker mark i jakten på nytt kontrakt. Marginalen ner till Bollstanäs på nedflyttningsplats är dock fortfarande bara tre poäng, så ytterligare pinnar lär behövas. Nu ställs man mot redan nedflyttningsklara IK Rössö och chansen till hemmapoäng är god. Uddevallalaget har tagit en poäng på de nio senaste matcherna och när lagen möttes tidigt på säsongen vann Mallbacken med 1-0.

Lördag 14.00 Eskilstuna United – IFÖ Bromölla

Eskilstuna kan inte helt andas ut ännu. Men fem poäng ner till nedflyttningsplats borde räcka för ett nytt kontrakt. En seger mot IFÖ Bromölla skulle garantera lagets plats i Elitettan till nästa säsong. Men formen är svag med tre raka förluster och tre raka matcher utan mål framåt. Men i Bromölla är läget ännu tuffare. En poängs marginal till Bollstanäs på nedflyttningsplats, men å andra sidan en form som sätt något bättre ut på slutet. Bortsett från storförlusten mot redan klara seriesegrarna AIK i den senaste omgången har lagetsegrar mot både BSK och IK Rössö i ryggen. Kan man ta ytterligare ett kliv mot nytt kontrakt på lördagseftermiddagen?

Lördag 14.00 Trelleborgs FF – Sundsvalls DFF

Två lag som slåss i olika delar av tabellen drabbar samman på Vångavallen på lördag. TFF säkrar direktplatsen till OBOS Damallsvenskan om man tar tre poäng. Sundsvall har å sin sida bara en poängs marginal till nedflyttning. Men formen hos Sundsvall är god. Oavgjort mot tredjeplacerade Alingsås senast och fyra raka segrar innan det innebär att man kommer till Skåne med råg i ryggen. TFF är visserligen obesegrade i de fyra senaste, men räknar man in förlusten mot AIK har man bara tagit åtta av 15 poäng på de fem senaste. Innan det hade laget sex raka segrar. Kan Sundsvall överraska på nytt?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER
SÄNDNINGSPARTNER