Paljevic trea skickade TFF till OBOS Damallsvenskan
Publicerad: 2023-11-02
Elitettan
Efter att Ema Paljevic stått för ett hattrick i segern mot Alingsås IF på torsdagen är Trelleborgs FF klara för uppflyttning till OBOS Damallsvenskan. På lördagen följde resten av omgångens matcher där bland annat GUSK tog en trepoängare mot BK Häcken.

Jitex BK – Alingsås IF 3-2 Hemmalaget inledde målskyttet och det var inte oväntat att det var Ema Paljevic som, med sitt 16:e mål för säsongen, stod för ledningsbaljan. Men Alingsås, som jagar en direktplats till OBOS Damallsvenskan, kom tillbaka och Frida Bremer kvitterade i mitten av den första halvleken. När Ebba Ranieli sedan visades ut för gästerna innan halvtimmen var spelad såg det tufft ut. Men Frida Bremer var inte klar med målskyttet för kvällen. Tio minuter in i den andra halvleken satte hon sitt andra i matchen och Alingsås hade vänt. Men inte heller Ema Paljevic var nöjd. Med 20 minuter kvar dribblade hon in bollen hela vägen in i mål. Och fem minuter senare plockade Alingsås målvakt upp ett hemåtspel, vilket renderade i en indirekt frispark. Ett upplägg till Ema Paljevic senare och vändningen var total.

BK Häcken – Gamla Upsala SK 1-3 Nedflyttningsklara Häcken tog emot tabellsjuan GUSK i Elitettans näst sista omgång. Med ett redan säkrat kontrakt till Elitettan 2024 fick GUSK en kalldusch redan i minut nummer 9 då Matilda Ekblom gav hemmalaget ledningen med 1-0. Men innan första halvlek var slut hade GUSK vaknat till, kvitterat, tagit över ledningen och utökat den till 3-1. Målskyttar för gästerna var Moa Andersson och Sanna Öhlund med två mål. Några fler mål än så blev det inte på Bravida Arena utan det blev gästerna som fick ta med sig samtliga tre poäng hem till Uppsala.

AIK – Bollstanäs 1-0 AIK är klara för Damallsvenskan 2024 sedan två veckor tillbaka, men för Bollstanäs räknas fortfarande varje poäng i jakten på ett nytt kontrakt för Elitettan 2024. Dessvärre var serieledarna numret för stora för gästerna på Skytteholms IP. Just innan första halvlek nådde sitt slut tog AIK ledningen genom Matilda Nildén. Det blev matchens ända mål och slutresultatet skrevs till 1-0.

Lidköpings FK – Umeå IK FF 3-3 I mötet mellan Lidköping och Umeå fick gästerna, och inte minst Alexandra Sandström en riktig smakstart. Efter bara kvarten hade Sandström hittat nät två gånger och gett sitt lag en tvåmålsledning. En reducering från Lidköpings Alma Nygren kom i den 27:e minuten men innan halvleken var slut hade Willemo Dahlström sett till att utöka Umeås ledning. Andra halvlek blev mindre målrik. Det dröjde till den 85:e minuten innan nästa reduceringsmål kom från Frida Lähteenmäki och i den 90:e minuten kom även kvitteringen från Jennifer Sjösten. Det innebär att Lidköping behåller tredjeplatsen i tabellen, en poäng framför Umeå.

Trelleborgs FF – Sundsvalls DFF 3-1

Trots att det var redan under torsdagens match mellan Jitex och Alingsås som Trelleborg säkrade direktuppflyttning till OBOS Damallsvenskan fanns det ingen anledning att slå av på takten för de blåklädda skåningarna. Första halvlek blev mållös men Alice Egnér hade andra planer för sitt TFF i andra halvlek. Egn´er öppnade målskyttet i minut 51. Därefter kom en kvittering från gästerna via Ella Björkman. 1-1 stod sig till den 89:e minuten då Egnér, inom loppet av två minuter både tog tillbaka ledningen och utökade den. Därmed kunde TFF fira såväl vinst som avancemang på Vångavallen.

Eskilstuna United – IFÖ Bromölla 6-1

För Bromölla skiljer en poäng ner till negativ kvalplats och tre poäng i lördagens möte hade suttit väldigt fint för de svartvita. Men på Tunavallen ville Eskilstuna något helt annat. Första halvlek bjöd visserligen bara på ett mål från hemmalagets sida genom Moa Selling. Men i andra halvlek skulle desto mer ske. Ytterligare fem mål, två från Astrid Larsson och ett var från Alexandra Benediktsson, Fiona Eriksson och Tiama Youhana, från Eskilstuna United skrevs in i matchprotokollet. Bromölla fick således en tuff lördag på bortaplan. De lyckades trycka in ett sent reduceringsmål genom Emmy Olofsson, men det räckte inte långt.

Mallbackens IF – IK Rössö Uddevalla 2-1

Redan nedflyttningsklara Rössö Uddevalla gästade Mallbacken i säsongen näst sista omgång. Matchen inleddes med en halvlek utan mål men bara ett par minuter in i andra halvlek inledde Linnéa Berger målskyttet för hemmalaget. I den 66:e minuten utökade sedan Grace Demir ledningen till 2-0. Ett snabbt svar kom från gästerna som reducerade till 1-2 men de lyckades aldrig nå en kvittering. Vinsten innebär att Mallbacken nu har säkrat spel i Elitettan 2024.