Matchbladet – Inför omgång 18
Publicerad: 2022-08-24
Elitettan
Efter torsdagens smygstart fortsätter Elitettan på lördagen och söndagen. Här får du all information du behöver inför helgens matcher.

Torsdag 19.00 Jitex BK – Alingsås FC 1-3

Alingsås jagar en absolut topplacering och Jitex skuggar en bit bakom. Det blir en spännande match i Mölndal på torsdag. Hemmalaget står på 31 poäng och är åtta bakom AFC. En seger här och laget kan vara med och utmana om placeringarna längst upp. Vinner däremot Alingsås skiljer elva poäng med sju omgångar kvar. Då blir det nog för tufft.

Båda lagen kommer till mötet med segrar i ryggen. Jitex slog tabelljumbon Vittsjö med 2-0 i den förra omgången och Alingsås gjorde fem på Gamla Upsala och plockade också tre poäng. När lagen möttes i våras kryssade man på ett efter att Tindra Ivarsson Lidström kvitterat för Jitex i slutminuterna. Det är jämnt i toppen och Lars-Petter Björk, tränare i Alingsås, tror sig veta vad som krävs för att ta en topplacering.

– Jag tror det gäller att vi går så rent som vi bara kan resten av säsongen. Nu kommer det några omgångar där lagen möter varandra och då gäller det verkligen att vi är med. Inte minst mot Jitex på torsdag, det är en jätteviktig match för oss, säger han till Alingsås Tidning efter segern mot GUSK.

Matchen slutade 3-1 till Alingsås. Läs ett referat från matchen här.

Lördag 14.00 Sundsvalls DFF – IFÖ Bromölla

Både Sundsvall och IFÖ Bromölla har gott om marginal ner till nedflyttningsstrecket. Samtidigt är det ännu längre upp till toppen och resterande del av säsongen lär mestadels gå ut på att bygga självförtroende inför nästa.

Lördag 15.00 Bergdalens IK – Team TG

För Bergdalen börjar goda råd bli dyra. Förlusten mot bottenkollegan RIK Karlskoga senast var boråsarnas nionde raka i Elitettan. Med sina sju inspelade poäng har man just sju poäng upp till säker mark. På den säkra platsen ligger just nu Team TG med sina 14 pinnar. En seger för gästerna här och det blir otroligt tufft för Bergdalen att hålla sig kvar i Elitettan. Linnea Liljegärd, lagets tränare, är dock inte redo att ge upp än.

– Det är klart att det börjar bli ont om livlinor och att det ser tufft ut. Vi hade kanske behövt tre poäng, men vi kan inte lägga oss ned och dö. Jag vet vad tjejerna kan. Vi tänker slåss om det tills sista matchen är spelad, säger hon till Borås Tidning.

Lördag 15.00 IK Uppsala – IFK Norrköping

Uppsala toppar serien och IFK Norrköping jagar Strax bakom. Mötet i Uppsala kan bli ett av helgens mest spännande. IK Uppsala är obesegrade genom Elitettan än så länge och har åtta och raka segrar. Anfallasspelet flödar och Nicole Robertson öser in mål. När lagen möttes tidigare i vår vann också de rosa med 2-0. Peking har dock fått upp farten ordentligt och har fyra raka segrar (bland annat 1-0 mot Alingsås FC) och ska göra allt man kan för att utmana Uppsala om poängen. Dilja Zomers har gjort succé efter att hon anslöt från Häcken och gjort mål i båda matcherna hon spelat. kan hon möjligtvis göra livet surt för Uppsala?

På tal om succé. Nicole Robertson leder skytteligan på 18 mål och har gjort sju på de fyra senaste.

Lördag 15.00 Älvsjö AIK – Mallbackens IF

Om läget ser tufft ut för Bergdalen så ser det ännu sämre ut för Älvsjö. Tabelljumbon har elva poäng upp till Team TG på säker mark och har än så länge bara plockat tre poäng på 17 matcher. Mallbacken hade visade upp en otrolig form, men har nu två raka förluster och har hamnat i ett ingenmansland i tabellen. Med sina 28 poäng har man 13 upp till tredjeplatsen, men också väldigt god marginal neråt. Faktum är att Mallbacken kan säkra kontraktet med en seger i helgen. Tre poäng innebär att man är uppe på 31 och skulle Bergdalen och RIK Karlskoga förlora sina matcher står man kvar på sju med sju matcher kvar.

Söndag 14.00 RIK Karlskoga – Gamla Upsala SK

RIK Karlskoga har hittat en miniformtopp och har två raka segrar. Den ena kom dock i Svenska Cupen och hjälper inte någonting i jakten på nytt kontrakt. Oavsett hur laget presterat tidigare så måste segrarna börja komma nu för värmlänningarna. Med sju poäng upp till Team TG och 24 poäng kvar att spela om börjar det bli bråttom.

GUSK ligger på säkrare mark och har gjort en fin första säsong i Elitettan. 25 inspelade poäng än så länge och en fin sista tredjedel kan innebära en placering på den övre halvan av tabellen. Just nu är man åtta.

Söndag 15.00 Lidköpings FK – Växjö DFF

Är det här LFK:s sista chans att haka på i toppen. Tabellfemman har sladdat efter på slutet och har just nu nio poäng upp till Växjö på tredjeplatsen. När laget mötte Växjö i början på juni stod smålänningarnas Evilyn Ijeh för ett hattrick och såg till att Växjö vann med 3-2. Och Ijehs fina form har fortsatt. I den senaste omgången satte hon fyra baljor och totalt är hon nu uppe på 14 mål. Då ska vi också väga in att hon bara gjorde ett på de sju första matcherna och således har gjort 13 mål på de tio senaste. Kan Lidköping stoppa målmaskinen Växjö eller fortsätter laget ösa in mål i jakten på OBOS Damallsvenskan?

Missa inte: Det blir möjligtvis inte vackert, men sexpoängsmatchen i Borås borde innehålla alla de känslor en fotbollsmatch ska innehålla.

Målfest:

Skytteligan: Det såg länge ut som att Nicole Robertson skulle segla iväg i toppen av skytteligan. Och med 18 mål leder hon fortfarande. Evelyn Ijehs fyra mål senaste har dock gjort att Växjöspelaren nu bara är fyra mål efter. Kan Ijeh plocka ikapp?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
PRESENTING / NATIONELL PARTNER:
SÄNDNINGSPARTNER